HR-juraBrevkasse

Hvem skal betale for udstyret ved hjemmearbejde?

Af Dorte Solholt, september 2021

Spørgsmål

Hvem skal betale for udstyret ved hjemmearbejde?

En virksomhed har haft mange medarbejdere til at arbejde hjemmefra det seneste halvandet år. Men selvom de nu er vendt tilbage til kontorarbejdspladsen, så har man gjort sig nogle gode erfaringer med hjemmearbejde.

Virksomheden vil derfor også gerne fremover tilbyde det som en mulighed for medarbejderne at arbejde hjemmefra 2 dage om ugen.

Men kan det virkelig være rigtigt, at virksomheden skal betale for udstyret til hjemmearbejdspladsen, spørger HR-chefen?

Artiklen fortsætter under boksen.

Ansættelsen fra start til slut Har du brug for en praktisk gennemgang af de grundlæggende HR-juridiske regler, så download e-bogen her Download gratis e-bog her

Svar

Det korte svar er nej – ikke hvis adgangen til hjemmearbejde er et tilbud og ikke en pligt for medarbejderen.

Generelt
Virksomhedens og den ansattes almindelige pligter efter arbejdsmiljøloven gælder også, når den ansatte arbejder hjemme.

Det betyder, at virksomheden skal sørge for, og den ansatte skal medvirke til, at arbejdsforholdene i hjemmet er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarlige.

Efter arbejdsmiljøloven er der endvidere fastsat en række generelle krav om bl.a. passende inventar og belysning, når medarbejderen arbejder hjemme mindst en dag om ugen.

Den ansattes medvirken har særlig betydning ved hjemmearbejde, fordi virksomheden ikke kan bestemme hjemmearbejdspladsens indretning, og fordi hverken virksomheden eller Arbejdstilsynet kan komme på kontrolbesøg.

Skærmarbejde
I praksis er det primært kravene i forbindelse skærmarbejde, der giver udfordringer i forbindelse med hjemmearbejde – især efter at Arbejdstilsynet sidste år skærpede AT-vejledningen om skærmarbejde.

De særlige regler, som er beskrevet i vejledningen, finder anvendelse, når den ansatte arbejder ved en skærm regelmæssigt og i en ikke ubetydelig del af sin normale arbejdstid, uanset om skærmarbejdet foregår på kontorarbejdspladsen eller hjemme.

Er det tilfældet, skal både kontorarbejdspladsen og hjemmearbejdspladsen opfylde samme krav til indretning, inventar m.v. – også selv om hjemmearbejdet ikke har et omfang af mindst en dag om ugen.

Hvem skal betale
Hvis hjemmearbejde ikke er et krav fra virksomheden, men udelukkende sker efter ønske fra medarbejderen, er virksomheden ikke forpligtet til at stille både en kontorarbejdsplads og udstyr til en hjemmearbejdsplads til rådighed.

Virksomheden kan nemlig gøre det til en forudsætning for adgangen til at arbejde hjemme, at medarbejderen selv sikrer, at hjemmearbejdspladsen opfylder arbejdsmiljølovens krav. Eventuelt således at virksomheden vælger at stille noget af udstyret til rådighed, mens noget andet forudsættes at være i hjemmet.

Det er under alle omstændigheder vigtigt at få fastlagt klare rammer for hjemmearbejde og samtidig sørge for, at medarbejderne er orienteret om reglerne og instrueret i arbejdsmiljøkravene til hjemmearbejdspladsen.

Få nyheder, tilbud og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke

Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.

Behov for råd og sparring?

Vi træffes hver dag mellem kl. 9.00 og 16.00
Ring eller skriv til os på T: 7023 0022 eller E: hr-jura@cfl.dk

Læs hvordan vi beskytter personoplysninger

Dorte Solholt
Chef - HR Jura

T: +45 3348 8863
E: dsp@cfl.dk

Anette Mortensen Seniorrådgiver i HR Jura

 Anette Mortensen   
Seniorrådgiver - HR Jura

T: +45 3348 8848
E: anm@cfl.dk

Se hvordan vi beskytter dine data, i vores privatlivspolitik


Seneste artikler om HR-jura

Nu strammes reglerne for ligeløn

Er virksomheden klar til at blive udfordret på, om individuelt aftalte lønninger er i overensstemmelse med ligelønsloven? Læs om konsekvenserne af nyt EU-direktiv, og hvad I bør forberede jer på.