Type og innovation

Innovation er et tema, der rører sig rigtig mange steder i øjeblikket, og der er rigtig mange betydninger af innovation.

For nogle er innovation drømmen om lige det, der vil løse alle vores nuværende problemer, for andre er innovation at kigge grundigt på alt, hvad vi gør og se, hvordan vi kan gøre det bedre. Flere, jeg har talt med, står lidt famlende overfor, hvad det så egentlig er, at man gør for at fremme innovationen i en organisation.

For Damien Killen og Gareth Williams, der har arbejdet med sammenhængen mellem typologi og innovation, er begge ovenstående eksempler innovation. De definerer innovation som implementering af ideer og har kigget på, hvordan ideer kan kategoriseres, og hvordan forskellige persontyper bidrager til innovation. Deres undersøgelser viser, at det især er personer, der inden for typologien har præferencerne S/N og J/P, som bidrager med forskellige ideer. Ideerne kan kategoriseres i 4 kategorier:

  • Efficiency ideas – Gøre de rigtige ting på den rigtige måde – præferencerne SJ
  • Refining ideas – Gøre ting bedre – præferencerne SP
  • Adopting ideas – Gøre ting som andre gør – præferencerne NJ
  • Different ideas – Gøre ting som ingen andre gør – præferencerne NP

Men udover at de forskellige persontyper bidrager med forskellige ideer, så bidrager de også i forskellige faser af innovationsprocessen og med forskelligt fokus på problemstillingen og forskellige løsninger.

Pointen er selvfølgelig, at en organisation har brug for at arbejde målrettet med implementering af alle typer af ideer og har brug for alle persontypers bidrag i en innovationsproces.

 

Læs også: Typepræference og lederadfærd

Har du spørgsmål?

Hafdis B. Thorsteinsdottir
Relations Manager

T: +45 2098 3977
M: hbt@cfl.dk

Se hvordan vi beskytter dine data, i vores privatlivspolitik