Hvad gør ledere til gode ledere?

Engelske Jeff Grout har været på jagt efter svaret på, om der findes en gylden formel, eller et særligt leder-dna. På baggrund af dybdeinterview med en række engelske topledere inden for erhverv, kultur, politik og sport konkluderer han, at det væsentligste særkende ved gode ledere er deres evne til at være sig selv.

Svaret på den spekulative titel på Jeff Grouts seneste bog – ”What Do Leaders Really Do?” – har ganske givet været genstand for mange skæmtsomme gætterier i personalekantiner rundt omkring. Den enorme mængde af faglitteratur om ledelse, der er udgivet gennem årene, giver heller ikke noget entydigt svar. “What Do Leaders Really Do?” tager afsæt i de bedst kendte management-teorier og undersøger hvordan de passer med virkelighedens lederskab. Hvordan bruger ledere deres tid? Bruger de virkelig al deres tid på strategi, visionstegning og på at motivere deres medarbejder. Leder de ved et tilfælde, eller er de bevidste om deres lederskab?

Tre markante ledere

Denne onsdag eftermiddag i slutningen af september er godt 200 ledere bænket i British Library’s konferencecenter tæt ved Kings Cross Station for ikke bare at høre Jeff Grout men også tre markante engelske ledere, der hver på deres måde har skabt sig selv et eftermæle som gode ledere; Dame Stella Rimington – den første kvindelige leder af Englands sikkerhedstjeneste, MI5, og virkelighedens ’M’ fra Ian Flemmings James Bond, Greg Dyke – tidligere adm. direktør for BBC samt Major General Patrick Cordingley – leder af de såkaldte ørkenrotter under den første Golfkrig i begyndelsen af 1990’erne. 

”Det er ikke kun i erhvervslivet, vi er fascineret af lederskab. Det er næsten sådan, at alt fra sportslig succes til imperiers sammenbrud kan summes op i godt eller dårligt lederskab. Vi synes næsten alle at dele den samme opfattelse af, hvad der kræves for at være en succesfuld leder” sagde Jeff Grout indledningsvist og fortsatte: ”Der er udgivet enorme mængder af lærebøger, der teoretiserer over begrebet ledelse. Jeg har taget mig den frihed at interviewe 17 af Englands mest succesfulde ledere for at finde ind til, hvad der har gjort dem til gode ledere.”

Skab en fælles vision

”Fælles for succesfulde ledere er, at de evner at udstikke en retning for deres organisation, og er i stand til at forestille sig hvilke forandringer organisationen sandsynligvis skal forholde sig til,” fortsatte han. ”Succesfulde ledere er gode til at fokusere deres organisation, og de er i stand til at fremhæve og konkretisere, hvad der forventes af den enkelte. Det handler om at have tre eller fire temaer og konstant tale om dem. De bedste og mest succesfulde ledere er i stand til at visualisere en fælles vision og få hver medarbejder til at kunne se sin rolle heri. Da den tidligere verdensrekordholder på 800 meter, Sebastian Coe, blev udpeget som ansvarlig for projektet om at føre de Olympiske Lege til London i 2012 fik han samtidig en række fagligt dygtige individualister og specialister, der hver især havde deres egne mål, men intet fælles mål. Sebastian Coes største udfordring var derfor at skabe et fælles mål. Det blev at inspirere unge mennesker. Et mål der var en af de væsentligste årsager til, at London vandt afstemningerne i den Olympiske Komité og fik værtskabet i 2012.”

Vær dig selv!

Foruden evnen til at fokusere deres organisation og at visualisere den enkelte medarbejders unikke rolle for at nå det fælles mål, ser hverken Jeff Grout eller de tre engelske ledere noget særligt fællestræk, en gylden nøgle eller et særligt leder-dna. Dame Stella Rimington afviser således bestemt, at det kræver en særlig karisma at være leder: ”Min største udfordring var at skabe et miljø, hvor det var muligt at kommunikere åbent. Det var imod organisationens kultur. I MI5 var opgaven jo netop at sikre, at der ikke blev kommunikeret. Jeg tror, at det du kalder karisma først og fremmest er lederens evne til at være sig selv. Du kan ikke foregive at være en anden, end den du er, og hvis du forsøger, vil dine medarbejdere kunne se det.”

Jeff Grout var indtil 2000 adm. direktør i den engelske afdeling af rekrutteringsvirksomheden Robert Half International, der er verdens største inden for sit felt. Han er i dag uafhængig virksomhedsrådgiver og foredragsholder. ”What do leaders really do?” er Jeff Grouts 6. bogudgivelse. Han gæster Center for Ledelse den 22.-23. maj 2008.

Grout, Jefff & Liz Fisher. “What do leaders really do? Getting under the skin of what makes a great leader tick.” Capstone Publishing Ltd. 2007 (ISBN 978-1-84-112757-6)