Grundfos og CfL i samarbejde om globalt forandringsprojekt

Et tre-årigt projekt om virtuel ledelse skal afdække og udnytte potentialet i Grundfos’ internationale afdelinger og gøre pumpekoncernen til en ægte global spiller.

Fremtidens produktudvikling i pumpegiganten Grundfos kommer til at ske 24 timer i døgnet gennem et tværkulturelt ledet samarbejde mellem ansatte i forskellige tidszoner. For at det skal kunne lade sig gøre, har Grundfos i Bjerringbro indledt et treårigt samarbejde med CfL, der har meget stor erfaring med rådgivning og udviklingsforløb målrettet internationale ledelser.

Samarbejdet har til formål at udvikle en mere specifik og konkret viden om, hvad det kræver, når medarbejdere skal ledes på distancen, og den indsamlede viden skal bruges til at udvikle Grundfos’ ledere og medarbejdere.

International eller global

Grundfos har i dag fabrikker, salgskontorer og udviklingsafdelinger over hele verden, og selv om det får de fleste til at opfatte koncernen som en global virksomhed, er der endnu et stykke vej at gå, forklarer Gunnar Tindborg, der er afdelingsleder på Poul Due Jensen Akademiet i Bjerringbro. ”En international koncern har typisk kernekompetencerne samlet i hovedkvarteret med nogle enheder rundt omkring, som er hovedkvarterets forlængede arm. En global koncern lægger konsekvent sine aktiviteter derhen, hvor det giver bedst mening at have dem i forhold til kunder, kompetencer eller råvarer,” siger Gunnar Tindborg.

Kulturel diversitet et potentiale

I Grundfos er man allerede i dag klar over, at der er et potentiale i at have medarbejdere ansat over hele verden, og at Grundfos’ udviklingsafdelinger i princippet kunne arbejde alle døgnets timer. ”Hvis vi bliver gode til det, kan vi delegere opgaverne, så de konstant bliver bearbejdet et eller andet sted. Der er også et potentiale i diversiteten mellem de forskellige kulturer. Udfordringen er at få høstet potentialet,” siger Gunnar Tindborg.

Virtuel ledelse

Projektdirektør Jimm Feldborg hos Grundfos i Bjerringbro har med alle koncernens udviklingsprojekter at gøre:

”Min interesse for at gå ind i projektet med CfL er, at jeg har som mål at kunne accelerere vores evne til at udvikle og gennemføre projekter og til at give profit. Derfor skal jeg have akkumuleret viden om ledelse på distancen, så vi ved, hvordan vi skal operere i denne nye verden, så det får impact på hele forretningen og ikke kun de steder, hvor vi har enkelte projektledere, som er født med en gave af talent for virtuel ledelse.”

Spredte projektteam

I projektgrupperne under Jimm Feldborg indgår produktion, salg, udvikling og marketing, og de eksisterende projektudviklere er opvokset med, at de sidder sammen i Bjerringbro og bagefter ruller projekterne ud over hele verden.

”Det har kunnet gå, så længe vi har været fokuseret på vores hjemmemarked og på Vesteuropa. Men vi kan se, at den store vækst kommer på markeder som BRIK-landene og sågar i USA, som stadig har et kæmpe potentiale for Grundfos. Derfor skal mine projektledere kunne navigere i en verden, hvor der etableres kompetence HUBS andre steder end i Bjerringbro og skal kunne gennemføre projekter ved hjælp af dem og ved hjælp af virtuel ledelse,” siger Jimm Feldborg.

Formel tysker og direkte amerikaner

Gunnar Tindborg i Poul Due Jensens Akademi ser en veludviklet ledelse på distancen som en mulighed for at overvinde de kulturelle barrierer.

”Vi er jo rundet af den skandinaviske ledelsestradition, som tager udgangspunkt i en rimelig flad struktur med ret svage hierarkier og en rimelig uformel facon. Bare vi kommer til Tyskland, er man meget mere formel og opmærksom på hierarkier. I Asien vil du opleve en meget indirekte og meget mere relationsbaseret tilgang til tingene. Og tager du til USA, har du en ekstrem direkte facon. Vi bruger ironi herhjemme, hvilket englænderne også er ret gode til. Kombinerer man derfor manglende kulturel forståelse med et virtuelt medie, kan det gå helt galt.”  ”Derfor er pointen i samarbejdet med CfL at få udfoldet det potentiale, der ligger i at bruge virtuel ledelse på den mest effektive og gavnlige måde,” siger Gunnar Tindborg.

Mister føling på distancen

Hos CfL ledes projektet af erhvervspsykolog Rikke Lindekilde, der skriver en ph.d. om opgaven. Hun siger om udfordringerne med virtuel ledelse:

”Tendensen generelt er, at mange ledere går fra at lede på almindelig vis til pludselig at lede på distancen. Det giver dem nogle helt nye ledelsesmæssige udfordringer, som de ikke har viden eller værktøjer til at håndtere.”

”Det er f.eks. vanskeligt at opleve, at man ikke har føling med, hvad der foregår på distancen, og det kan være en stor udfordring for den enkelte leder at finde den rette balance mellem at have tillid til, at medarbejdere på distancen har det godt og laver, hvad de skal, og samtidig sikre sig en vis kontrol med eller overblik over dét, der foregår,” siger Rikke Lindekilde.

Få nyheder, tilbud og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke

Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.

Behov for råd og sparring?

Henrik Hvolbøll Eriksen
Senior Relations Manager
T: +45 2565 9000
E: her@cfl.dk

Henrik Graungaard
Chefrådgiver
T: +45 5154 4126
E: hgr@cfl.dk

Se hvordan vi beskytter dine data, i vores privatlivspolitik


Seneste artikler om ledelse

Stil krav til lederkurserne

De færreste har et naturligt lederskab i sig. Selv den bedste leder kan blive bedre, hvis der skabes rammer for at lykkedes som leder og ikke mindst gives de relevante værktøjer.