JTIs personlighedstype

Sådan er ISTJere ofte

Når du læser om ISTJ-personlighedstypen, bør du være opmærksom på:

Dette er en beskrivelse af karaktertræk der ofte er forbundet med personlighedstypen ISTJ. Derfor kan det variere fra individ til individ. De fleste, som læser om sin personlighedstype oplever, at man kan genkende sig selv i meget af det. Beskrivelsen handler om at forstå det enkelte individ, hvorfor ikke alle vil udvise alle nedenstående træk.

Læs også: JTIs 16 personlighedstyper ifølge Carl Jung

Generel beskrivelse af ISTJ

ISTJ er en forkortelse for Introvert Sansning med Tænkning. Det falder en ISTJer naturligt at være detaljeorienteret, struktureret og organiseret. Som ISTJer er man ofte tro mod traditioner og værdsætter stabilitet i livet. ISTJ’ere er kendte for deres høje grad af ansvar og dedikation. De er pålidelige og holder, hvad de lover.

 

Artiklen fortsætter under boksen.

Styrker ved personlighedstypen ISTJ:

 • Struktureret og organiseret: ISTJere trives i veldefinerede og organiserede miljøer. De er gode til at skabe struktur og orden, hvilket gør dem til gode til at håndtere komplekse projekter og opgaver.
 • Analytiske evner: ISTJere foretrækker at bruge deres analytiske evner og vil sandsynligvis identificere detaljer, analysere informationer og finde effektive løsninger på problemer.
 • Stabilitet i stressende perioder: ISTJere anses for at være gode til at bevare roen i stressende situationer. Deres foretrukne præference til at holde hovedet koldt og træffe rationelle beslutninger gør dem til pålidelige og effektive problemløsere.

Udviklingspunkter ved personlighedstypen ISTJ:

 • Forandringer: ISTJere foretrækker velkendte og velafprøvede metoder og kan have svært ved at tilpasse sig nye situationer. Derfor kan personer med personlighedstypen ISTJ have tendens til at være skeptisk over for forandringer og nye idéer.
 • Tendens til at være reserverede: ISTJere kan skabe en vis afstand i deres personlige relationer, når de har svært ved at udtrykke deres følelser og tanker.
 • Fleksibilitet: På grund af et stort ønske om stabilitet og struktur kan ISTJere have svært ved at tilpasse sig uforudsete ændringer eller improvisere i situationer, hvor dettes kræves.

Hvad motiveres ISTJere af?

ISTJere bliver ofte motiveret af at opfylde og levere kvalitetsarbejde. De stræber efter at opnå succes ved at følge velkendte procedure og regler. ISTJere trives med stabilitet og søger efter tryghed i både livet og karrieren. De motiveres af at tildelt ansvar og blive anerkendt for deres arbejde.

 

Hvad kan ISTJere blive stresset af?

Usikkerhed og uforudsigelighed kan være stressende for en person med personlighedstypen ISTJ, da de foretrækker struktur og stabilitet. Konflikter og manglede retfærdighed kan ligeledes være stressende for ISTJere, eftersom de sætter pris på harmoni og retfærdighed.

 

Karriere

ISTJere besidder mange kvaliteter, der gør dem velegnede til en bred vifte af karrierer. Deres tendens til at være detaljeorienterede og struktureret gør dem velegnede til roller, som kræver præcision og ansvar. De trives typisk i arbejdsmiljøer, hvor der er klare regler og procedurer, der kan følges.

ISTJere findes ofte i stillinger, der inkluderer regnskab, finans, administration, logistik, ingeniørarbejde, sundhedspleje og lovgivning. Derudover gør deres præference for at opretholde orden og organisere opgaver dem til effektive projekt- og teamledere.

 

I lederrollen

ISTJere har flere karaktertræk, der gør dem til potentiel effektive ledere. Deres ansvarlighed, pålidelighed og behov for at skabe struktur og orden gør dem velegnede til at påtage sig lederrollen.

 • Respekterer og forventer respekt for den traditionelle, hierarkiske lederrolle
 • Anerkender folk som arbejder effektivt og samtidig ”følger bogen”
 • Lægger vægt på virksomhedens praktiske behov her og nu
 • Træffer afgørelser på basis af erfaring og faktaviden
 • Bygger systematisk deres ledelse på et fundament af solid og stabil ydelse over tid

 

Adfærd på arbejdspladsen

På arbejdspladsen er ISTJere kendte for at være pålidelige, ansvarlige og dedikerede medarbejdere. De er ofte gode til at følge instruktioner og fuldføre opgaver inden for deadline.

ISTJere foretrækker ofte at arbejde selvstændigt eller i mindre grupper, hvor de kan fokusere på deres opgaver uden for mange forstyrrelser. De er ikke altid de mest udadvendte kolleger, men de er pålidelige og loyale over for deres team og organisation.

 

Adfærd i privaten

I deres personlige liv udviser ISTJere en struktureret og organiseret tilgang. De opretholder ofte en veldefineret rutine og foretrækker et miljø med stabilitet og tradition. En ISTJer er en dedikeret partner, ven og familiemedlem.

De kan være reserverede og tilbageholdende med at dele deres følelser, men de viser trods dette stor kærlighed og omsorg. ISTJere kan være dygtige til at håndtere praktiske opgaver i hjemmet og er villige til at give en hjælpende hånd til deres nærmeste.

PODCAST

Udviklingsrummet

Målet er at inspirere dig til, hvordan du kan arbejde med udviklingsværktøjer som fx Jungiansk Typeindeks (JTI) og på den måde skabe udvikling for ledere og medarbejdere og tillige forbedre samarbejdet i din organisation.

Seneste artikler om personlighedstyper

Husk at bruge modpolen i din JTI-type

Det er nødvendigt at udvikle kompetencer, der rækker ud over vores præference. Ikke kun for at udnytte vores fulde potentiale, men også for at sikre balance i livet.

De ekstroverte dominerer chefkontorerne

Ekstroversion er dominerende i tre ud af de fire mest udbredte lederprofiler, men introversion er på fremmarch. Det viser CfLs omfattende kortlægning af 160.000 JTI-profiler.

Har du styr på typeteorien?

Sansning, Intuition, Tænkning og Følen er fire mentale funktioner, der udgør kernen i typeteorien. Læs, hvad der karakteriserer dem, når de optræder hhv. ekstrovert og introvert.

Brain-Based Descriptions of the 8 Jungian Types

A century ago, the famous Swiss psychiatrist Dr. C.G. Jung described eight ways people function. Like right versus left handedness, we develop preferences—our gifts. Here you can read about the Eight Cognitive Processes.