Varieret ledelse øger kvaliteten af dialogen med medarbejderne

Pressalit i Ry har taget Situationsbestemt Ledelse (SLII®), i brug og fået et fælles sprog om ledelse, som er med til at udvikle medarbejdernes kompetencer, engagement og selvstændighed.

”Vi lytter. Vi giver. Vi leger. Vi handler.”
Således lyder det overordnede værdigrundlag for virksomheden Pressalit i Ry med 400 ansatte - heraf 33 ledere med personaleansvar. Siden foråret 2012 har virksomheden taget ledelsesredskabet SLII®, til sig og dermed fået et redskab, som skal være med til at give værdigrundlaget gennemslagskraft til gavn for medarbejderne og virksomheden.

Ledelse i samspil med de ansatte

Pressalits Senior HRD & Policy Director Mette Dyhl Prola siger om baggrunden for samarbejdet med CfL om SLII®, at ledelse er noget, Pressalit udøver i samspil med medarbejderne.

”Vi har altid været en meget værdistærk virksomhed, der gør meget ud af at tale om kultur og værdier - også i forhold til ledelse. Vi har indset, at markedet bliver stadig mere udfordrende. Vi rekrutterer løbende ledere, som kommer med meget forskelligt i bagagen. Sidste år udviklede vi et nyt ledelsesgrundlag, men nu skal det så gøres mere konkret end ved blot at tale om værdier. Desuden lægger vi stor vægt på en løbende dialog med medarbejderne, og at vi som ledere kan variere vores ledelsesstil. Og det er her SLII kommer ind,” siger Mette Dyhl Prola.

Flest links til SLII

Pressalit screenede markedet for at se, hvad der fandtes af teorier på området og valgte SLII. Mette Dyhl Prola siger om valget af SLII og samarbejdet med CfL, at det også er interessant, at CfL har en særlig mission med at løfte ledelseskvalitet, hvilket gennemsyrer alt – også ejerformen. CfL er ejet af medlemmerne. CfL har dermed en særlig tilgang til samarbejde og samspil.

”Vi kan generelt godt lide det her med at tænke i partnerskaber med dem, vi interagerer med,” siger hun.

I marts 2012 deltog det øverste ledelseslag i virksomheden i CfLs træning i SLII. I maj blev næste gruppe af ledere trænet, og hen over sommeren er det hele blevet kommunikeret bredt ud på afdelingsmøderne, så alle ved, hvad det er, der er foregået, og hvad der kommer til at foregå.

”Fra nu af laver vi opfølgninger og intern coaching, hvor vi sætter folk sammen i netværk. Samtidig leder vores egen SLII træner fra HRD-afdelingen, Charlotte Helleshøj Buch, nogle forløb, hvor folk bliver holdt op på, hvad det er, vi har lært. Hvor er der udfordringer? Hvordan kan vi lære af hinanden på tværs,” siger Mette Dyhl Prola.

Et værktøj, der rykker

Pressalit er med HRD-chefens ord ikke nået dertil, at virksomheden kan se arbejdet med SLII på bundlinjen. Men redskabet rykker alligevel, siger hun.

”Jeg oplever, at det fælles sprog, vi har fået om ledelsesstile og medarbejdernes udviklingsniveau, har stor effekt. Vi kan tale om nogle af de ting, som typisk kan være svære at italesætte. Det kan f.eks. være det med at lede opad, hvor medarbejderen kommer og fortæller chefen, at vedkommende har behov for chefens støtte. Vi kan også italesætte en medarbejder, som gennem mange år har været anerkendt for en særlig og ganske hensigtsmæssig kompetence, men hvor opgaverne nu har ændret sig, og medarbejderen skal tilegne sig en anden kompetence, som vedkommende har svært ved. Personligt har jeg fundet det rigtig godt, at vi har fået et redskab, som gør det muligt at tale meget opgaverelateret med den enkelte medarbejder. Hvad er det for dele af opgaven, man er stærk til? Hvad er det for nogle dele, hvor man har behov for, at chefen hjælper til. Vi har nu et sprog, som vi kan anvende til at bearbejde udfordringer eller situationer, som ellers kan give anledning til gnidninger mellem leder og medarbejder,” siger Mette Dyhl Prola.

Ejerskabet ligger hos Pressalit

HRD- & Policychefen understreger, at Pressalit aldrig bliver færdig med at udvikle på ledelsen.

”Vi holder selv gryden i kog. CfL har leveret kursuspakken, men de her processer skal styres af os selv, fordi ejerskabet af arbejdet med noget så centralt som ledelsesgrundlaget skal ligge hos os selv. Det handler om os og vores måde at drive virksomheden på.”

”Effekterne af SLII® begynder allerede nu at fremgå i det daglige. Eksempelvis når det fælles sprogbrug fra SLII kan høres i dialogen mellem ledere og medarbejdere. Eller når vores ledere mødes i faste ledelsesforaer for at diskutere god ledelse og dele viden på tværs. Så er vi et skridt nærmere den læringskultur, vi ønsker,” slutter Mette Dyhl Prola.

Læs mere om kurset SLII®.

Fakta om:

Mette Dyhl Prola, Senior HRD- & Policy Director, Pressalit A/S.

Uddannelse: Civilingeniør fra DTU 1998. HD i Organisation og Ledelse fra CBS i 2000. Forskellige kurser hos IMD 2002-2004 og certificeret ledelsescoach fra Coaching Institute i 2009.

Job: Management Consultant, Ernst & Young 1998-1999, Project Manager, Business Excellence i Grundfos Pompe Italia 2001-2002. Business Excellence ansvarlig i Grundfos Management A/S 1999-2004. Service Business Manager i Grundfos Management A/S 2004-2006. HRD- & Policy Director i Pressalit Group 2006-2008 og i Pressalit A/S 2009-.

Få nyheder, tilbud og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke

Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.

Har du spørgsmål?

Henrik Hvolbøll Eriksen
Senior Relations Manager

T: +45 2565 9000
M: her@cfl.dk

Se hvordan vi beskytter dine data, i vores privatlivspolitik


Seneste artikler om medarbejderudvikling

Helt i orden, at folk stiller krav til arbejdslivet

Der er fire generationer på arbejdsmarkedet nu. Hvis vi i de ældre generationer prøver at lytte, så kan vi høre væsentlige budskaber, fremfor bare at kløjs i at unge ofte formulerer sig meget personligt med udgangspunkt i egne nære behov.

Ny bog: Vi lærer hele arbejdslivet

Læring er motoren i al udvikling og forandring på arbejdspladsen, og derfor bør alle ledere tage erhvervspædagogikken til sig. Det skriver seniorrådgiver Annette Franck i sin nye bog.

Husk at bruge modpolen i din JTI-type

Det er nødvendigt at udvikle kompetencer, der rækker ud over vores præference. Ikke kun for at udnytte vores fulde potentiale, men også for at sikre balance i livet.