5 gode råd til dig der er leder uden personaleansvar

Hvordan er man en god leder, når man i princippet ikke har nogen at lede? Ja, det lyder givetvis som ordkløveri, men ikke desto mindre er ledelse uden personaleansvar ganske udbredt. I praksis betyder det, at man er leder for projekter, processer og opgaver. Men, hvordan bærer man sig ad med at være leder på den måde?

Interview med Susanne Hommelgaard, Seniorrådgiver hos CfL, af Finduddannelse.dk

Finduddannelse.dk har taget en snak med Susanne Hommelgaard, Seniorrådgiver hos CfL om ledelsesbegrebet. Alt sammen for at give dig 5 konkrete tips til din fremtidige rolle som leder uden personaleansvar.

Ledere uden personaleansvar findes overalt i danske virksomheder og organisationer. Det er typisk faglige eksperter, projektledere, funktionschefer, fagchefer, stabsledere og HR-professionelle. Gældende for alle disse funktioner er, at de oftest er ledere for en proces eller et eller flere projekter, der udføres af et team eller arbejdsgruppe, som de dog ikke har nogen direkte lederfunktion for. Sagt anderledes er lederen uden personaleansvars ypperste opgave, at projektet bliver løst på bedst mulig vis.


Sådan bliver du den gode leder uden formelt personaleansvar

Til trods for, at gruppen af ledere uden personaleansvar allerede er stor og ganske udbredt i det danske erhvervsliv, så forudser Susanne Hommelgaard, at gruppen kun vil vokse sig større.

”Som ledelsesrådgiver oplever jeg gruppen af ledere uden formelt personaleansvar som voksende, bl.a. fordi de traditionelle organisationer ændrer sig i takt med udviklingen af måden vi arbejder på. Nogle har hjemmearbejdspladser og samtidig ser vi, at mellemlederlagene bliver skåret væk. Vi kommer til at arbejde mere agilt og på tværs – både af opgaver, landegrænser og teams” - Susanne Hommelgaard.

Læs med herunder og få 5 konkrete råd til, hvordan du bliver den gode leder uden at have det formelle personaleansvar.

 

1. Vær bevidst om din egen rolle

En stor del af det at være en god leder handler generelt om at være bevidst om din egen rolle, og hvordan du motiverer andre til at følge dig. Ifølge Susanne Hommelgaard, er det netop noget af det, der er vigtigt at få trænet, sådan at du har kollegaer, der har lyst til at følge vigtige, fælles projekter til dørs.

 

2. Klar kommunikation er afgørende 

Susanne Hommelgaard mener, at det er vigtigt, at du som leder formår at kommunikere på en måde, der både bliver husket og forstået sådan, at de aftaler, der bliver indgået overholdes, også selvom man ikke fysisk arbejder sammen hver dag.

”Du skal være skarp på dig selv og hvem du er som leder. Det er vigtigt, at få synliggjort dine værdier, hvad de betyder for dig, og hvordan de hjælper dig og dine nærmeste til bedre samarbejde.”

Det hele handler om, at være tydelig i både din forventningsafstemning og tilbagemeldinger, og det gælder både mundtligt og skriftligt. Din kommunikation skal være både konkret, konstruktiv og anerkendende i sin form. På samme måde er det vigtigt, at du som leder søger at se og forstå de værdier andre navigerer efter, for på den måde at skabe mening for alle.

”Vi kender alle sammen dilemmaet om tid. Her er det meget vigtigt at forventningsafstemme ift. kvalitet. Er vi i mål, fordi vi er 100 % færdige og tilfredse, eller blot fordi projektet har en deadline og vi er indhentet af tiden?”

 

3. Optilmalt samarbejde er vigtigt 

Der er en voksende gruppe af medarbejdere og ledere, der ikke fysisk arbejder sammen hver dag.

Derfor er det vigtigt at jeres samarbejdsaftale er helt entydig.

Effektive prioriteringer og klar kommunikation er alfa omega for at skabe engagerede og realistiske aftaler. Det kræver værktøjer til at lave klare aftaler, der søger at få samarbejdspartnerne til at agere optimalt.

