Stress er hverken godt eller ondt
Stress er et komplekst fænomen. Der er mange meninger og også mange misforståelser. Bliv klogere på stress her. CfL giver dig tre trin til, hvordan du som leder kan håndtere stress blandt dine medarbejdere.
Stressede medarbejdere mistrives, og kan ikke levere optimalt på jobbet. Mangler du som leder viden i forhold til at reagere hensigtsmæssigt på stresssymptomer, kan du risikere at symptomerne udvikler sig til langtidssygemeldinger, og det kan blive omkostningstungt. Både for privatpersonen og organisationen.
Ifølge WHO vil stress og depression i 2020 være en af de største sygdomsfaktorer. Alene i Danmark føler 15 procent af de erhvervsaktive danskere sig stressede ”hele tiden” eller ”ofte”, og jobbet er den primære årsag, viser en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
Det er tal, der gør indtryk, og Ekspertudvalget for Arbejdsmiljø har så sent som i september 2018 afleveret en række anbefalinger om stressforebyggelse til den danske regering.
Det er en udbredt myte, at stress er en sygdom, som skal kureres. Stress kan i mild styrke være med til at drive medarbejderen mod positive resultater. Når kroppen kommer i stressede situationer, udløser den stresshormoner, der viser sig fysisk og psykisk i den stressramte.
Læs også: Stresshåndtering - Som leder skal du kunne frakoble dine empatiske evner
"Stress er ikke en sygdom, men en belastningstilstand. Det er kroppens forsøg på at få os til at fungere optimalt i en situation, der opleves som en belastning, som eksempelvis forandringer i organisationen, stort arbejdspres, komplekse krav eller tungt ansvar," fortæller seniorrådgiver hos CfL, Troels Gottlieb.
Troels Gottlieb er autoriseret psykolog og specialistgodkendt i Arbejds- og Organisationspsykologi. Før CfL har han arbejdet med stress hos Psykiatrifondens Erhvervsrådgivning og som ansvarlig for Bispebjerg og Frederiksberg Hospitals psykologsamtaleordning. Han mener, at man skal kigge på helheden af stressbelastningen.
"Når belastningen har en tilstrækkelig styrke eller er længerevarende, bliver stress problematisk og kræver særlig opmærksomhed," siger Troels Gottlieb.
Det kan være svært at identificere medarbejderens stressfaktorer. Derfor er det vigtigt at have et godt overblik over, hvad der rør sig i afdelingen. Hold øje med de fysiske, psykiske og adfærdsmæssige stresssymptomer.
Lad altid folk vide, at din dør står åben. Samtale og dialog fremmer stresshåndtering.
Symptomer på stress er et tegn på ubalance i krav og ressourcer i organisationen.
Analyser årsagen til- og reaktionen på ubalancen for at håndtere og minimere stressomkostninger som nedsat performance, forhøjet konflikt, mistrivsel, sygefravær og jobrotation. Ved at analysere årsagen kan du forebygge og hurtigere håndtere belastningssituationer, der kan føre til stress.
Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.
Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.
Stress er et komplekst fænomen. Der er mange meninger og også mange misforståelser. Bliv klogere på stress her. CfL giver dig tre trin til, hvordan du som leder kan håndtere stress blandt dine medarbejdere.
De fleste ledere kommer på et tidspunkt til at stå overfor en medarbejder, der overvældes af stress. Få gode råd til hvordan du skal håndtere det her.
Myten om den stærke og effektive leder gør det vanskeligt for lederen selv at håndtere stress. Carlo Bendtsen, filialchef i Semler, har lært lektien. Til glæde for ham selv og hans 85 ansatte.
Kirsten Schmidt, Global Program Manager i Demant blev i 2011 blev sat i spidsen for virksomhedens stresspolitik, der den dag i dag danner skole for andre.