Guide til tests som ledelsesværktøj
Ved at bruge forskellige testværktøjer, kan du få en bedre dialog og bedre beskrive og forudsige adfærd. Marie Kirkegaard, seniorrådgiver i CfL, forklarer hvordan.
Betaling for 1. og 2. ledighedsdag (G-dage)
Udgangspunktet er, at en opsagt medarbejder, der er medlem af en a-kasse og er ledig umiddelbart efter fratrædelsen - ikke kan få arbejdsløshedsdagpenge for 1. og 2. ledighedsdag (såkaldte G-dage) fra a-kassen.
Medarbejderen skal i stedet have dem godtgjort fra virksomheden.
Medarbejderen har ret til betaling for G-dage, selvom medarbejderen ikke er dagpengeberettiget.
Reglerne om virksomhedens pligt at at betale G-dage findes i arbejdsløshedsforsikringslovens § 84 og bekendtgørelse om dagpengegodtgørelse for 1. og 2. ledighedsdag (G-dage).
Betingelser for udbetaling
En virksomhed skal betale for G-dagene, hvis medarbejderen:
Beskæftigelseskrav
For at være berettiget til betaling for G-dagene skal medarbejderen i de sidste 4 uger forud for ledighedsperioden sammenlagt have været beskæftiget hos virksomheden svarende til fuld overenskomstmæssig arbejdstid i 2 uger (normalt 2 x 37 timer).
Er arbejdet ikke overenskomstdækket, tages der udgangspunkt i, hvad der er den normale ugentlige arbejdstid i en overenskomst for tilsvarende eller lignende arbejde.
Alle løntimer i 4-ugers-perioden forud for ledighedsperioden skal medregnes. Det gælder også overarbejdstimer.
4-ugers-perioden forlænges bagud, hvis der i perioden er fravær, f.eks. på grund af sygdom, ferie, overenskomstmæssige fridage, søgnehelligdage eller konflikt, eller hvis medarbejderen har været fritstillet.
Hvornår skal virksomheden ikke betale?
Virksomhedens pligt til at betale for G-dagene bortfalder bl.a. i følgende situationer:
Betaling af G-dage
Betalingen for en G-dag udgør 7,4/37 af højeste dagpengebeløb for en uge. Ved ledighed på 4 timer og derunder betales for en halv G-dag. Ved ledighed over 4 timer betales for en hel G-dag.
Virksomheden skal højst betale for en G-dag 16 gange til den samme medarbejder i et kalenderår. Heri medregnes betalinger for de gange, hvor virksomheden kun skal betale for en halv G-dag.
Dagpengesatsen og dermed betalingen for en G-dag reguleres en gang om året.
Betaling for en G-dag er A-indkomst. Der skal ikke beregnes feriegodtgørelse eller trækkes arbejdsmarkedsbidrag, ATP m.v.
Virksomheden skal betale for G-dage snarest muligt, dog senest ved virksomhedens 2. lønudbetaling
En virksomhed skal på medarbejderens lønseddel oplyse, når der første gang er betalt for G-dage. Herefter skal virksomheden løbende på lønsedlerne oplyse, hvor mange gange der er betalt i kalenderåret.
Tro- og loveerklæring
Medarbejderen skal kun give en tro- og loveerklæring om at være medlem af en a- kasse og ikke at have anden indtægt, f.eks. i form af feriepenge og sygedagpenge, hvis virksomheden beder om det.
Virksomheden kan bede om en tro- og loveerklæring senest 14 dage efter medarbejderens fratrædelse. Fratrædelsen er det tidspunkt, hvor virksomhedens lønforpligtelse ophører.
Medarbejderens ret til betaling for G-dagene falder bort, hvis erklæringen ikke er indsendt til virksomheden senest 14 dage efter, at virksomheden har bedt om den, og medarbejderen har ikke ret til dagpenge for disse dage.
Du finder mere information om G-dage her.
Opdateret i juni 2021
Denne artikel er ikke og kan ikke træde i stedet for juridisk rådgivning
Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.
Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.
Ved at bruge forskellige testværktøjer, kan du få en bedre dialog og bedre beskrive og forudsige adfærd. Marie Kirkegaard, seniorrådgiver i CfL, forklarer hvordan.
Den 1. juli 2023 træder en ny lov om ansættelsesbeviser i kraft. Samtidig ophæves den nuværende lov om ansættelsesbeviser fra 1993. Læs, hvad du skal være særligt opmærksom på.
Intelligens- og personlighedstest skal kun bruges til det, de er udviklet til, og test til afvikling blev afviklet i 2000’erne.
Det er vigtigt, du kender forskel på test- og profilværktøjer til hhv. rekruttering og udvikling. Forkert anvendelse kan have store konsekvenser.