intern lederudvikling

Derfor arbejder Coop's discountkæde med ledernes mentale sundhed

Den Coop-ejede kæde 365discount har valgt at fokusere på mental sundhed i sin uddannelse af ledere. Både af forretningsmæssige og medmenneskelige årsager. Det udgør en moderne tilgang til medarbejderpleje, som CfL hjælper med at gøre til virkelighed. 

Af Nikolai Steensgaard, erhvervsjournalist, april 2024


Når ens medarbejdere træder op ad karrierestigen, påbegynder de en rejse med masser af spændende udfordringer og udviklingsmuligheder, men de kommer også under mentalt pres. Det må man ikke undervurdere konsekvensen af. 

Det er ikke alle ansatte, der kan klare det pres. Slet ikke, når arbejdsopgaver er mikset med privatlivets udfordringer og krydret med det væld af digitale distraktioner, vi alle er underlagt i dag. Derfor bør arbejdsgiverens medarbejderpleje i dag inkludere undervisning i mental sundhed i dagligdagen.

Det mener Jesper Bay, som er ansvarlig for Talent Pipeline og uddannelse i kæden 365discount. Over det seneste år har han været med til at udvikle og implementere forløb i det Coop-ejede discountbrand, som netop underviser lederaspiranter i udviklingsforløb i mental sundhed. Det med god grund.

”Vi vil gerne hjælpe vores unge ledere med den store udfordring, det er at stå i lederjobbet for første gang – men også på de efterfølgende niveauer. Vi har jo set, at nogle ikke føler sig tilpas i rollen. De giver op. Nogle gange kan det skyldes, at man ikke tager vare på sig selv og sin mentale sundhed,” siger han og tilføjer:

”Faktisk synes jeg, at vores underviser fra CfL sagde det klart og tydeligt: Man skal have det godt for at gøre det godt. Det er jo sandt nok. Det er jo en forudsætning for at lykkes med ens ambitioner som leder, at man selv har det godt.”

Et koncept med fire dimensioner

Underviseren fra CfL var seniorrådgiver Mette Groes Lønsted, der har udviklet et helt program om mental sundhed målrettet ledere.

Startskuddet for udrulningen af programmet i discountkæden var en undervisningsdag i januar måned med ca. 25 deltagere fra 365discounts uddannelse for butikschef-aspiranter.

Det er niveauet over den grundlæggende ledelsesuddannelse i koncernen, og fremover er det planen, at ledere på flere niveauer skal trænes i mental sundhed.   

På undervisningsdagen var der overordnet to fokusområder. Det ene var individets, altså deltageres personlige mentale sundhed. Det andet var deres medarbejderes mentale sundhed. Derudover handlede undervisningen om sammenhængen mellem de to niveauer – og hvordan det første er en forudsætning for det anden.

Dagen var ifølge Jesper Bay struktureret på en måde, så fire dimensioner blev dækket. De var:

  • Et overblik over den generelle mentale sundhed på arbejdsmarkedet, bl.a. via statistik.
  • Teorien bag, hvad det er der presser det moderne menneske, og hvor man skal søge løsninger.
  • Eksempler på regulære problemer og konkrete værktøjer, som individet kan benytte sig af.
  • Forankring i deltagernes virkelighed og hjemmearbejde til at træne dem i metoderne.

Jesper Bay vurderer, at en stor del af værdien for deltagerne var, at indholdet var jordnært og konkret.

”Det var en meget logisk og brugbar måde at tilgå emnet for deltagerne. Det var specielt værdifuldt, at udfordringerne blev konkretiseret via eksempler. De blev foldet ud. Ikke mindst af Mette selv, som var god til at fortælle om eksempler fra sin egen verden – deriblandt et tidligere job i sundhedsvæsenet,” siger han.

Artiklen fortsætter under boksen.

6 gode råd om ledertrivsel og mental sundhed

Seniorrådgiver Mette Groes Lønsted, der har udviklet CfL's program for mental sundhed, arbejder med værktøjer i spændingsfeltet mellem ledelse og selvindsigt.Her er f.eks. et refleksionsværktøj til ledertrivsel, som blev udfoldet på undervisningsdagen i 365discount. 

Mette Groos Lønsted har formuleret det som seks gode råd: 

  1. Få større selvindsigt: Bliv bevidst om dine gode og dårlige vaner. Nogle ting giver energi, andre dræner én.
  2. Planlæg bæredygtigt og spot dårlige vaner: Opgaveskift stjæler energi, så husk at holde pauser og sørge for restitution.
  3. Styrk din handlekraft: Der skal være balance mellem vilkår og indflydelse.
  4. Husk at prioritere ledelsesopgaven. Sæt fokus på bl.a. ledelsesbalancens Mercedes-stjerne.
  5. Træk på ressourcer hele vejen rundt. Uddelegering frigiver tid og øger medarbejdernes engagement.
  6. Find jordforbindelsen og vær nærværende: Benyt dig af beroligende teknikker, der gør en forskel i hverdagen. 