”At være leder uden formelt personaleansvar og ofte på afstand kræver, at du er opmærksom på folks signaler på en anden måde end normalt. Dine samarbejdspartnere skal vide at ’din dør altid er åben’ i overført betydning.

Giv dig selv et godt fundament som leder uden personaleansvar

Lederudviklingsprogrammet Prolog - leder uden personaleansvar er en investering i dig, der ønsker at blive forberedt og udviklet i forhold til de ledelsesmæssige udfordringer, du møder i hverdagen.

Programmet skaber et unikt fundament for dig, der er er leder uden at have et egentligt personaleansvar. Du får et solidt udgangspunkt til at udvikle dig selv og dine resultater.

4. Vær skarp i dine aftaler

Som leder er det altid vigtigt at være skarp på, hvad det er du har brug for fra dine medarbejdere og hvad de har brug for fra dig - men det er især vigtigt i rollen som leder uden personaleansvar, fastslår Susanne Hommelgaard:

”Hvis du har f.eks. har en projektmedarbejder, der også indgår i andre projekter, er det din opgave at dit projekt får opmærksomheden via entydige aftaler, inddragelse og god motivation.”

En af de problematikker man kan opleve som leder uden personaleansvar, er at det kan være nødvendigt at tage en samtale med en projektmedarbejder om samarbejdet og aftalerne, hvis det ikke fungerer. Men det kan være en stor udfordring, hvis man ikke er den formelle chef. Omvendt falder man ikke for fristelsen til at bruge ”magt” og tvinge sin vilje igennem. Lederen uden formelt personaleansvars bedste våben er at bedrive sund ledelse.

 

5. Fyld din værktøjskasse op

Som leder, også selvom du er leder uden formelt personaleansvar, er det vigtigt at have fyldt værktøjskassen op med metoder og inspiration til, hvordan du på bedst mulig vis kan udøve dit uformelle ansvar. Som Susanne Hommelgaard beskriver det således:

”Hvis man kun er i stand til at slå folk i hovedet med en hammer, når de gør noget galt, når man ikke langt. Du har brug for flere værktøjer, for ledelse er ikke sort/hvidt. Både situationen og opgaven har stor betydning for, hvilken tilgang du skal gøre brug af. Kommunikation, motivation, feedback, effektive prioriteringer er nøgleord. Det er nødvendigt med en forståelse for, at vi mennesker er forskellige, og vi skal også ledes forskelligt. Derfor er det essentielt for en leder uden personaleansvar at blive trænet i flere ledelsesværktøjer og -metoder.”

Få nyheder, tilbud og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke

Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.

Har du behov for sparring eller har du spørgsmål?

Susanne Hommelgaard
Seniorrådgiver

T: +45 5154 4166
M: suh@cfl.dk

Se hvordan vi beskytter dine data, i vores privatlivspolitik


Udviklingskurser for ledere uden personaleansvar

Ledere uden personaleansvar

Prolog - leder med uformelt ansvar

Prolog er et program målrettet dig som ikke har et formelt personaleansvar, og hvor fleksibilitet, effektivitet og resultater skal gå hånd i hånd.

DKK 28.900,- / 33.900,-

6. september 2021

6 dage

CfL

Ledere uden personaleansvar

Grundlæggende projektledelse

Lær de grundlæggende principper og metoder inden for projektledelse, så du kan føre dine projekter sikkert i mål.

DKK 9.500,- / 10.900,-

20. september 2021

2 dage

CfL

Ledere uden personaleansvar

PRINCE2® Foundation Online

Styr dine projekter succesfuldt med verdens mest benyttede projektstyringsmetode.

DKK 7.565,- / 8.900,-

Online

Personlig udvikling

Personlig gennemslagskraft

Få værktøjer til systematisk at træne evnen til at træde i karakter som den bedste version af dig selv. Opnå et stærkt nærvær, som tiltrækker opmærksomhed

DKK 17.100,- / 20.100,-

4. oktober 2021

3 dage

CfL