Tak for 100 år med ledelse

 

I 100 år har vi arbejdet for at bringe ledere videre. Ledelse handler om at få tingene til at ske. Det handler om at skabe handling. Robust handling, dvs. handling i dag som ikke står i vejen for de nødvendige handlinger i morgen. Det bedste billede på ledelse er et lille tandhjul. Det er ikke glamourøst eller pompøst, men det er helt uundværligt. Og jo bedre det kører, jo bedre virker alting omkring det.   

Du kan bedømme, om din organisation har god ledelse på, hvor stor en del af de handlinger, der sker i dagligdagen, som faktisk bringer jer frem mod det fælles mål. Jo flere af hverdagens handlinger, der er strategifremmende, jo bedre ledelse. Så enkelt er det. Du kan måle det hver eneste dag. Du ved det, når du kører hjem fra arbejde.

Advarselssignaler om dårlig ledelse er brandslukning, projekter ingen præcist husker kilden til, dobbeltarbejde, ensartede opgaver, der løses forskelligt, beslutninger, der tages for langt væk fra kunden og opgaven.  

Når ledelse er at få tingene til at ske, må man også udvikle sin ledelse.

Ledelsesudvikling er en holdning

Ledelsesudvikling må aldrig blive et projekt. Vi må aldrig lede efter den gyldne helt nye løsning, som ingen andre har set før os. Der er ingen genveje til god ledelse. 100 år efter kan vi konstatere, at det er de gamle dyder som handling, vedholdenhed og fokus, der skaber resultater på den lange bane. Ikke det senest ”oppe i tiden fix.”

Quick fix: Tal om ledelse

Men hvis vi alligevel skal give et råd til, hvordan I hurtigst løfter ledelseskvaliteten yderligere hos jer, så kommer det her: tal om ledelse.

De dygtigste ledere finder du i virksomheder, hvor man taler om ledelse. Hvor dialogen om ledelse fylder i mødelokalerne, i frokoststuen og i alle handlinger. Det er talen om ledelse, der løfter ledelseskvalitet. Og jo mere I gør det, jo mere kvalificeret bliver den handling, I skaber.

Det er hårdt at være leder. En undersøgelse fra Gallup i 2009 præsenteret af professor Berkinshaw viser, at topledere rangerer næstnederst på listen over professioner, som folk generelt respekterer. Kun undergået af bilsælgere. Og på listen over personer, som man har lyst til at tilbringe tid sammen med, ligger chefen helt i bunden. Øverst ligger venner, dernæst familie.  Der er faktisk flere, der foretrækker at være alene frem for at bruge tid med chefen. Jo, det er hårdt at være ledere. 

Alle ledere har brug for et sted at gå hen, få sparring, for inspiration og for at finde ud af, hvad andre gør. Ikke noget under, at CfL har eksisteret nu i 100 år. Det er her, tandhjulene mødes. Vi vil være her for jer fremover. Tak, fordi I bidrager til at løfte ledelseskvaliteten i Danmark.