boguddrag

6 principper i medledelse

Man skal prioritere fælles formål over enkeltpersoners præferencer. Det er et af Mette Aagaards i alt seks principper i styreformen medledelse, som hun beskriver indgående i sin nye bog Medledelse – Når teamet er chef. Mød forfatteren. Læs boguddrag.

CfL, oktober 2023


Mange har efterhånden erkendt, at der er behov for at nytænke den måde, vi leder og samarbejder på. Men hvad sker der, hvis vi piller hierarkiet ud af vores organisationer? Hvordan styrer vi retning, ressourcer og resultater? Hvordan undgår vi, at uformelle hierarkier tager over, at det hele drukner i koordinering og møder?

Svaret er medledelse, en organisations-, ledelses- og samarbejdsform, som er på hastig fremmarch både herhjemme og i udlandet.

En af dem, der har arbejdet indgående med medledelse, er Mette Aaagard, der er bogaktuelt med Medledelse - Når teamet er chef udgivet på Djøf Forlag.

Mette Aagaard har over 20 års erfaring med HR- og organisationsudvikling i bl.a. Slagelse Kommune, hvor hun som udviklingschef selv var med til at introducere medledelse, stærkt inspireret af sociokratiet.

Grundprincippet i den medledende organisation er, at de arbejdsfællesskaber, der er samlet om at løse de enkelte opgaver, får magten til at træffe beslutninger uden chefens indblanding.

For at styreformen kan fungere har Mette Aagaard formuleret seks grundlæggende pejlemærker eller principper, som former tænkningen. De lyder:

  • At fordele magt balanceret, så ingen føler sig magtfuldkomne og ingen føler afmagt.
  • At prioritere fælles formål over enkeltpersoners præferencer.
  • At sikre individets deltagelse, medbestemmelse og oplevede kompetence.
  • At styrke arbejdsfællesskaber og deres duelighed.
  • At fremme psykologisk tryghed.
  • At sikre udvikling gennem handling

Mød forfatter og ekspert i medledelse

Mette Aagaard har over 20 års erfaring med HR- og organisationsudvikling i bl.a. Slagelse Kommune, Novo Nordisk og BiG. Hun er aktuel med bogen Medledelse – Når teamet er chef, der udkom på Djøf Forlag i foråret 2023.

Mette Aagaard underviser i dag på MasterClass i medledelse på CBS Executive, og så medvirker hun på konferencen ”Organisationer i bevægelse 2023”, hvor hun optræder i både plenum og i en private session.

Konferencen foregår 7. december 2023. Læs det fulde program og tilmeld dig

Medledelse er en formaliseret måde at arbejde og samarbejde på med en række tilknyttede begreber og strukturer, som alle skal lære at kende og forstå betydningen af. Medledelse er samtidig en pragmatisk model, som kan tilpasses den enkelte organisation.

Ifølge forfatteren er det vigtigste for ledere, der fatter interesse for medledelse, at de giver sig tid til at lære og forstå principperne, at de går langsomt frem og frem for alt er villig til at opgive deres traditionelle magt som leder.

”Når formelle ledere træder ind i medledende teams, gør de det på samme vilkår som alle andre. Det stiller altså krav om, at lederen aflægger sig den tillærte chefadfærd og er opmærksom på, hvornår og hvordan man navigerer i det medledende rum – på lige fod med alle andre. Og det er erfaringsmæssigt lettere sagt end gjort, men ikke umuligt,” siger Mette Aagaard.

Læs introduktion og uddrag af kapitel 2 og 3 i Mette Aagaards nye bog Medledelse – når teamet er chef.

Andre læser også

Sådan inkluderer du sårbare unge på arbejdspladsen

Hver evigt eneste dag er folk med diagnoser nødt til at omgås sandheden, fordi der er så mange tabuer forbundet med psykiske lidelser. Det skal vi gøre op med. Læs Manu Sareens anbefalinger om inkluderende ledelse.

Få nyheder, tilbud og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke

Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.

Har du spørgsmål?

Pia Fuglsang

 

Pia Fuglsang Bach
Communitychef

T: +45 5154 4149
M: pba@cfl.dk

Se hvordan vi beskytter dine data, i vores privatlivspolitik