Læs om Trine Palms oplevelse med kurset HR-jura
Trine Palm har deltaget på CfL's kursus i HR-jura. Læs om hendes oplevelse, udbytte og refleksioner om kurset her.
Af Dorte Solholt, juni 2021
En virksomhed, hvis sælgere alle har en bilordning, har hørt, at en firmabil nu kan blive konfiskeret, hvis medarbejderen overtræder færdselsloven? Men kan det virkelig være rigtigt, når bilerne er virksomhedens ejendom? Og hvor meget skal der til, før der kan ske konfiskation?
Artiklen fortsætter under boksen.
Virksomheden har hørt rigtigt.
Med en ændring af færdselsloven, der trådte i kraft den 31. marts i år, er der nu etableret hjemmel til, at politiet kan konfiskere og bortauktionere biler, der bruges til vanvidskørsel – også selv om føreren ikke er ejer af bilen.
Ved vanvidskørsel forstås bl.a.:
Adgangen til konfiskation i forbindelse med vanvidskørsel omfatter også firmabiler, gulpladebiler m.v.
Såfremt en medarbejders kørsel fører til konfiskation af virksomhedens bil, vil medarbejderen være erstatningspligtig over for virksomheden efter dansk rets almindelige erstatningsregler, uanset om det fremgår af ansættelseskontrakt, bilpolitik m.v. eller ej.
Men hvis virksomheden ønsker at indskærpe reglerne over for medarbejderne, kan det f.eks. ske i form af en e-mail med følgende indhold:
Brug af virksomhedens biler, stillet til rådighed for medarbejderen som fri bil eller i forbindelse med arbejdets udførelse, skal til enhver tid ske med den fornødne agtpågivenhed og i overensstemmelse med lovgivningen, herunder særligt færdselslovens regler.
Såfremt medarbejderens brug af bilen påfører virksomheden et tab, forbeholder virksomheden sig ret til at gøre et erstatningskrav gældende, herunder, men ikke kun i forbindelse med:
Foranstående er uafhængigt af, om bilen er virksomhedens ejendom, leaset eller på anden måde i virksomhedens varetægt.
Tilsvarende gælder, hvis medarbejderen har overladt bilen til andre.
Et eventuelt erstatningskrav kan modregnes i tilgodehavende løn og i feriepenge i overensstemmelse med ferielovens regler.
Overtrædelse af reglerne for brug af virksomhedens biler kan i øvrigt få konsekvenser for medarbejderens ansættelsesforhold, herunder føre til opsigelse eller bortvisning.
Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.
Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.
Vi træffes hver dag mellem kl. 9.00 og 16.00
Ring eller skriv til os på T: 7023 0022 eller E: hr-jura@cfl.dk
Dorte Solholt
Chef - HR Jura
T: +45 51544165
E: dsp@cfl.dk
Anette Mortensen
Seniorrådgiver - HR Jura
T: +45 51 54 41 48
E: anm@cfl.dk
Trine Palm har deltaget på CfL's kursus i HR-jura. Læs om hendes oplevelse, udbytte og refleksioner om kurset her.
Folketinget har netop vedtaget en række væsentlige ændringer af barselsloven. Læs her hvad ændringerne indebærer.
Er virksomheden klar til at blive udfordret på, om individuelt aftalte lønninger er i overensstemmelse med ligelønsloven? Læs om konsekvenserne af nyt EU-direktiv, og hvad I bør forberede jer på.
Læs hele spørgsmålet og få svaret her.