SLII

Kan man omsætte et amerikansk koncept til en vestjysk kommune?

Ja da, lyder det fra udviklingskonsulent Helle Pank Lund og programleder Vibeke Juul Dalengaard i Holstebro Kommune. Læs om deres erfaringer med SLII, der er konceptet bag situationsbestemt ledelse.

Af Pia Fuglsang Bach, communitychef i CfL, maj 2022

Helle Pank Lund(tv) og Vibeke Juul Dalengaard
Helle Pank Lund(tv) og Vibeke Juul Dalengaard

Grundprincippet i situationsbestemt ledelse er, at der ikke findes én ledelsesstil, der er den rigtige. Ledelse skal derimod altid ske med udgangspunkt i den enkelte medarbejder og den opgave, medarbejderen står overfor.

Det lyder både besnærende og fornuftigt, og situationsbestemt ledelse – nærmere bestemt SLII - er da også blevet et af verdens mest udbredte ledelseskoncepter. Det favner både materiale, øvelser og videoer, og ét af de steder, hvor det har vundet indpas, er i Holstebro Kommune.

Hvorfor?

Det forklarer Vibeke Juul Dalengaard, programleder for ledelsesudvikling, og Helle Pank Lund, uddannelses- og udviklingskonsulent, der begge er certificerede i SLII og underviser i det.

Det rigtige match

Det er et år siden, Holstebro Kommune blev medlem af CfL, og organisationen fik i den forbindelse et tilbud om at blive certificeret i forskellige værktøjer.

”Vi valgte SLII, fordi det både handler om personaleledelse og kommunikation. De to elementer er helt grundlæggende kompetencer for nye ledere, der hver evigt eneste dag skal udfylde en hel ny, men også en svær rolle,” forklarer Vibeke Juul Dalengaard. 

Helle Pank Lund supplerer:

”Vi manglede et værktøj til personaleledelse, men kommunikationsdelen tiltalte os også. I SLII matcher man opgaver med kompetencer, og det understøtter kommunikationen. Vi savnede desuden et fælles sprog, når vi kommunikerer om ledelse, og det behov dækker SLII langt hen ad vejen.”

Hun påpeger, at også timingen var den rigtige, idet hende og Vibekes kolleger i HR arbejdede med onboarding og sparring.  

”Flere af vores nye ledere efterlyste hjælp til at styrke deres grundlæggende lederkompetencer og blive bedre i transitionen fra medarbejder til leder, og her kom SLII ind i billedet.”  

Lækkert materiale

SLII er et amerikansk koncept, og både Vibeke og Helle var pænt skeptiske overfor, hvordan det ville fungere i Holstebro Kommune. De deltog derfor begge på et kursus, hvor de blev overbevist om, at SLII rummende muligheder. Efterfølgende blev de begge certificeret.

”Vores kursister har taget overraskende godt imod SLII – også videodelen, der har et tydeligt amerikansk ophav,” siger Vibeke Juul Dalengaard med henvisning til evalueringen efter det første hold, der bestod af otte nye ledere på tværs af forvaltningen.

”De oplevede en god variation mellem video, øvelser og oplæg, som supplerede hinanden godt, og der var en rød tråd i det. De beskrev materialet som lækkert og gennemført med et spændende indhold, som de glædede sig til at afprøve i praksis.”   

Læs også: Vælg den rigtige ledelsesstil med situationsbestemt ledelse

Fungerer både tvær- og monofagligt

Holstebro Kommune rekrutterer ledere til ca. 40 stillinger om året, og indtil videre har kommunen afviklet to SLII-forløb.

Et for et tværfagligt team med otte nye ledere og et for en ledergruppe på handicapområdet med centerlederen for bordenden.

”De nye ledere på det tværfaglige forløb fik rigtigt meget ud af det, mens den monofaglige ledergruppe efterlyste lidt mere tempo. Det er en blandet gruppe af nye og erfarne ledere fra samme forvaltning, og de var nok de mest skeptiske,” fortæller Helle Pank Lund, der samtidigt påpeger, at lederne fra handicapområdet har bedt om, at deres koordinatorer også kommer på SLII.

”Koordinatorerne planlægger jo vagter 24-7, hvor de skal finde ud af, hvilke behov der matcher hvilke kompetencer, hvad der er hele grundtanken i SLII. De er ikke ledere, men der vil være en god synergi i, at den lokale leder og den lokale planlægger har et fælles sprog – ligesom lederne på tværs af handicapområdet taler samme sprog, når det handler om personaleledelse,” siger hun.

Læs også om Solars erfaringer med SLII

Anbefalinger fra Holstebro

Erfaringerne fra de to hold er forskellige, men Vibeke og Helle tøver ikke med at anbefale SLII til både nye og erfarne ledere.

”Vi har tænkt os at fortsætte med at udbyde kurser for nye ledere på tværs af områder og forvaltninger, men også for ledergrupper, hvor der er en blanding af nye og erfarne ledere.”

”Vi har en klar fornemmelse af, at en ledergruppe, der mødes jævnligt, vil have gavn af et fælles sprog, især når vi kan koble andre faggrupper som f.eks. koordinatorer på. Så får de brugt værktøjerne i daglig praksis – og i højere grand end når du har været afsted alene som ny leder,” siger Vibeke Juul Dalengaard.

”Som en del af kurset inviterer vi til seks opfølgnings- eller netværksmøder, hvor vi bruger et par timer på at diskutere erfaringer og genbesøger nogle af SLII-udfordringerne. Det vil jeg anbefale, ligesom jeg vil anbefale at bruge appen, der er et godt og pædagogisk værktøj.”

 Et sidste praj er at sætte to undervisere på – i hvert fald i begyndelsen.

”Selv om holdene er små, er det en stor opgave at rulle et nyt koncept ud i en organisation,” lyder det fra programlederen.   

Seneste artikler om medarbejderudvikling

Helt i orden, at folk stiller krav til arbejdslivet

Der er fire generationer på arbejdsmarkedet nu. Hvis vi i de ældre generationer prøver at lytte, så kan vi høre væsentlige budskaber, fremfor bare at kløjs i at unge ofte formulerer sig meget personligt med udgangspunkt i egne nære behov.

Ny bog: Vi lærer hele arbejdslivet

Læring er motoren i al udvikling og forandring på arbejdspladsen, og derfor bør alle ledere tage erhvervspædagogikken til sig. Det skriver seniorrådgiver Annette Franck i sin nye bog.

Husk at bruge modpolen i din JTI-type

Det er nødvendigt at udvikle kompetencer, der rækker ud over vores præference. Ikke kun for at udnytte vores fulde potentiale, men også for at sikre balance i livet.

Har du spørgsmål?

Henrik Hvolbøll Eriksen
Senior Relations Manager

T: +45 2565 9000
M: her@cfl.dk

Se hvordan vi beskytter dine data, i vores privatlivspolitik


Få nyheder, tilbud og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke

Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.