Derfor skal du arbejde med PRINCE 2® i din projektledelse

PRINCE 2® fokuserer på den klare kommunikation, klare aftaler, god forventningsafstemning og fleksibilitet. Metoden anvendes i Danmark af både offentlige og private organisationer og virksomheder.

Af CfL, maj 2022

Hvis du er leder eller projektleder, har du sikkert hørt om PRINCE 2®. Det er en af de mest populære projektledelsesrammer, der anvendes i dag. PRINCE 2® er internationalt anerkendt og kan med fordel anvendes til projektledelse i både større og mindre virksomheder.

Hvad er PRINCE 2®?

Metoden PRINCE 2® blev etableret i 1996 og er en forkortelse af Projects In Controlled Environments. Metoden er baseret på 'best practice' inden for projektledelse og er siden starten blevet brugt af organisationer over hele verden

PRINCE 2® er en generisk projektledelsesmetode, hvilket betyder, at den kan bruges til at lede alle typer projekter, uanset størrelse, branche eller kompleksitet.

PRINCE®-metoden indeholder en række principper, temaer og processer, som alle er indbyrdes forbundne:

 • Principper: Disse er grundlaget for PRINCE 2® og skal overholdes i hele projektet
 • Temaer: Disse giver vejledning om centrale aspekter af projektledelse, som skal behandles i alle projektets faser
 • Processer: Disse omfatter aktiviteterne, der skal udføres for at gennemføre et projekt med succes.

PRINCE 2® beskæftiger sig derfor ikke kun med ledelse og kontrol af et projekt, men også med, hvordan man sikrer, at projektet bliver en succes. Metoden kan med fordel anvendes sammen med andre metoder og rammer, f.eks. agile, DevOps, osv.

Artiklen fortsætter under boksen.

De overordnede elementer i PRINCE 2®

 • En projektleder med ansvar for hele projektet og en dedikeret stab, der holder styr på opgaverne, planlægger fremdriften og løser udfordringer, når de opstår.
 • En klar defineret struktur med fleksible processer, der gør det nemt at følge med i fremdriften af projektet og tilpasse planen, hvis nye udfordringer opstår.
 • En fleksibel tilgang, der gør det muligt at tilpasse metoden til dine og din virksomheds behov.
 • Projektstyring på baggrund af klare milepæle og realistiske tidsplaner.

Hvordan virker PRINCE 2®?

PRINCE 2® er et standardiseret framework som består af et komplet sæt af processer og elementer der skal til for succesfuld projektledelse.

Som nævnt tidligere, indeholder metoden syv principper, temaer og processer, som alle er indbyrdes forbundne.

De 7 principper i PRINCE 2® opfattes som retningslinjer for 'best practice' og du bør derfor ikke bryde principperne, hvis du vil sikre det bedste resultat. Det er dog ikke regler, der skal følges nøje - du kan bruge din dømmekraft til at afgøre, hvordan du bedst anvender dem i hver enkelt situation.

De syv principper i PRINCE 2®:

 1. Fortsat forretningsbegrundelse
 2. Lære af erfaring
 3. Fastlagte roller og ansvar
 4. Faseopdeling
 5. Afvigelsesstyring
 6. Fokus på produkter
 7. Tilpasning til projektmiljøet

Under de syv grundprincipper er der syv processer der sikrer en standardiseret måde at gennemføre projekter på. En tjekliste om man vil.

De syv processer i PRINCE 2®:

 1. Opstart af et projekt
 2. Ledelse af et projekt
 3. Iværksættelse af et projekt
 4. Styring af en fase
 5. Styring af produktlevering
 6. Ledelse af en faseovergang
 7. Afslutning af et projekt

Til sidst er der syv definerede temaer i PRINCE 2®. Temaerne er centrale elementer i projektledelse og hjælper med at styre de forskellige processer.

De syv temaer i PRINCE 2®:

 1. Business case - sikrer, at der er en klar begrundelse for at gennemføre et projekt, og at det vil give værdi for organisationen
 2. Organisation - Sikrer at der er definerede roller og ansvarsområder
 3. Kvalitet - sikrer, at produkterne er egnet til formålet og opfylder brugernes behov
 4. Planer - giver en detaljeret køreplan for projektets gennemførelse
 5. Risiko - hjælper med at identificere og mindske risici for projektets succes
 6. Ændring - Sikrer at ændringer i projektet kontrolleres og forvaltes på en måde, der ikke bringer projektets succes i fare
 7.  Fremskridt - Sikrer at projektet forløbers om planlagt, med de forventede fremskridt

PRINCE 2®-metoden bygger således på en række overordnede elementer, der sikrer, at der bliver taget højde for de vigtigste aspekter af et projekt. Disse elementer sikrer også, at du kan tilpasse PRINCE 2®-metoden til dine behov.

 

Fordelene ved at bruge PRINCE 2®

Udover at metoden er internationalt anerkendt og brugt af mange virksomheder, er der også en række andre fordele ved anvendelsen af PRINCE 2®.

