2021 kalder på bedre ledelse og enkle principper

Med CfL Classic klæder vi dig på til at møde det nye år. 

Af Anja Neiiendam og Thomas Hanssen, direktionen i CfL, januar 2021

Endelig kan vi vende ryggen til 2020, selv om årsskiftet ikke bare med et snuptag bringer os tilbage til tiden før corona.

Pandemien trækker spor langt ind i 2021, og selv om Danmark ser ud til at have håndteret sundhed og sikkerhed bedre end de fleste lande, er vi ikke gået ram forbi. Økonomien har fået et knæk, hele brancher står over for en nedsmeltning, og så er hjemsendelse og hjemmearbejde blevet hverdag.

Listen er længere - du kan selv fylde på - og hvis nogen skulle have glemt det, så venter der os fortsat gigantiske udfordringer i form af en transformation til Industri 4.0 - for ikke at tale om den grønne dagsorden, der kalder på en turnaround.

Det er nærliggende at genoplive det over 30 år gamle VUCA-akronym for at beskrive verdens tilstand i en nutidsfortælling.

VUCA står for volatility, uncertainty, complexity og ambiguity, og 1000 kroner-spørgsmålet lyder: Hvordan responderer vi på den nye virkelighed?

CfL Classic omsat til nutiden

CfL er populært sagt sat i verden for at løfte ledelseskvaliteten i Danmark. Det er foreningens formål, og vores svar på, hvordan vi responderer på alle de opgaver, der tordner sig op i 2021, er bedre ledelse.

Det lyder kækt, men vi mener det, og vi vover tilmed at tilføje endnu et friskt forslag: Brug det nye år på at møde og løse komplekse problemer med enkle principper.

Enkle principper er ikke ensbetydende med, at noget er nemt, men ved at gribe til velkendte værktøjer og evidensbaseret viden er der pæn sandsynlighed for at finde de rigtige svar i en VUCA-verden anno 2021.

Hvis din organisation er medlem af CfL har du og din ledergruppe gratis adgang til en lang række nye events, hvor bedre ledelse og enkle principper er den røde tråd, der binder de mange temaer sammen.

Vi vil præsentere dig for CfL Classic, det vil sige værtøjer og viden, som vi har arbejdet med i årevis, men som vi selvfølgelig omsætter til alt det, der optager og udfordrer os alle i det nye år.

Det får du i 2021

Mange af arrangementerne - herunder CfL-Klubhusmøderne - er allerede temasat, så for at konkretisere, hvad vi mener med CfL Classic, så her eksempler.

Sådan arbejder du med kriseledelse: Vi står midt i en global sundhedskrise, hvor pandemiens tredje bølge truer når som helst, men sagen er, at kriser er et vilkår. Bare tænk tilbage på finanskrisen, hvor vi først satte alt unødvendigt på hold, og derefter skar dybt. Meget dybt.

Kriseledelse kalder på et akut beredskab, men for at overvinde en krise, skal du træne, og det skal ske i fredstid. Første trin er et grundigt eftersyn af forretningen og markedet. Hvor robuste er I? Næste trin er et kritisk blik på din egen ledelse og en analyse af ledergruppen.

Kriseledelse er på dagsordnen på årets første CfL-Klubhusmøde 29. januar.

Sådan leder du hybridt: Ledelse handler om mennesker, og er der noget, vi har lært i 2020, så er det, at vi skal passe godt på vores folk. Det nytter ikke noget at overlade usikkerheden og uforudsigeligheden til den enkelte, og der er fortsat rigtigt mange, der arbejder hjemme – i nogle organisationer er det ligefrem blevet gjort permanent.

Hvis vi ikke formår at lede både fysisk og på distancen, så ender vi med selvledende medarbejdere, der i bedste fald bare passer sig selv. I værste fald rammes de af nedbrud og stress. CfL-Klubhusmødet afholdes 12. marts.

Vejen til den agile organisation: Omskiftelighed og usikkerhed har stor indflydelse på vores ledelsesformer og organisationsmodeller, der skal være agile og tilpasningsdygtige. At ikke alt kan baseres på langtidsplanlægning og fastlåste KPI’er blev demonstreret til fulde i marts 2020, men hvad er det, der gør en organisationen agil, og hvornår er det relevant? Hvordan samler vi op på de bedste erfaringer?

Det dedikerer vi en konference til at udforske, så også ledere uden for CfLs medlemskreds har mulighed for at deltage. Datoen er fastsat til 26. marts. Hold øje med programmet.

Forandringsledelse og kultur: Når talen falder på kulturforandringer, dækker det ofte over hvad som helst. I 2021 kigger vi på, hvordan de forandringer, der uvægerligt presser sig på i eksekveringen, kommer til at gå hånd i hånd med kulturforandringer.

Det handler om mennesker, men det handler også om gribe til analyser og modeller, der gør det nemmere at identificere og arbejde med kulturen i egen virksomhed. CfL-Klubhusmødet afholdes 8. oktober.

Du bliver bedømt i eftertiden

Toppen sætter retningen i enhver organisation, og udvikling af ledergruppen er da også et af de emner, CfL har på programmet i 2021. Vi har ligeledes et CfL-Klubhusmøde om diversitet og inklusion, og selv om programdetaljer mangler, er det svært at komme uden om at diskutere nye normer.

Sager om krænkelser og inklusion kan ikke længere parkeres i HR. Teamlederne, der står med problemerne i dagligdagen, kræver svar på, hvordan de skal reagere, og hvor grænserne går. Det er et ledelsesansvar, og enhver topledelse bør stille sig selv spørgsmålet: Hvordan vil de beslutninger, vi træffer i dag, blive vurderet af eftertiden?

På listeform kan udfordringerne i 2021 virke næsten overvældende - også fordi samtlige dagsordner griber ind i hinanden. Det er med til at øge kompleksiteten, så lad os gentage:

Lad være med at møde kompleksitet med komplekse strategier. Du kommer til at reagere for langsomt, det bliver for uoverskueligt, og det fører til handlingslammelse. Mød kompleksiteten med enkle principper. Det er CfL Classic.

 

Få nyheder, tilbud og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke

Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.

Har du spørgsmål?

Anja Neiiendam
Direktør, Direktionen

T: +45 5154 4182
M: ane@cfl.dk

Se hvordan vi beskytter dine data, i vores privatlivspolitik


Seneste artikler om ledelse

Stil krav til lederkurserne

De færreste har et naturligt lederskab i sig. Selv den bedste leder kan blive bedre, hvis der skabes rammer for at lykkedes som leder og ikke mindst gives de relevante værktøjer. Læs kommentar af CfL's direktør Thomas Hanssen.