Involvér medarbejderne i at arbejde smartere

Find organisationens kerneydelse og bed medarbejderne finde en smartere måde at levere den ydelse på. Det er vejen til højere produktivitet ifølge John Ladefoged, direktør i SKAT, der har øget sin produktivitet med 60 procent.

Danske virksomheder arbejder i høj grad med at skabe effektivitet og højere produktivitet, men kun en fjerdedel opnår de forventede resultater af indsatsen, viser en Indikatorundersøgelse fra CfL. Skattedirektør John Ladefoged fra Betalingscentret under SKAT er en af de ledere, der har opnået stor succes med organisationens effektiviseringsøvelse. Han anbefaler andre virksomheder at involvere medarbejderne for at opnå store effektiviseringsresultater.

”Man frigør store mængder potentiale ved at lade medarbejderne få et medansvar for at finde den smarteste måde at levere virksomhedens ydelser på. Som leder skal man være knivskarp på, hvilke ydelser man er sat i verden for at levere, og dernæst skal man bede medarbejderne om at finde en bedre måde at levere på. Det kræver dog en ledelsesform, der giver frihed til medarbejderne,” fortæller John Ladefoged.

Kortere sagsbehandling

Han har som skattedirektør i Betalingscentret SKAT selv stået i spidsen for en effektiviseringsproces, hvor det på fem år er lykkedes at effektivisere arbejdet med 60 procent. Vejen dertil gik blandt andet igennem fokus på Betalingscentrets sagsbehandlingstid.

”Når en virksomhed for eksempel skulle have penge tilbage for moms, var det tidligere en langsommelig proces. Først skulle én medarbejder printe forespørgslen ud og lægge den til bogholderen, som dernæst havde en behandlingstid på to-tre dage. Nu håndteres det af én medarbejder, der tager sig af sagen fra start til slut med det samme,” fortæller John Ladefoged.

Behandler, mens kunden er i røret

Når SKATs medarbejdere har kunnet styre blikket ind på effektiviseringer, er det blandt andet fordi, de er hjulpet godt på vej af moderne sagsbehandlingsmetoder.

”Alt er nu styret digitalt, og vi kan finde sagen frem med det samme, når en virksomhed ringer og spørger, hvor pengene bliver af. Er sagen ikke behandlet, kan vi gøre det, mens kunden er i røret,” fortæller John Ladefoged.