Rammer plet i forhold til de yngre 

365discounts uddannelsesansvarlige Jesper Bay har efterfølgende fået feedback fra deltagerne på undervisningsdagen. De var begejstrede. Ikke mindst på grund af, at dagen var mere end blot en oplæsning af emner på en powerpoint. Dagen var derimod  debatskabende og inkluderende.

”Jeg har fået rigtig mange positive tilbagemeldinger. Ikke mindst med hensyn til at gøre den akademiske og statistiske information relevant og brugbar. Det syntes deltagerne, var megafedt. Det var ikke bare et foredrag. De fik en værktøjskasse. De købte virkelig ind på Mettes involverende måde at undervise på,” siger han.

Begejstringen og engagementet vurderer han selv er forankret i, at man med fokus på mental sundhed faktisk rammer plet med et emne, som de nye generationer kan spejle sig i. De mærker simpelthen udfordringen på egen krop i dagligdagen.

”Der er jo ikke noget nyt i, at man kan føle sig presset af kombinationen af arbejdstempo, ansvar, egne ambitioner – og ens privatliv. Men jeg tror heller ikke, man skal undervurdere effekten af digitaliseringen,” siger han og fortsætter:

”Når de unge får at vide, at de skal lade telefonen blive i lommen, når de tager sig en treminutters pause, så kan de faktisk se fornuften i det – og de er glade for at blive mindet om det. Hjernen får jo en pause. Man kan arbejde med vejrtrækningen og finde roen. Det har værdi. Det ved de unge jo også godt.”

Artiklen fortsætter under boksen.

Jesper Bay

Ansvarlig for Talent Pipeline og uddannelse i supermarkedskæden 365discount. Har tidligere arbejdet for bl.a. ISS, Netto, Dagrofa, Løvbjerg, Fakta og Statoil.

Oprindelig uddannet merkonom fra Aarhus Business School. Videreuddannet i ledelse m.m.

Skal rulles ud til alle lederniveauer 

365discount er samlet set en stor forretning. Den har 366 butikker og noget nær 9.500 ansatte alt i alt. Derudover navigerer den i et ekstremt konkurrencepræget dansk discountmarked, som endda har fået endnu mere forbrugerinteresse efter de seneste års inflationsdrevne prispres.

Samtidig er der rift om den unge arbejdskraft. Det hele gør, at rekruttering og fastholdelsen af den enkelte medarbejder kun er blevet mere og mere vigtig med tiden.

Det har selvsagt været et element i beslutningen om fremover at undervise i mental sundhed på både salgsassistent-, souschef-, butikschef- og salgschefaspirant-niveau – deriblandt med assistance fra CfL.

Ideen til det hele starter et andet sted. Det er ikke uvæsentligt, understreger Jesper Bay.

”Vores HR-chef og jeg udtænkte og igangsatte konceptet for lidt over et års tid siden. Vi vil naturligvis gerne tiltrække de unge og have dem i mange år. Men udgangspunktet var faktisk et ønske om, at alle vores medarbejdere har succes i hverdagen og samtidig har det godt mentalt. Det vil vi gerne hjælpe dem med. For der er bare tryk på i hverdagen,” siger han og tilføjer:

”Vi er ikke de eneste, der ser det mønster og behov. Faktisk har en af vores store konkurrenter, Salling Group, for en måneds tid siden ligeledes sagt, at de vil sætte fokus på mental sundhed. Det kan jeg kun bifalde. Vi har gjort det et års tid. Set er skønt at se, at det nu breder sig.”

Mette Groos Lønsted

Seniorrådgiver i CfL siden 2023. Ledelses- og organisationskonsulent siden 2000. Specialist i bl.a. effektive samarbejdsrelationer både med ledere og medarbejdere, mental sundhed, coaching og konfliktmægling.

Er uddannet i bl.a. organisationspsykologi ved RUC samt Systemisk og Narrativ proceskonsulent fra Dansk Institut for Supervision, Personaleudvikling, Undervisning & Konsultation. 

Læs også

Få nyheder, tilbud og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke

Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.

Har du spørgsmål?

Henrik Hvolbøll Eriksen
Senior Relations Manager

T: +45 2565 9000
M: her@cfl.dk

Se hvordan vi beskytter dine data, i vores privatlivspolitik