Den uforløste værdi i små virksomheder

”Tag jer sammen og skab vækst”, skriver Niels Lunde i Børsen. Igen rammer han hovedet på sømmet. For os er der ingen tvivl. Rigtig mange af de små virksomheder overser den magt og evne, de har til at skabe værdi. De overser, hvor lidt der skal til for at skabe mere. Det offentlige Danmarks forsøg på hjælp fejler, fordi indsatser ikke er tæt nok på kerneforretningen. Ledere af små virksomheder skal omgive sig med andre ledere og bedrive mere ledelse i hverdagen.

Af CfL.

Tak til Niels Lunde for endnu et fremragende indspark i værdiskabelsesdebatten. Denne gang under overskriften ”Kære ledere i små firmaer. Tag jer sammen og skab vækst.” Lunde rammer hovedet på sømmet. For os er der ingen tvivl. Værdiskabelsen i samfundet skal findes hos de små virksomheder. Det er her, potentialet er størst for at løse det, vi siden midten af halvfemserne har omtalt som de danske produktivitetsudfordringer, og som nu er blevet til en decideret vækstkrise. Der er mange små succesfulde virksomheder i Danmark, men kun de færreste når dertil, at de skaber værdi i en større skala. Som Lunde påpeger, er en årsag, at der er et uddannelsesmæssigt efterslæb, når det kommer til ledelse. Men den største udfordring er, at flere succesfulde erhvervsledere ganske enkelt overser den magt og evne, de har til at skabe værdi. De overser, hvor lidt der skal til for at skabe mere.

Især det offentlige Danmark har en tendens til at søge efter koncepter, forløb og pakker, når nogen skal i gang med noget nyt. Det er netop derfor, at de utallige forsøg, Lunde skitserer, fejler. Det bliver for stort og for langt væk fra kerneforretningen. Ledelse er en holdning. En beslutning man tager om at drive sin kerneforretning til det ypperligste. Med alle midler. At skabe mest mulig værdi for færrest mulige ressourcer. Det er en daglig påvirkning, og til den skal der daglig inspiration. Det handler om at omgive sig med andre ledere, finde løbende inspiration til, hvad andre gør og gøre det selv i hverdagen. Ganske som projektet Vidensforum for Små og Mellemstore Virksomheder, som CfL er ledelsesleverandør til, allerede viser de første succesfulde tegn på. I CfL Danmarks største ledelseshus – har vi flere netværk for ejerledere,  og stadig flere ejerledere deltager løbende i vores hus.