Dannelsessalon 3

Introduktion til Hannah Arendt

Gratis for medlemmer

Hvad er meningen med det hele? Det er et spørgsmål, der fra tid til anden dukker op, og mon ikke de fleste af os gennem det seneste år har funderet godt og grundigt over vores værdier.

Filosofi fylder mere og mere i tidsånden, og som et særligt tilbud til alle HR professionelle tilbyder CfL tre dannelsessaloner, hvor vi diskuterer HRs rolle med udgangspunkt i oplæg om hhv. Immanuel Kant, K.E. Løgstrup og Hannah Arendt. Oplægsholder og salonvært er Dorte Brøchner Jessen, stifter af Filosofaen. 

Du kan deltage i en eller flere saloner, der er eksklusivt for medlemmer af CfL. Salonerne afholdes hos CfL i København. For at give maksimalt udbytte er deltagertallet begrænset til 30.

Dannelsessalon 3: Hannah Arendt

”For at der kunne gøres en begyndelse, blev mennesket skabt”
Augustin (354-430)

Menneskets højeste evne er begyndelsen. Begyndelsen giver altid mennesket muligheden for at tage initiativ i det menneskelige fællesskab. Sådan skriver den tyske tænker Hannah Arendt (1906-1975) blandt andet i sin politiske filosofi, hvor det kommunikative fællesskab er helt centralt for at kunne finde ud af at leve sammen.

Ud fra et oplæg om Hannah Arendts politisk filosofiske tanker, vil vi i denne dannelsessalon kredse om følgende spørgsmål:

  • Hvad kan Hannah Arendt mene med, at menneskets højeste evne er begyndelsen?

  • Hvorfor forholde sig til denne højeste evne som HR?

  • Hvorfor kan det give god mening at forholde sig til Hannah Arendts fokus på det kommunikative fællesskab som HR?

  • Hvad er vigtigt at forholde sig til i måden kommunikation håndteres på?

  • Hvilke fordele, ulemper og dilemmaer vil der være for HR professionelle i forbindelse med et kommunikativt fællesskab på arbejdspladsen?

  • Hvordan kan HR være med til at skabe mulighed for nye begyndelser?

Oplægsholder og salonvært

Dorte Brøchner Jessen

Er stifter af Filosofaen, der udbyder filosofisk tænkende oplæg til samtale. Er bestyrelsesmedlem i Sophia, en tænketank for pædagogik og dannelse, og er højskolelærer og mentor på Engelsholm højskole.

Dorte Brøchner Jessen er kandidat i pædagogisk filosofi og har en diplomuddannelse i pædagogisk psykologi. Hun har bl.a. holdt oplæg til samtaler på biblioteker, i forskellige uddannelsesinstitutioner, på caféer og til politiske gruppemøder. Desuden har hun arrangeret og afholdt konferencer.

Hvorfor kalder vi det dannelsessaloner?

Dannelse er den udviklede evne til opmærksomhed, skrev Aron Meïr Goldschmidt (1819-1887).

Dannelse er den indre bearbejdelse og tilegnelse til en ejendommelig livsfylde og selvstændig dom, står der i Salmonsens Leksikon fra 1916.

Dannelse er kampen mod den dovne, selvtilfredse og tilpassede masse i os selv. Dannelse er at rejse små vertikaler af kvalitet i et horisontalt pløre af indifferens, nivellering og forbrug, skriver bestyrelsesmedlem i Sophia, Steen Nepper Larsen i sin bog ”Dannelse – en samtidskritisk og idéhistorisk revitalisering”.

At blive til som mennesker, der tænker, taler og handler sammen med andre om noget og i noget, der er et fælles anliggende, kan beskrives som den evige anden fødsel. Det hører ikke op. Der opstår hele tiden nye situationer og møder med nye mennesker om nye opgaver, som vi som mennesker og medarbejdere skal forholde os til, tage stilling til og handle i. Hvordan håndterer vi det? Hvad bygger vores valg og handlinger på? Og er det i overensstemmelse med det aftryk, vi gerne vil sætte?

Med oplæg, der belyser forskellige filosofiske tilgange til tilværelsen, lægger dannelsessalonerne op til samtaler med kollegaer på tværs af virksomheder og organisationer om de fordele, ulemper og dilemmaer der er ved de handlinger, vi udfører som en del af HRs opgaver.

Kommende dannelsessaloner

Dannelssalon 1: Introduktion til Immanuel Kant - Læs mere og tilmeld dig her

Dannelsessalon 2: Introduktion til K.E. Løgstrup - Læs mere og tilmeld dig her

Tilmeld dig arrangementet

Tilmelding

Ved tilmelding skal du acceptere vores forretningsbetingelser og privatlivspolitik


Har du spørgsmål?

 

Lene Buddike
Administrativ assistent

T: +45 5154 4139
M: lbu@cfl.dk

Se hvordan vi beskytter dine data, i vores privatlivspolitik


Kommende arrangementer

Ledere med nogen erfaring

Teamledelse

Skab motivation, forbedret samarbejde og øget performance gennem målrettet teamledelse

DKK 19.900,- / 23.500,-

8. februar 2023

4 dage

København

Personlig udvikling

Styrk din mentale robusthed

Få redskaberne til at styrke din mentale robusthed og opnå øget trivsel og arbejdsglæde.

DKK 15.400,- / 17.900,-

1. marts 2023

3 dage

København