Solars skaber med situationsbestemt ledelse et fælles sprog for ledere og medarbejdere

25. august 2021

Britt Andersen og Charlotte Teinby fra virksomheden Solar er begge blevet certificeret indenfor situationsbestemt ledelse (SLII) i CfL. Alle nye ledere hos Solar kommer på kursus i det enkle og anvendelige værktøj, der giver et fælles globalt sprog og nogle hurtige og nemme greb.

SLII er en af de mest benyttede lederudviklingsmodeller i verden og bliver brugt af mange store danske globale virksomheder. Metoden bag SLII, kan hjælpe ledere og specialister med at målrette kommunikationen, så den passer til den enkelte medarbejders behov. Modellen er relativt enkel og kan bruges på tværs af landegrænser. 

Kommunikationen justeres efter modtageren
Med situationsbestemt ledelse justerer man som leder hele tiden sin kommunikation og sine greb efter, hvad der er behov for i den enkelte situation. Filosofien er, at møde mennesker der, hvor mennesker er. Lederen giver medarbejderen det, som der er brug for i forhold til den konkrete opgave, med det formål, at medarbejderen kan udvikle sig.

Det er den amerikanske lederudviklingsguru Ken Blanchard, der står bag modellen. Formålet med modellen er at udvikle mennesker ud fra den betragtning, at mennesker der bliver udviklet, og hvis leder følger deres udvikling, opnår en større tilfredshed ved at udføre deres opgaver, og det giver bedre resultater.

Certificering i SLII
Britt Andersen, der er VP i Group HR i Solar, og Charlotte Teinby, der er Group Training og HR Partner, udgør sammen med to andre kolleger Solars danske HR-afdeling. De arbejder begge med en bred vifte af opgaver indenfor HR, bl.a. i forbindelse med intern uddannelse og rekruttering.

Både Britt Andersen og Charlotte Teinby blev certificeret i SLII® for et år siden og de har sammen gennemført to forløb i situationsbestemt ledelse i Solar. Selve certificeringen tager to dage hos CfL. Inden certificeringen deltog begge på det samme 2 dages kursus, som de nu er certificeret til at undervise i.

 

Artiklen fortsætter under boksen. 

Solar

Solar er en sourcing- og servicevirksomhed, der sælger produkter og services til elinstallatører, VVS-installatører og store industrivirksomheder. I Danmark har Solar 800 medarbejdere. Udover Danmark findes Solar i Norge, Sverige, Holland, Polen og på Færøerne. Alt i alt er der 2.900 medarbejdere i Solar.

Ønskede et enkelt værktøj
I Solar har de tidligere arbejdet med at klæde lederne på med forskellige lederredskaber, men oplevede, at det ikke altid var så let for lederne at komme i gang med at bruge de nye værktøjer, når de vendte tilbage til dagligdagen.

Virksomheden ønskede derfor et værktøj, som var enkelt, og som kunne tages i brug med det samme.

”Sammen med vores datterselskabskolleger i HR kastede vi alle bolde op i luften. I forhold til udvikling af den enkelte leder, var det vigtigt for os, at hvis vi skulle noget, så skulle det være noget, der var enkelt, og som var til at forstå. Et værktøj, som man kunne tage i brug med det samme, øve sig på og så bare blive bedre og bedre,” siger Britt Andersen.

Med situationsbestemt ledelse har Solar fået et fælles sprog og nogle hurtige og nemme greb.

Ifølge Britt og Charlotte er SLII meget håndgribeligt for både lederne og HR. De er glade for at kunne give nye ledere et værktøj, som matcher Solars lederværdier, og som lederne straks kan anvende. Den mulighed for udvikling, der følger med certificeringen indenfor SLII, har også værdi, når virksomheden rekrutterer.

I onboardingsprocessen er det vigtigt for os at afstemme forventninger og give vores nye ledere et indblik i hvad vi forventer af dem, hvilket ledelsessprog vi anvender og hvilken tilgang til både opgaver og medarbejdere vi ønsker vores ledere har.

I forhold til onboarding af nye ledere oplever de også, at nogle nye ledere har kendskab til SLII i forvejen, og det frigiver tid til andre elementer af onboardingen.

Rent praktisk fremhæver begge, at alt materiale til deres undervisning findes på Blanchardportalen. Dvs. de kan altid tilgå alt undervisningsmateriale uanset deres lokation.

 

Virtuel undervisning – måske hybrid næste gang
Corona betød, at de ikke kom så hurtigt i gang med at undervise kollegerne i Solar, som de havde regnet med.

”Vi sad hele tiden og håbede på, at vi kunne lave klasseværelsesundervisning. Til sidst måtte vi trække i en livline, så vi ringede til Henriette fra CfL og spurgte hende: ’Hvordan kommer vi i gang med at køre det virtuelt?’,” lyder det fra Britt Andersen. 

Derefter gennemførte de to hold virtuelt. Det ene hold var danske medarbejdere og det andet var for medarbejdere i Polen. I stedet for udelukkende elektroniske deltagermaterialer, valgte de, at deltagerne skulle have deres egen deltagermappe. Det betød, at der var lidt arbejde for HR i at sende materialerne hjem til den enkelte deltager. Som en opfølgning på forløbene valgte de derudover at arrangere en frokost, hvor holddeltagerne mødtes fysisk og kunne udveksle erfaringer. Dem, der ønskede det, kunne også få en samtale med HR.

Artiklen fortsætter under boksen. 

Britt Andersen, VP i Group HR og Charlotte Teinby, HR Partner
Britt Andersen, VP i Group HR og Charlotte Teinby, HR Partner

Både Britt Andersen og Charlotte Teinby synes, at det har været udfordrende, men en god læring for dem som undervisere at prøve kræfter med virtuel undervisning. På baggrund af deltagernes tilbagemeldinger og de erfaringer som de nu har fået med virtuel undervisning, overvejer de, at afholde de næste kurser som en hybrid mellem virtuel og fysisk undervisning, hvor f.eks. gruppeøvelserne kan foregå fysisk.

Spændte på at se medarbejdertilfredsmålinger
Det er endnu for tidligt at sige noget om, hvilken effekt indførelsen af situationsbestemt ledelse har haft i Solar, men i HR er de naturligvis spændte på at se kommende medarbejdertilfredshedsmålinger.

SLII Experience™ - Certificering

Sæt ledelsesopgaven i perspektiv.

Få kompetence til at træne og udvikle hele din virksomhed i SLII® – træn face-to-face, virtuelt eller en kombination af begge.

Har du spørgsmål?

Henrik Hvolbøll Eriksen
Senior Relations Manager

T: +45 2565 9000
M: her@cfl.dk

Se hvordan vi beskytter dine data, i vores privatlivspolitik


Seneste artikler om medarbejderudvikling

Helt i orden, at folk stiller krav til arbejdslivet

Vi er fire generationer på arbejdsmarkedet, og måske skal vi ældre prøve at lytte lidt mere til de unge, i stedet for at kløjs i at de ofte tager udgangspunkt i egne nære behov. Læs kommentar af CfL's direktør Thomas Hanssen.

Ny bog: Vi lærer hele arbejdslivet

Læring er motoren i al udvikling og forandring på arbejdspladsen, og derfor bør alle ledere tage erhvervspædagogikken til sig. Det skriver seniorrådgiver Annette Franck i sin nye bog.