DKTV

HR-topchef: Virksomhedstilpasset lederudvikling er indsatsen værd

Egen lederuddannelse lyder besnærende, men er det nu også en god ide? Ja, hvis I gør som DKTV, der i samarbejde med CfL har designet og gennemført en intern uddannelse, der favner alle ledere.

 

Af Annette Frank, seniorrådgiver i CfL, december 2023

 

”Ledelse er jo universelt, men denne lederuddannelse handler også om vores hverdag og Must Win Battles,” fortæller Lars Sander.

Han er direktør for Transformation & HR i DKTV, hvor han netop har startet det andet hold på virksomhedens interne lederuddannelse. Det er et virksomhedstilpasset program udviklet af og gennemføres i samarbejde med Thomas Skelbo, seniorrådgiver i CfL.

Lars Sander er bevidst om, at ledelseskompetencer- og færdigheder naturligvis er generiske på tværs af organisationer. Derfor bygger lederuddannelser generelt på de samme kendte og udbredte faglige teorier og modeller.

Men han og den øvrige direktion ønskede en lederuddannelse, der var målrettet DKTV:

”Det afgørende for os er, at undervisning i teorier om ledelse knyttes direkte til praktiske eksempler fra ledernes hverdag og vores Must Win Battles,” fortæller han.

Research i virksomheden

Det stiller krav til en ekstern leverandør som CfL at tilpasse en lederuddannelse til den konkrete hverdag, som kursisterne skal lykkes i. Forarbejdet er afgørende for at lykkes med at levere et virksomhedstilpasset program.

Derfor interviewede CfL’s seniorrådgiver Thomas Skelbo direktionen i DKTV. Omdrejningspunktet var det grundlæggende spørgsmål: ”Hvad er vigtigt for jer i DKTV?”

Virksomhedens historie og medarbejdernes baggrund og vurderinger var også væsentligt input til CfL’s arbejdsgrundlag.

”Vi har høj medarbejdertilfredshed med høj vurdering af nærmeste leder,” fortæller Lars Sander.

Han beskriver medarbejdergruppen som meget bredt sammensat. Der er stor variation i faglig baggrund og uddannelsesniveau, i alder og anciennitet. Geografisk arbejder folk i hele landet. DKTV er et selvstændigt selskab i TDC NET-koncernen.

Denne research gav Thomas Skelbo udgangspunkt for at sammensætte et forløb, hvor eksemplerne var hentet i hverdagen og læringsmål afspejlede Must Win Battles. Det var et solidt beslutningsgrundlag for at udvælge relevante ledelsesfaglige temaer til DKTV lederuddannelsen. 

Direktionens bidrag

Udviklingen af programmet skete i samarbejde mellem HR og CfL, men direktionen blev involveret på flere måder.

Thomas Skelbo briefede direktionen med præsentation af det færdige program. En hel arbejdsdag med gennemgang af modeller, teorier og opgaver. Her havde direktionen mulighed for at give feedback og få instruktion i deres rolle overfor medarbejderne.

I gennemførelsen af lederuddannelsen bidrog alle direktionens medlemmer også. Hvert modul blev indledt med velkomst af en direktør, der delte sin personlige historik og ledelseserfaring med holdet. Signalet var tydeligt, nemlig at det også er et Must Win Battle for DKTV at være ”bedst til ledelse”.

Artiklen fortsætter under boksen.

DKTV (tidl. Dansk Kabel TV) er et datterselskab i TDC NET-koncernen med ca. 550 medarbejdere. Beskæftiger sig med rådgivning, salg, installation og service af fibernet/bredbånd, elbil-ladere og solceller. DKTV har afdelinger i hele landet med hovedkontor på Teglholmen i København. 

Siden etableringen i 1970’erne er virksomheden vokset med teknologi som omdrejningspunkt. I dag er den årlige omsætning på 800 mio. kr. med en indtjening på 150 mio. kr. 

DKTV’s leveregler er ”Gør det ordentligt. Gør det nemt. Gør det sammen", og mottoet er ”Stærkere sammen”. Det danner et stærkt grundlag for kulturen i virksomheden. 

Motto: Stærkere sammen

DKTV’s motto stærkere sammen var også afgørende for beslutningen om at udvikle en intern lederuddannelse. Et internt forløb giver nemlig mulighed for at sammensætte deltagere på tværs af ledelsesniveauer og faglige funktioner.

Et hold på tyve deltagere repræsenterer tre ledelsesniveauer i DKTV, fra teamledere til ledere med reference til direktion. Fagligt er der stor spredning, hvor nogle er udlært i virksomheden, og andre er akademikere. På det første hold rakte variationen i arbejdserfaring fra seks til 40 år med en tilsvarende aldersspredning fra tyverne til tresserne.

Den brede sammensætning var et bevidst valg, fortæller Lars Sander. Det blev mødt med skepsis, for flere på holdet havde referencer til hinanden, og forskelle i deltagernes fagligheder var åbenlyse. Men det blev en succes, og der blev skabt gode netværk på tværs af afdelinger og geografi, hvilket har stor værdi for både deltagerne og virksomheden.

