Efter lederuddannelsen er der ikke noget, jeg frygter ved at være leder

Da Marcos Lemus blev leder, oplevede han tvivl og frustration. Lederuddannelsen blev løsningen.

Den ukendte rolle ledte til frustration, og betød at Marcos Lemus bad sin chef om, at ansvaret blev sat ned. Men i stedet kom han på ledelseskursus hos CfL og det skulle vise sig at blive en øjenåbner.

Allerede da Marcos Lemus blev færdiguddannet i 2012, var han fungerende leder for to grafikerkolleger.

Siden har han fået mere og mere ansvar og er blevet rustet til opgaven efter flere kurser hos CfL. De har givet ham værktøjer, han har brugt både som leder og privat.

Egentlig havde Marcos Lemus aldrig set sig selv som leder. Hans chef så dog anderledes på det, for han havde lagt mærke til den unge praktikant, der havde en holdning til det meste på arbejdspladsen lige fra det grafiske til fotografi og web-tv. Og Lemus tog det på sig, da han som nyuddannet i 2012 blev bedt om at være leder for sine to grafikerkolleger hos Unisport, der forhandler fodboldtrøjer og andet fodboldstyr online. To år senere fik han også ansvar for fotograferne i virksomheden, og i 2015 kom også web-tv ind under hans ansvarsområde.


Kursus i ledelse blev øjenåbneren

Mere end selve det at være leder, var det lysten til at lave endnu bedre projekter, der drev ham. "Jeg ville bare gerne være med til at skabe nogle rammer for, at vi kunne lave nogle fede ting," som han siger.

Efterhånden begyndte frustrationerne dog at blande sig med de gode oplevelser. Der opstod flere og flere situationer, hvor han som leder var i tvivl om, hvad der var den bedst mulige løsning, og en dag kom det så vidt, at han bad sin chef om at få skruet ned for ansvaret. Han blev dog overbevist om at blive i lederrollen, og i 2016 kom han for første gang på kursus hos CfL. På det tidspunkt havde han allerede stået i spidsen for tre afdelinger i et år. Nærmere bestemt fem grafikere, fire fotografer og seks personer, der lavede web-tv. Det første kursus hed 'Fra faglig specialist til personaleder'.

"Det var verdens største øjenåbner. Alle, der bliver forfremmet fra specialist til leder, burde tage det kursus. Når man er produktspecialist og bliver leder, kan det være svært at give slip på sin gamle rolle. Som specialist kan man løse alt, men det skal man ikke som leder. Man skal i stedet skabe nogle systemer, der kan løse problemer, og da jeg kom tilbage fra kurset, så jeg nogle stier til løsninger, hvor jeg før så problemer. Det var befriende, det gav mig ro i forhold til medarbejderne og mere personlig ro."

 

Wow-oplevelsen kom senere

Senere fulgte bl.a. et kursus i distanceledelse, som var relevant i forhold til de kolleger, der ofte var i marken for at lave web-tv, og ét i personlig planlægning og effektivitet, hvor Marcos Lemus fik endnu en aha-oplevelse.

"Jeg havde sat mig nogle mål under det første kursus, bl.a. om at løfte teamspirit, uddelegere mere og motivere bedre, men jeg tænkte 'hvordan i alverden skal jeg opnå alt det?' Et år senere var jeg på et planlægnings- og effektivitetskursus, hvor vi bl.a. skulle få styr på vores e-mails, og der læste jeg en gammel mail med de mål, jeg havde sat et år tidligere. Jeg tænkte 'Wow, jeg har opnået det hele.'"

 

Forløbet rykkede både ved lederen og privatpersonen

Han fremhæver, at han ved hvert kursus har fået mere med hjem end forventet. Han er blevet mere fleksibel som leder - via forløbet om situationsbestemt ledelse - og han har lært at uddelegere og at bruge sin tid mere effektivt. Og så rykkede han sig, både som leder og privatperson, efter et forløb om coaching.

"Jeg har øvet mig i coaching på mange familiemedlemmer, og de var virkelig taknemmelige for at få sådan et forløb, inden jeg prøvede det på arbejdet. Mange ting kan man både bruge som leder og privat, f.eks. også konflikthåndtering. Jeg har været med til at løse konflikter blandt familie og venner."

For nylig har Marcos Lemus også fået ansvaret for Unisports aktiviteter på sociale medier, så intet tyder på, at manden, der oprindeligt var uden lederambitioner, har tænkt sig at smide nogle af kasketterne.

"Efter de kurser er der ikke noget, jeg frygter ved at være leder. Det bedste er at se ting gå op i en højere enhed. At få teams til at arbejde bedre sammen og få folk til at indse, at de kan meget mere, end de selv tror, og at de kan samarbejde på nye måder med andre afdelinger, også hvis der opstår konflikter," siger Marcos Lemus og præciserer:

"Det bedste er egentlig, at jeg kan give nogle af de ting jeg har lært videre til andre og se dem vokse og få en bedre hverdag, fordi de kan løse flere ting selv."

Blå bog

Marcos Lemus

Head of Graphics, Photography, Web-tv og Social Media hos Unisport A/S.
Uddannet i grafisk design fra Københavns Tekniske Skole.

Marcos Lemus har over de seneste år deltaget på følgende kurser, der indgår i CfL Leadership Certificate: Fra faglig specialist til personaleleder, Lederen som coach, SLII samt Konflikthåndtering.
Derudover har Marcos også deltaget på kurserne Distanceledelse samt Personlig Planlægning og effektivitet.

Få nyheder, tilbud og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke

Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.

Har du behov for sparring, eller har du spørgsmål?

Susanne Hommelgaard

Susanne Hommelgaard
Senior kompetencerådgiver

T: +45 5154 4166
M: suh@cfl.dk

Se hvordan vi beskytter dine data, i vores privatlivspolitik


Seneste artikler om ledelse