Når et team ikke fungerer optimalt, skyldes det ifølge Lencioni dysfunktioner i adfærden inden for mindst ét af de fem områder: tillid, konflikter, commitment, ansvar og resultater.
De fem adfærdsmønstre illustreres i form af en pyramide, og det er ikke tilfældigt. Hvert adfærdsmønster bygger nemlig oven på det forrige, og på den måde understøtter de alle hinanden og er gensidigt afhængige. Er der udfordringer med bare ét niveau i pyramiden, er det nok til at svække teamets samarbejde og evne til at opnå resultater.
Et samarbejde mellem Patrick Lencioni og Everything DiSC
Lencionis fem adfærdsmønstre er nyttige at kende til for alle, der arbejder med teams – både for dig, der leder et team, og for teamets medlemmer. I sig selv kan adfærdsmønstrene hjælpe med at spore jer ind på, hvor I skal lægge kræfterne for at skabe et velfungerende team, og kombinerer I den viden med DiSC-modellen, kan I anvende modellerne endnu mere målrettet.
Med tilføjelsen af Everything DiSC får teamet indsigt i de individuelle DiSC-profiler, der kan hjælpe medlemmerne med at øge forståelsen for deres egen adfærd, hinandens forskelligheder, og hvordan de selv og andre bidrager til gruppens dynamik.
Skab fremdrift med datadrevet teamudvikling
I får også en samlet teamprofil og en score for, hvor godt teamet klarer sig inden for de fem adfærdsmønstre. Det giver mulighed for at arbejde systematisk og målrettet med at forbedre teamets adfærd inden for de fem områder – og for at fokusere der, hvor behovet for forbedring er størst.
The Five Behaviors® gør kort sagt teamsamarbejdet kvantificerbart. Teamets fremgang bliver løbende evalueret og dokumenteret, og det er muligt at generere flere forskellige typer rapporter og stille opfølgende spørgsmål til deltagerne gennem forløbet. Det hjælper de involverede med at blive på sporet og sammen skabe de bedste forudsætninger for at udvikle sig til et velfungerende high performance team.
De fem adfærdsmønstre i The Five Behaviors®
Som tidligere nævnt kan de fem adfærdsmønstre ses som niveauer i en pyramide, hvor hvert eneste niveau understøtter de andre og er nødvendig for, at teamet kan lykkes. Bare ét ustabilt niveau er nok til, at samarbejdet besværliggøres eller måske endda mislykkes.
Niveau 1: Tillid
Et tillidsfuldt team er kendetegnet ved, at dets medlemmer tør være sårbare og dele deres udfordringer og tanker med hinanden uden frygt for at blive dømt eller set skævt til. Tillid handler også om at stole på, at de andre teammedlemmer har gode intentioner og ønsker at støtte og hjælpe hinanden. Det betyder f.eks., at man kan tale med sit team om usikkerheder eller om fejl, man har begået. Tillid er det nederste niveau i pyramiden, fordi den udgør fundamentet, alle de andre niveauer hviler på.
Derfor er tillid vigtigt: Når vi har tillid til hinanden i et team, skaber vi et miljø med psykologisk tryghed. Denne tryghed er essentiel for teamets samarbejde, fordi den betyder, at vi kan tale frit med hinanden uden at frygte at blive ekskluderet fra gruppen. Vil du vide mere om psykologisk tryghed, kan du lytte til vores podcast om emnet.
Niveau 2: Konflikter
Allerede på dette niveau bliver det tydeligt, hvordan adfærdsmønstrene er hinandens forudsætninger: Når et team har tillid til hinanden, har de også mod til at tage konflikter undervejs.
For nogle vil konflikter umiddelbart være et negativt ladet ord, men i teamsammenhæng er de vigtige for at sikre, at teamet finder den bedste vej til målet. I bund og grund handler det om at føle så stor tillid til hinanden, at man ikke er bange for at udfordre en kollegas perspektiv – og ikke er bange for selv at blive udfordret på en konstruktiv måde.
Derfor er konflikter vigtige: Hvis et team har tendens til at undgå konflikter, kan det påvirke resultatet af deres arbejde. Manglende mod til at tage en konflikt eller diskutere en uenighed kan føre til, at nogle synspunkter ikke bliver hørt, og at opgaveløsningen dermed bliver mindre effektiv eller fører til ringere beslutninger.
Niveau 3: Commitment
Dette niveau beskriver vigtigheden af, at teamet forpligter sig til at følge den samme retning. Også her har det forrige niveau betydning, fordi de åbne diskussioner af forskellige synspunkter vil føre til, at alle teamets medlemmer føler sig hørt og dermed har lettere ved at “committe” til den valgte retning.
Commitment er i dette tilfælde ikke nødvendigvis det samme som konsensus. Nogle teammedlemmer kunne måske have ønsket sig et andet udfald, men accepterer alligevel, at teamet har truffet en beslutning. Lencioni understreger på dette niveau også vigtigheden af, at der kommunikeres enighed om den valgte retning udadtil.
Derfor er commitment vigtigt: Commitment i teamet sikrer, at alle støtter den valgte vej mod målet. Det er vigtigt, at alle teammedlemmer arbejder hen imod det samme mål – også selv om de måske ikke er helt enige om vejen dertil. Den fælles succes er afhængig af alles indsats.
Niveau 4: Ansvar
Når vi taler om ansvar i forbindelse med The Five Behaviors®, handler det om, at teammedlemmerne skal holde hinanden ansvarlige. Hvis dette niveau hviler på et fundament af tillid, god konflikthåndtering og commitment, er der større sandsynlighed for, at teamets medlemmer holder hinanden op på at præstere så godt som muligt. Netop denne adfærd kan være vanskelig at opnå i et team, men er der styr på de tre foregående niveauer, vokser chancerne for at lykkes med ansvar også.
Derfor er ansvar vigtigt: Når vi holder hinanden ansvarlige, øger vi sandsynligheden for at lykkes med teamsamarbejdet – og fordi vi har tillid til hinanden og er i stand til at håndtere konflikter, kan vi også holde hinanden ansvarlige på en ordentlig måde, der fremmer samarbejdet..
Niveau 5: Resultater
I toppen af pyramiden finder vi det ultimative mål; at skabe resultater. Dette kræver et fokus på at opnå resultaterne i fællesskab, noget, som teamet kan opnå ved at arbejde med de øvrige fire niveauer i modellen. Når teamet har haft succes med de fire første niveauer, vil de være mere tilbøjelige til at prioritere teamets mål end deres egne personlige mål, ligesom de også vil føle glæde og tilfredsstillelse ved at lykkes sammen.
Derfor er resultater vigtige: Det siger næsten sig selv: Et team er sat i verden for at opnå bestemte resultater, og derfor er det vigtigt, at teamets resultater bliver prioriteret over individernes egne mål. Dette bliver kun muligt, hvis teamet er velfungerende på alle modellens parametre.