CfL-Ability Focus Profile

Husker du fordelene ved fysiske tests?

I rekrutteringsforløb bruger CfL bl.a. den logiske og analytiske test Omtankeprøve 1, der kan tilgås online. Men er det nu også optimalt i forhold til formålet med testen?

Af Marie Koch, seniorrådgiver i CfL, august 2022


I rekrutteringsforløb bruger CfL i nogle tilfælde den logiske og analytiske test Omtankeprøve 1, der er en del af en pakke af forskellige evne- og færdighedsprøver (CfL-Ability Focus Profiles). Som i alle andre sammenhænge har vi ingen testning uden dialog og personlig tilbagemelding. 

I rekrutteringssammenhæng bruger vi værktøjet som en metode til struktureret dialog og ikke som en facitliste.

Omtankeprøve 1 ligger som et online værktøj, som kandidaten kan tilgå inden selve samtalen i ro og mag fra sit hjem og på et tidspunkt, der passer kandidaten.  

Mange finder det betryggende og rart i stedet for at skulle udfylde testen i real tid til selve jobsamtalen, hvor man som kandidat kan føle sig nervøs eller spændt.

Den enkeltes oplevelse af at kunne yde sit bedste øges ved online besvarelse, men er det nu også optimalt i forhold til formålet med testen?

4 fordele ved fysiske tests

Der er mange fordele ved at lade kandidaterne tage testen fysisk på 12 minutter lige inden samtalen:

  • Testen udfyldes under tidspres og vil således kunne bruges som omdrejningspunkt for en samtale om kandidatens adfærd og tanker under pres.

  • Kandidaten kan langt bedre huske sine strategier og udfordringer, når opgaverne og opgaveløsningen lige er udført.

  • Intervieweren får større mulighed for at bruge testen som struktureret dialogmetode. Det giver mulighed for at understrege, at det ikke er en facitliste, men et redskab til sammen at undersøge kandidatens adfærdsmønstre og reaktioner

  • Formålet med testen er ikke at få et fastlåst tal eller konkret resultat, da  meget kan påvirke, hvordan testen udføres og opleves. En fysisk test lige inden interviewet øger mulighed for at tale om, hvad der hæmmede eller fremmede opgaveløsningen, så resultatet ikke opleves som en stempling af kandidaten, men i højere grad en samtale om, hvilke strategier kandidaten anvender under tidspres og arbejdspres.

Gode erfaringer hos kunderne

I CfL har vi hjulpet flere kunder med at facilitere Omtankeprøve 1 fysisk, og vi har hver gang oplevet, at testen giver langt mere nuanceret samtalestof og indsigt, end når testen tages online, måske uger inden selve samtalen.

Kandidaten har glemt spørgsmålene, hvad der gav dem udfordringer, hvad de oplevede som nemt og svært, hvordan de prioriterede, hvilken strategi de anlagde, og om de skiftede strategi under selve besvarelsen.

Alt dette er i frisk erindring, når testen tages fysisk lige inden samtalen.

Udover de fordele, der er for den rekrutterende leder, er feedbacken fra kandidaten efter en fysisk test også en langt mere positiv testoplevelse.

Næste gang du bruger Omtankeprøve 1 i dit rekrutteringsforløb, så overvej at give kandidaten den fysisk og vurder selv, om både du og kandidaten får en mere indsigtsfuld og nuanceret samtale end når testen tages online. 

Andre læser også

Helt i orden, at folk stiller krav til arbejdslivet

Der er fire generationer på arbejdsmarkedet nu. Hvis vi i de ældre generationer prøver at lytte, så kan vi høre væsentlige budskaber, fremfor bare at kløjs i at unge ofte formulerer sig meget personligt med udgangspunkt i egne nære behov.

Guide til tests som ledelsesværktøj

Ved at bruge forskellige testværktøjer, kan du få en bedre dialog og bedre beskrive og forudsige adfærd. Marie Kirkegaard, seniorrådgiver i CfL, forklarer hvordan.

Har du spørgsmål?

Mette Babitzkow Boje
Chef for Testværktøjer

T: +45 53 67 67 91
M: mba@cfl.dk

Se hvordan vi beskytter dine data, i vores privatlivspolitik


Få nyheder, tilbud og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke

Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.