Nye læringsformer til en særlig målgruppe

Overskueligt kursusmateriale med få fokuskort gør undervisningen vedkommende og pointerne nemme at huske.

Det er slut med snesevis af Power Points og ringbind fyldt med kursusmateriale, når CfL afholder lederudviklingsprogrammet Prolog for mellemledere og ledere uden personaleansvar. I stedet er de mange Power Points med succes blevet erstattet med et overskueligt antal fokuskort.

Hos TNT Danmark var det kursets indhold, form og overskuelighed, der gjorde, at HR manager Anette Bargmann valgte netop denne kursusform, da hun skulle finde et lederudviklingsprogram til koncernens 34 danske mellemledere:

”Vi er jo alle flasket op med læring via Power Points, så det var udslagsgivende, at dette kursus var anderledes. Min forventning til, at det så også var anderledes, er blevet indfriet. Det er sådan noget, jeg kunne tænke mig at gå efter igen på et senere tidspunkt,” siger Anette Bargmann.

Bedre mellemledere, bedre resultater

HR manageren, Anette Bargmann er ikke i tvivl om effekten af kurset:

”Jeg oplever, at vi har fået bedre mellemledere ud af det. Det betyder igen bedre resultater på mange forskellige områder, om det så er medarbejdertilfredshed, kunderesultater eller resultater på bundlinjen. Den meget aktive og aktiverende kursusmetode betyder, at deltagerne meget bedre husker, hvad de har lært. Det kan vi blandt andet konstatere, når vi følger op på kurset eller kaster nogle af begreberne og ordene fra værktøjerne ud, for de bliver grebet igen.”

”De vigtigste værktøjer fra kurset er samlet på en A3 plakat, som mellemlederne har hængende på deres arbejdsplads eller liggende som skrivebordsunderlag. Værktøjerne er dermed tilgængelige og kan bruges aktivt i dagligdagen. Det gør ikke kun mellemledernes rolle – men også min – meget nemmere,” siger hun.

Grafisk godt overblik

Fokuskort er et grafisk overblik over et udvalgt stofområde. I forbindelse med kurset hos TNT indsamlede underviserne dilemmaer fra deltagernes hverdag og samlede dem i en historiebog. Dilemmaerne blev sat i forhold til emnerne på kurset og destilleret til 18 fokuskort.

Med fokuskortene kan deltagerne overskue både dagens forløb og den nærmeste ca. halvanden time, som er den gennemsnitlige varighed af et fokuskort. Samtidig kan de nemt navigere til de emner, der er mest relevante for deltagerne. Og da ingen har godt af at sidde ned hele dagen, blev der på kurset for TNT anvendt bl.a. en Wii-spillekonsol, så deltagerne kunne spille virtuel tennis undervejs.