Vær den som andre ønsker at følge

5 vigtige kompetencer lederen skal være opmærksom på for at blive en succesfuld leder

Blanchard-bogen: “The Secret: What Great Leaders Know and Do” – 5 vigtige kompetencer lederen skal være opmærksom på for at blive en succesfuld leder – som andre ønsker at følge.

Ledere kan finde utallige måder at hjælpe de mennesker, de leder. De bør derfor altid være på udkig efter nye og anderledes måder at udøve ledelse på. Der er dog mindst fem kritiske lederadfærdsformer, som lederen altid må forholde sig til ift. lederrollen:

  1. Evnen til at se, hvordan fremtiden tegner sig og være i stand til at lede medarbejderen mod målet ved at anskueliggøre fordelene ved at gå i den retning. Alle medarbejdere har brug for at vide, hvem de er, og hvor de skal hen, samt hvad der vil være meningsfyldt på deres rejse.
  2. Rekruttere rigtigt, engagere og udvikle sine medarbejdere. Skabe et miljø med de rigtige folk i det rigtige job, og samtidig skabe et miljø, hvor medarbejdere helhjertet investerer sig selv i arbejdet hen imod visionen.
  3. Fokusere på altid at blive bedre. Personligt og i forhold til systemer/processer og organisationsstruktur. Hovedbudskabet her er altid at stræbe efter at blive mere effektiv.
  4. Værdsæt resultater og relationer. Evnen til at skabe positive, målbare resultater og dyrke gode relationer med de mennesker, du leder. Relationer og resultater er lige vigtige. Blanchard udtrykker det således: ”Vi lærer traditionelt folk de vigtige færdigheder, de behøver for at få resultater: problemløsning, beslutningstagning osv. Ledere har brug for at bruge lige så meget energi på at opbygge relationer og opbygge forhold til deres medarbejdere. Det er et både/og , ikke et enten/eller.
  5. ”Leve” værdierne. At leve på en måde, der er i overensstemmelse med dine angivne værdier. Hvis en leder mister sin troværdighed, vil lederpotentialet være stærkt begrænset. Håbefulde ledere skal kunne mere end at være velformulerede og føre værdibaseret ledelse – de skal leve deres værdier hver dag.

Hvordan vurderer du dig selv på disse fem kritiske områder? Hvilken af disse fem adfærdsformer holder ud fra dine erfaringer oftest lederen tilbage?

Har du spørgsmål?

 

Henriette Klein-Ipsen
Seniorrådgiver

T: +45 5154 4179
M: hki@cfl.dk

Se hvordan vi beskytter dine data, i vores privatlivspolitik


Seneste artikler om ledelse

3 veje til at styrke den mentale sundhed

Efter en lang hjemsendelsesperiode er de fleste medarbejdere tilbage på de fysiske arbejdspladser. Det kræver en særlig indsats af dig som leder. Især over for de mest sårbare grupper.

Her er 5 læringer af coronakrisen

Du kan godt glemme femårige strategiplaner, og så bør du vente med at opsige alle lejemål for at sende medarbejderne på permanent hjemmearbejde. Vi har samlet erfaringerne fra CfLs toplederstafet i en Maggi-terning.

Ledelse er nøglen til mental sundhed

90 procent mener, at deres arbejdsplads har håndteret coronakrisen godt, viser omfattende undersøgelse af medarbejdernes mentale sundhed under krisen. Her kan du læse højdepunkterne. Og der er flere overraskelser.