ESG: Hvordan kan din organisation gøre en forskel i den bæredygtige omstilling?
CfL har stillet 7 spørgsmål til Louise Thomsen, ekspert i ESG, om organisationers påvirkning på mennesker og miljø.
Af Louise Thomsen, co-founder og konsulent i ESG Rådgiverne, juni 2024
ESG står for environment (miljømæssige), social (sociale) og governance (ledelsesmæssige) forhold og repræsenterer en struktureret tilgang til at måle og rapportere om bæredygtighed for virksomheder.
ESG er blevet en vigtig del af mange virksomheders dagsorden, ikke mindst fordi EU vedtog det nye Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) i 2023.
Kort fortalt kræver CSRD-lovgivningen, at virksomheder i EU offentliggør detaljerede rapporter om deres bæredygtighedspraksisser. Virksomhederne skal således dokumentere og stå til ansvar for, hvordan de påvirker miljøet, samfundet og deres interne ledelse (ESG) og de skal sætte konkrete mål for, hvordan de vil forbedre sig på de tre områder.
Du tænker måske: ”Vi har rigeligt at se til, så hvorfor skal vi nu begynde at bruge tid på ESG-rapportering?”
Hvis du er ejerleder eller direktør i en SMV, vil din virksomhed forventeligt ikke blive direkte underlagt den nye lovgivning lige med det samme. Virksomheder, der i første omgang er underlagt CSRD-lovgivningen, omfatter store virksomheder, der er børsnoterede i EU, samt store virksomheder, der ikke er børsnoterede, men har mere end 250 ansatte og en nettoomsætning på mere end 40 millioner euro eller en samlet balancesum på mere end 20 millioner euro.
Læs alligevel videre.
Artiklen fortsætter under boksen.
Louise er co-founder og konsulent i ESG Rådgiverne og har mere end 9 års erfaring med at arbejde med bæredygtighed. Hun har specialiseret sig i rådgivning af SMV’er inden for strategisk bæredygtighed og ESG.
Louise er derudover ekstern lektor i Bæredygtig Udvikling på Copenhagen Business School samt underviser på CfL-kurset: Fra ESG strategi til handling - Lær at lede den bæredygtige transformation.
EU’s CSRD-lovgivning betyder nemlig, at dine større kunder og samarbejdspartnere vil kigge ned igennem deres leverandørkæde og derfor spørge efter dine ESG-nøgletal, så de kan opfylde de nye rapporteringskrav. Det er en udfordring for mange virksomheder at indsamle valide data, og spørgsmål vil trænge sig på. Men samtidig kan det være en potentiel forretningsmulighed for dig.
Lad os tage et tænkt eksempel:
GrønTek er en mindre dansk virksomhed med 50 ansatte, der specialiserer sig i produktion af emballage. Selvom GrønTek ikke direkte er underlagt CSRD-lovgivningen på grund af virksomhedens størrelse og omsætning, er GrønTek leverandør til BioPack A/S, en større børsnoteret virksomhed, som derfor er underlagt CSRD.
BioPack A/S er forpligtet til at rapportere om deres ESG-forhold, hvilket inkluderer data fra deres leverandørkæde. Som led i denne forpligtelse kræver BioPack, at alle deres underleverandører, herunder GrønTek, indsamler og rapporterer på ESG. GrønTek ser de nye lovkrav som en forretningsmulighed og er påbegyndt arbejdet med at måle på deres ESG-forhold. Data, som de indsamler og rapporterer til BioPack A/S.
Denne praksis hjælper ikke kun BioPack med at opfylde deres rapporteringskrav, men styrker også GrønTeks egen bæredygtighedsprofil og åbner op for nye forretningsmuligheder med andre store virksomheder, der værdsætter ansvarlige leverandører, som har styr på deres data og mål for forbedringer.
ESG er en forretningsmulighed for, når du har styr på din data, kan du positionere din SMV stærkt overfor dine nuværende og potentielle kunder. ESG sælger!
Går du i gang nu med at indsamle data på dine miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige forhold, så kan du hjælpe dine kunder til at blive gode til at levere på ESG. På den måde vil du placere dig forrest i køen, når de store virksomheder skal vælge leverandører.
Se også CfL-kurset: Fra ESG-strategi til handling: Lær at lede den bæredygtige transformation.
Som SMV-ejerleder eller direktør kan du spotte en forretningsmulighed, når den byder sig, og du er nu klar til at komme i arbejdstøjet. For mange SMV’er kan det være en udfordring at finde interne ressourcer og kompetencer til at løfte ESG-opgaven, og ofte skal du kigge uden for din virksomhed for at finde hjælp.
Et godt sted at starte vil være at kontakte dit lokale Erhvervshus. I Erhvervshusene kan du få gratis hjælp og sparring til, hvordan du kommer i gang med ESG. Du kan også søge om finansiering til det videre arbejde med ESG gennem Erhvervshusene.
Find kontaktoplysninger på erhvervshuse.
Benyt også muligheden for at bringe ESG på dagsordenen i dit erhvervsnetværk, din brancheorganisation og lignende steder, hvor du finder sparring og viden.
CfL har stillet 7 spørgsmål til Louise Thomsen, ekspert i ESG, om organisationers påvirkning på mennesker og miljø.
Et gigantprojekt mod krænkende adfærd kan rumme nøglen til, hvordan Forsvaret ruster sig til kvindelig værnepligt. Læs ny toplederstafet med institutchef Vilhelm Holsting.
CfL har stillet 5 spørgsmål til Louise Marie Genefke og Nikoline Nybo, begge eksperter i DEI: Diversity, Equity og Inclusion.
Hvad er DEI? Og hvorfor er diversitet, ligestilling og inklusion vigtigt på din arbejdsplads? Hvad er gevinsterne? Og hvilken betydning har det for dig og dine kolleger? Få svarene her.
Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.
Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.
T: +45 5154 4112
M: gka@cfl.dk