Eksempelvis er PRINCE 2® procesbaseret, hvilket betyder, at det giver en klar og veldefineret struktur til styring af projekter. Det gør det til et fremragende valg til komplekse eller store projekter samt projekter, der skal gennemføres på kort tid.

Derudover er metoden fleksibel og kan skræddersys til at passe til de specifikke behov i hvert enkelt projekt. Det er let at bruge og forstå, hvilket gør det ideelt til projekter, der gennemføres af folk, der er nye i projektledelse.

Det er også en fordel, at PRINCE 2® er en "de facto" projektledelsesstandard i den offentlige sektor i Danmark og anvendes i vid udstrækning i alle sektorer i den private sektor.

Overordnet set giver PRINCE 2®-metoden omfattende og veldefineret projektstyring, der er velegnet til brug i en række forskellige projekter. Den er internationalt anerkendt og anvendes af mange organisationer, hvilket gør den til et sikkert valg for alle, der ønsker at lede et projekt med succes. Læs mere om generel projektledelse her.

Artiklen fortsætter under boksen.

Vil du gerne forbedre din kompetencer inden for projektledelse?

Hvad er forskellen på PRINCE 2® og Scrum?

Der findes rigtig mange projekstyringsmetoder, og det kan være svært at skelne dem fra hinanden. En anden meget kendt metode er eksempelvis Scrum.

Den største forskel på PRINCE 2® og Scrum er, at PRINCE 2® fokuserer på ledelse, mens Scrum er mere produktorienteret. Så med PRINCE® får du en række retningslinjer for, hvordan man styrer et projekt fra start til slut. Scrum giver dig derimod ikke så mange detaljer, men fokuserer mere på selve produktet, og hvordan du gør det så godt som muligt.

Det er vigtigt at vælge den rigtige metode til dit projekt, afhængig af projektets karakter.

PRINCE 2® er mere velegnet til store, komplekse projekter, der skal være velorganiserede og kontrollerede, mens Scrum er bedre til mindre projekter, hvor fokus er på selve produktet.

Fordi der er forskel på de to metoder, udelukker de dog ikke hinanden. Faktisk kan det være en klar fordel at have kendskab til både PRINCE 2® og Scrum. Forholdet mellem PRINCE 2® og Scrum er ikke et enten eller-forhold, det er snarere et både og.

De to metodologier supplerer hinanden rigtig godt, og et kendskab til begge giver dig som projektleder en mulighed for at arbejde med projekter både på et overordnet niveau og ned til den daglige ledelse af projektet.

Så hvis du ønsker at blive en velafrundet projektleder, er det bestemt værd at lære både PRINCE 2® og Scrum.

 

Hvem henvender PRINCE 2® sig til?

PRINCE 2®-metoden er rettet mod alle, der skal involveres i design, udvikling og levering af et projekt. Dette omfatter projektledere samt nøglepersoner, der er involveret i planlægning, gennemførelse og overvågning af projekter.

PRINCE 2®-uddannelseskurserne er designet til at give dig de færdigheder og den viden, der er nødvendig for at lede projekter med succes ved hjælp af PRINCE 2®-rammen.

Uanset om du er ny i projektledelse eller er en erfaren professionel, kan en PRINCE 2®-certificering hjælpe dig med at tage din karriere til det næste niveau. Hvis du ønsker at forbedre dine projektledelsesfærdigheder og lære bedste praksis, så er en PRINCE 2®-certificering helt sikkert noget for dig.

Med en PRINCE 2®-certificering kan du vise potentielle arbejdsgivere, at du har de færdigheder og den viden, der er nødvendig for at lede projekter effektivt.

 

Bliv PRINCE 2®-certificeret med CfL

Hos CfL tilbyder vi tre forskellige PRINCE 2®-certificeringer: PRINCE 2® Foundation, PRINCE 2® Practitioner og PRINCE 2® Agile.

PRINCE 2® Foundation-certificeringen er en adgangskvalifikation, der giver dig en grundlæggende forståelse af PRINCE 2®-metoden.

PRINCE 2® Practitioner-certificeringen er det næste niveau, som bygger videre på fundamentet og giver dig en mere dybtgående forståelse af, hvordan du anvender PRINCE 2® i projekter. Endelig forbinder PRINCE 2® Agile metoden med agile værktøjer som Scrum, Kanban og Lean Startup.

Du vil uden tvivl opnå det bedste resultat ved at kombinere alle tre kurser, da de skaber en solid og specialiseret forståelse af metoden som helhed. Derudover vil du være i stand til at anvende PRINCE 2®-metoderne på en lang række projekter.

Læs også

Her er de mange fordele ved Gantt-diagrammer

Et Gantt-diagram kan være et uundværligt værktøj for dig som projektleder. De giver dig et visuelt overblik over alle de aktiviteter, elementer og relationer herimellem, der findes i et projekt.

Hvad er vandfaldsmodellen?

Indenfor projektledelse er vandfaldsmodellen et kendt fænomen. Den er også kendt under det noget længere og mindre fængende navn softwareudviklingens livscyklus model, og har til formål at strukturere design- og udviklingsprocesser.

Få nyheder, tilbud og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke

Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.