Karrieremodellen:

”Motivation kan både fremelskes og dræbes”

Interview med karriererådgiver Troels Seerup: Derfor bruger CA Karrieremodellen.


Af Pia Fuglsang Bach, communitychef i CfL, opdateret april 2023

Hvad tænder du på i dit arbejdsliv? Hvordan ser dit motivationsbarometer ud? Ikke i fremtiden eller i fortiden, men lige nu og her? 

Det kan Karrieremodellen være med til at afdække, og en af de helt store styrker ved modellen er, at den hjælper med til at skabe retning, når der af den ene eller anden grund er ubalance i arbejdslivet.

Sådan lyder det fra Troels Seerup, karriererådgiver i CA, der er en eksklusiv medlemsvirksomhed og A-kasse for højtuddannede i erhvervslivet. CA-medlemmerne har typisk en akademisk eller akademiuddannelse i baggagen.

”Motivation skal plejes og udvikles, men på forskellige tidspunkter og i forskellige perioder af vores liv, og Karrieremodellen udmærker sig ved, at den hæver sig over tidligere titler eller kommende titler. Det handler om dig, og hvor du er lige her og nu.”

”Hvis du står i en arbejdssituation, hvor du ikke længere trives, eller hvor du er opsagt og skal ud at finde et nyt job, så vil de fleste gerne undgå at tage for meget fejl. Karrieremodellen hjælper med at få sat retning og niveau på kommende jobønsker,” siger CA’s rådgiver og fremhæver modellens simple begrebsapparat, der bygger på fire præferencer:

  • Ekspert, der siger noget om vores fokus på fordybelse
  • Lineær, hvor vi har forkærlighed for magt og for at komme højere op i hierarkiet
  • Udvidende. Her har du fokus på at udfolde ny viden
  • Episodisk. Her har du brug for variation og formentligt jobskifte

Motivation skal plejes og udvikles, men på forskellige tidspunkter og i forskellige perioder af vores liv, og Karrieremodellen udmærker sig ved, at den hæver sig over tidligere titler eller kommende titler. Det handler om dig, og hvor du er lige her og nu.

Troels Seerup, karriererådgiver i CA

Ambitiøse medlemmer

Karrieremodellen er en del af en CA’s brede produktportefølje, og den bruges blandt andet i forbindelse med lederrådgivning.

”Vi har mange ledere, mellemledere og ledere in spe blandt vores medlemmer. Det er meget ambitiøse mennesker, og nogle har det med at løbe panden mod en mur over tid, hvis deres motivationsbarometer falder. De stiller krav og har forventninger til deres arbejdsliv og arbejdsplads – enten nuværende eller kommende,” siger Troels Seerup.

Som andre rådgivere i CA bruger han modellen ligeligt mellem opsagte medlemmer og medlemmer i job. Det kan være folk, som oplever, at noget skal justeres, hvis de skal fortsætte, fordi de ikke oplever samme arbejdsglæde som før.

”Jeg lægger meget vægt på motivation, når vi diskuterer next level - om det så er i nuværende organisation eller i et nyt job. Det er altafgørende at få kortlagt motivationsbarometeret, så man ved, hvad man vil nu og her.”

”Teorien bag Karrieremodellen er, at du ikke kan arbejde med en femårig plan. Motivation er en følelse, der kommer og går, og den kan både fremelskes og dræbes. Og så er den i øvrigt afhængig af alverdens ting så som situationen på hjemmefronten, forholdet til nærmeste leder eller mere specifikke arbejdsområder. Pointen er, at alle har behov for at blive set, hørt og anerkendt, for den de er, på arbejdspladsen,” siger Troels Seerup.

Læs også: Her er nøglen til engagement for den enkelte medarbejder

Skaber retning og selvrefleksion

Når man bruger Karrieremodellen, følger der altid et par solide rapporter med, som folk kan fordybe sig i. Det er testpersonen selv, der skal finde ud af, hvad vedkommende har lyst til at lave mere eller mindre af i arbejdslivet. Konklusionsretten ligger så at sige på testpersonens banehalvdel.

CA’s karriererådgiver udlægger det på denne måde:

”Den skematiske opbygning og systematiske gennemgang gør, at man kan sidde hjemme og tænke: Ja, det var mig, der satte krydserne, men har rapporten egentlig ret i den profil, den tegner? Hvor føler jeg mig ramt – og alle føler sig ramt - men hvor føler jeg mig særligt ramt?”.

”De fleste siger, at det modellen afdækker, det vidste de godt i forvejen, men den hjælper med få sat retning på alle de tanker de har, når vi taler om motivation.”

Corona-bonus

Der er intet godt at sige om corona, men Karrieremodellen, der er en del af den produktportefølje, som CA tilbyder bredt til medlemmerne, er qua covid-19 i højere grad blevet et individuelt tilbud.

”Det er nu, folk oplever ubalancer, fordi der er kriser rundt omkring. Kolleger bliver afskediget, og man oplever ledelse for fuld udblæsning, måske endda så meget, at man ikke fremadrettet vil være en del af virksomheden. Der har også været store organisationsforandringer de fleste steder, og mange tænker: Hvad gør det ved mig og min arbejdssituation, arbejdsglæde og trivsel på arbejdspladsen. Det er her værktøjet også kan bruges,” siger Troels Seerup.

Andre artikler om motivation

Feedback øger motivationen

De fleste mennesker får for lidt feedback på deres præstationer - indtil de laver en fejl. Det er en trist tendens. Alle mennesker har brug for feedback på deres præstation for at føle sig motiveret til at nå deres mål.

Få nyheder, tilbud og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke

Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.

Har du spørgsmål?

Annette Elgaard

 

Annette Elgaard Bøttger
Chefrådgiver

T: +45 2098 3908
M: aeh@cfl.dk

Se hvordan vi beskytter dine data, i vores privatlivspolitik