Lars Sander fortæller, at han har fået tilbagemeldinger om, at det giver deltagerne oplevelse af fælles kultur og personligt netværk, så de i dag deler forståelse af virksomheden på tværs af opgaver og faglighed.

”Det er det hele værd at udvikle sin egen lederuddannelse og gennemføre forløbene internt,” fastslår Lars Sander. 

Læs også: Her er ledelsesudviklingen sat i system

Intern uddannelse eksponerer deltagerne

Det er dog væsentligt at være opmærksom på betingelserne for deltagersammensætning på det interne forløb. Fokus er på at sammensætte de tyve deltagere i fire undergrupper, hvor ingen har direkte reference til andre. Deltagerne bliver involveret i sammensætningen som en opgave på første modul.

Lederuddannelsen inkluderede også en 360 graders analyse, hvilket jo kan være potentielt sårbart at dele med andre. Det valgte Thomas Skelbo at italesætte og inddrage i undervisningen, for det er jo et vilkår, at man er eksponeret som leder.

Artiklen fortsætter under boksen.

Sådan fungerer DKTV-lederuddannelsen

  • Forløbet gennemføres over et halvt år med et tidsforbrug på femten arbejdsdage. Dertil kommer hjemmeopgaver.

  • Fem moduler – i alt ti undervisningsdage. Hvert modul har et fagligt tema, f.eks. forandringsledelse, ledelse af grupper, det personlige lederskab, situationsbestemt ledelse og DKTV Ledelsesfundament.

  • Alle moduler forberedes med ½ dags webinar – i alt 2.5 undervisningsdage. Her bliver deltagerne introduceret til temaet og opgaverne.

  • Holdstørrelsen er tyve deltagere, som inddeles i fire arbejdsgrupper.

  • Deltagerne har personaleansvar og repræsenterer tre ledelsesniveauer i organisationen, fra reference til direktionen til teamledere.

  • Direktionen bidrager til forløbet. På hvert modul byder en direktør velkommen og deler sin egen ledelseshistorie med holdet.

  • Dette virksomhedstilpassede program er udviklet i samarbejde mellem HR-funktionen i DKTV anført af HR-direktør Lars Sander og CfL.

HRs rolle i lederuddannelsen

I DKTV har ingen i HR-funktionen mere end to års anciennitet fra virksomheden. Den interne lederuddannelse har givet HR et godt afsæt for at opbygge relationer til lederne. HR Partner Helle Ross lavede alle DISC tilbagemeldingerne til deltagerne og deltog i hele undervisningsforløbet. Den indsats har tydeliggjort HR’s rolle i forretningen og etableret grundlaget for at kunne støtte den enkelte leder, vurderer Lars Sander

Match konsulent og virksomhed

Fordelene ved at vælge en professionel udbyder og investere i at tilpasse undervisningen til egen virksomhed er altså markante. Samarbejdet skaber stor værdi, men det er vigtigt at vælge den helt rette underviser hos udbyderen, beskriver Lars Sander. Han oplever, at værdien opstår i kombinationen af tilpasset undervisningsmateriale og den professionelle underviser.

”Man skal matche underviseren med virksomheden og deltagerne. Helt konkret skal man kunne se, at underviseren kan fungere med organisationen,” anbefaler Lars Sander.

Thomas Skelbo havde en profil og en fremtoning, der gjorde ham genkendelig for deltagerne. Underviserens evne til at passe ind i organisationen og favne deltagerne har afgørende betydning for værdien af bruge en professionel ekstern udbyder af ledelsesundervisning, konkluderer Lars Sander.

Indsatsen er det hele værd

Lars Sander arbejder på at etablere DKTV Akademiet i starten af 2024 med kompetenceudvikling for alle medarbejdere; inklusive lærlinge, teknikere, projektledere, sælgere og ikke mindst ledere. Her er den interne lederuddannelse et vigtigt ben, og derfor har DKTV nu startet andet hold.

”Lederne er glade og bruger det, de har lært. Evalueringerne ligger i på 4,7 ud af 5. Vi oplever, at lederuddannelsen gør os stærkere sammen, som vores motto siger,” konkluderer Lars Sander. Derfor har beslutningen og indsatsen været det hele værd.

Lars Sander

Direktør for Transformation & HR i DKTV A/S. 

Har 25 års erfaring fra Mærsk, Nordea, Danske Bank og TDC Group Har en HD i  finansiering og CFA – Chartered Financial Analyst. Lederuddannelser fra Harvard Business School og London Business School.

Thomas Skelbo

Er seniorrådgiver i CfL.

Har 20 års konsulenterfaring indenfor ledelsesudvikling og HR. Før CfL var han chefkonsulent for digital forrretningsudvikling i DI. Har en Master i Positiv Psykologi og er kaptajn fra Hærens Officersskole.

Har du behov for sparring, eller har du spørgsmål?

Thomas Skelbo
Senior Leadership Consultant

T: +45 24 67 22 15
M: tsk@cfl.dk

Se hvordan vi beskytter dine data, i vores privatlivspolitik


Læs også

Få nyheder, tilbud og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke

Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.