190 nye butikker på vej
Finn Tang ved godt, at hans succes står og falder med, om han formår at vende minus til plus, men han vil meget mere.
Han vil revitalisere dansk discount, og det skal ikke ske ved at sætte mælkepriserne ned. Han vil have folk til at tage stilling til ALDI. Det kræver kunder i butikken – og helst de nye.
”Folk skal genoverveje ALDI. De skal ikke på forhånd vælge os fra, fordi de selv eller naboerne har haft en dårlig oplevelse for 40 år siden. Historisk har vi skuffet kunden, og det er vi oppe imod,” siger Finn Tang.
50 af ALDIs 180 butikker er bygget om og følger et nyt koncept. 130 har fået en makeover, men de er ikke fremtidssikrede. De skal måske udvides eller flyttes til en anden lokation, og på sigt skal kæden have i alt 240 forretninger.
”I princippet skal vi etablere 190 nye butikker, og der er selvfølgelig stor forskel på, om du som kunde kommer ind i en ny eller gammel butik. Vores udfordring er, hvor hurtigt vi får de nye butikker igennem,” siger topchefen og henviser til eksterne forhold som lokalplaner og mere eller mindre velvillige byråd.
Selv har topchefen oprustet med en ejendomsdirektør i den i dag 11 mand store ledelsesgruppe.
Udvidelsen af hovedkontoret
Finn Tang havde første arbejdsdag i det danske hovedsæde 1. januar 2018. Inden da brugte han tiden på feltstudier, primært i udlandet, men også i danske butikker.
Ved indgangen til 2018 var der 45 mennesker på hovedkontoret til at drive en omsætning på 3,5 mia. kroner. Der var ingen HR-afdeling, ingen central salg.
”Det er ikke i sig selv et succeskriterium at være mange ansatte på et hovedkontor. Tværtimod kan det være kontraproduktivt, men det er klart, hvis du skal kunne gøre det enkelt for de ansatte ude i butikkerne og de tre centrallagre, så skulle vi centralisere nogle ting,” siger Finn Tang.
I dag er der 110 mennesker ansat, og ALDI har stadig stillinger i pipeline for at skabe nogle professionelle enheder på hovedkontoret, der kan underbygge og gøre det enkelt for de folk, der skal skabe omsætning i linjen.
ALDI er blandt andet i gang med at etablere en analyseenhed for at følge kundernes adfærd.
”Vi har for eksempel et slogan om, at vi skal have fat i de unge kunder. Det er heller ikke forkert, men hvad er unge kunder? Nogle tjener 15.000 kr. om måneden, andre 50.000 kr., så det er vidt forskellige målgrupper.”
”Derfor opruster vi med en analyseafdeling, der kan aflevere data til salg og marketing og danne baggrund for datadrevne beslutninger,” siger topchefen.
Kunsten at sætte sit eget hold
Der er ingen tvivl om, at Finn Tang hælder til data og fordybelse, før han handler. Det er formentlig en af forklaringerne på, at han først nu - i efteråret 2019 – er ved at være på plads med sit eget lederteam, der bl.a. tæller en ny viceadministrerende direktør.
”Det team, jeg overtog, har i høj grad været med til at definere det, vi er i gang med, men der er også nogen, der er faldet fra. Det har været en løbende proces, også fordi vi er en lille organisation, der har haft brug for hestekræfter, ” siger Finn Tang og uddyber:
”Jeg har et mantra, der siger, at vi skal udvikle vores medarbejdere, og hvis man så ikke vil eller kan udvikles, så er man nødt til – til fælles gavn for alle - at afvikle. Det kan lyde lidt barskt, men jeg tror i grund og bund, det er den måde, alle får det bedst på.”
Ud over CEO Finn Tang og hans viceadministrerende direktør tæller ledelsen seks fagdirektører med ansvaret for hhv. HR, marketing og kommunikation, central salg, økonomi og finans samt ejendomme. Hertil kommer de tre centrale regionsdirektører.
Den tålmodige ejer
ALDI kan tilføre de danske forbrugere mere konkurrence, men frem for alt et revitaliseret discountmarked. Derfor har Danmark ifølge Finn Tang brug for ALDI, men hvad vil ejeren, ALDI Nord, med ALDI Danmark?
”Der er brug for dagligvarer alle steder, og når et koncept har vist sig bæredygtigt i resten af Europa, hvorfor så ikke i Danmark,” lyder det fra den danske CEO.
”Og så har vi en ejer, der brænder ligeså meget for sagen, som jeg gør. ALDI Nord er discountens opfinder - også i Danmark, hvor vi har 42 år på bagen. Det er måske for meget at sige, at det forpligter, men det ligger i DNA’et, at vi gerne vil videre. Ejeren vil hellere investere i udvikling end i mursten,” siger Finn Tang og tilføjer:
”Vores ejer tror selvfølgelig på, at han kan komme til at tjene penge med den strategi, vi har lagt. Måske ikke lige i morgen, men på længere sigt. Byggestenene er der. Nu skal de bare sættes rigtigt sammen, og med tiden skal der måske tilføjes et par ekstra.”
”Hvis vi ikke lykkes, er det ikke på grund af kapitalen. Så er det fordi, vi ikke er dygtige nok.”