Ny ledertest dropper at teste på personlighed

CfLs nye test, Leadership Focus Profile, er en af markedets bedste til at teste ledere. Værktøjet er professionelt og dybdegående og er et ekstremt godt dialogværktøj. Sådan lyder det fra de første, som er blevet certificeret i at anvende testen.

”Vores test er målrettet rekruttering og udvikling af erfarne ledere, så den er bygget til at måle på, hvordan lederen løser sine ledelsesopgaver frem for at teste på personlighed. Den tilgang gør værktøjet meget anvendeligt i virkelighedens verden, fordi den tager udgangspunkt i lederens egne oplevelser og erfaringer med at være leder,” siger Kasper Jølberg, der er virksomhedsrådgiver og erhvervspsykolog hos CfL. 

Sikrer det rigtige match

Torben Abildgaard fra Search & Selection-virksomheden Curia Management har siden 1997 rekrutteret topledere og specialister til nogle af landets største virksomheder. 

Leadership Focus Profile er en af de bedste ledertests, jeg har set på markedet, fordi den er et meget professionelt værktøj, der virkelig kommer i dybden med de egenskaber og den profil, som den enkelte leder har. Den kræver, at lederen selv reflekterer over egne succesoplevelser og situationer, hvor vedkommende ikke lykkedes. Det giver anledning til en god dialog, som afdækker, hvilken ledertype man sidder over for,” siger Torben Abildgaard, partner og direktør i Curia Management Aalborg og fortsætter: ”Vi kan bruge testen til at blive endnu mere grundige og skabe mere kvalitet i vores rekrutteringsydelser. Det er en tung test, som kræver nogle ressourcer, men den investering får man mange gange igen, fordi der er større sandsynlighed for at få det rigtige match mellem virksomhedens ønsker og lederens profil,” siger han.

Fire fokusområder

Leadership Focus Profile tager udgangspunkt i fire konkrete områder, som vægtes forskelligt i forhold til den enkeltes plads i lederhierarkiet. Drift, udvikling, relationer og lederens personlige drivkraft. Testen er sammensat ud fra, hvad der er behov for at vide, når virksomheder rekrutterer eller udvikler ledere.

”Kvalitet og effektivitet i den daglige drift, evne og overblik til at udvikle forretningen i morgen, og hvordan man motiverer og coacher sine medarbejdere er lederens kerneopgaver, og testen måler på, hvordan man løser dem på ens eget ledelsesniveau. Resultaterne holdes op mod en relevant testgruppe, så det er muligt at se, hvor lederen placerer sig i forhold til andre ledere,” siger Kasper Jølberg fra CfL. 

Testen kommer omkring de fire områder gennem både spørgsmål med tvungne valg og åbne spørgsmål, hvor lederen med sine egne ord skal forklare om sine oplevelser med lederopgaver.

Relationsdel overrasker

For Morten Feld fra Udviklingszonen er testen et værktøj, som kan anvendes til personlig coaching. Han er selvstændig konsulent og arbejder med udvikling af ledere og ledergrupper. 

”Der er rigtig mange informationer i testen, og den har gods nok til at gennemføre mindst to opfølgende samtaler. Begge parter skal være forberedt på, at testen tager tid. Til gengæld giver den rigtig god mulighed for at få indsigt i, hvilke udfordringer en leder har, og hvordan de kan håndteres. På den måde kan jeg hjælpe den enkelte leder til at blive bedre til at varetage sit job,” siger Morten Feld.

Skiller fårene fra bukkene

Det er især testens del om relationer, der giver værdifuld viden, mener Berit Kongrød Just fra justHR/justCHANGE. Her er fokus på, hvordan ledere styrer og uddelegerer, og hvordan de håndterer andres reaktioner på deres ledelsesstil.

”Spørgsmålene omkring relationer vil danne basis for de mest omfattende drøftelser med testpersonen. Her er der helt klart nogle, der vil få aha-oplevelser. I dag skal du kunne motivere dine medarbejdere for at være en god leder, så med denne test kan man virkelig skille fårene fra bukkene og identificere den rette leder til jobbet,” siger Berit Kongrød Just, ejer af justHR/justCHANGE og erhvervspsykolog med speciale i forandringsprocesser.  

Rekruttering og udvikling

”Uanset om det handler om rekruttering eller udvikling af ledere er denne test fantastisk, fordi den kobler den enkelte leder til de konkrete ledelsesopgaver ved at måle på personlige egenskaber, som understøtter drift, udvikling og relationer, der netop er lederens kerneopgaver. Det øger chancen for succes i forhold til at finde det rette match mellem leder og virksomhed. Og drejer det sig om udvikling af en leder, danner testen basis for en dialog, der tager udgangspunkt i den enkeltes ansvarsområder,” siger Kasper Jølberg. 

Få nyheder, tilbud og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke

Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.

Seneste artikler om rekruttering

Helt i orden, at folk stiller krav til arbejdslivet

Der er fire generationer på arbejdsmarkedet nu. Hvis vi i de ældre generationer prøver at lytte, så kan vi høre væsentlige budskaber, fremfor bare at kløjs i at unge ofte formulerer sig meget personligt med udgangspunkt i egne nære behov.