Det handler om Ego!

En af de største udfordringer på arbejdspladsen i dag er det menneskelige ego. Når nogen mennesker bruger deres ego i udstrakt grad, har deres adfærd tendens til at være baseret på frygt snarere end tillid.

Når mennesker opfører sig med udgangspunkt i frygt, har de et stort behov for at kontrollere andre og deres miljø, og de risikerer således en WIN-LOSE situation snarere end en WIN-WIN. Selv når man diskuterer vejret ønsker de at sikre, at du er klar over, at de ved mere om det end du gør. De signalerer en filosofi om livet, der går ud på "Jeg er okay, det er du ikke."

Ken Blanchard blev optaget af denne afhængighed for mange år siden, da hans kone Margie var i gang med at skrive en bog sammen med Dr. Mark J. Taker med titlen ”Working Well” som studerer, hvad der udgør et sundt arbejdsmiljø. Et af de spørgsmål, de stillede forskellige personer i deres forskning var, "Kan en dårlig chef gøre dig syg?" En masse svarede: "Ja." De nævnte de velkendte eksempler såsom migræne, hovedpine, mavesår, søvnløse nætter - selv hjerteanfald og kræft.

Ken Blanchard blev fascineret af folks opfattelser af dårlige chefer, så han bad folk rundt om i landet at beskrive de værste chefer de nogensinde havde arbejdet for. Den primære beskrivelse var en person med et højt ego. De værste ledere blev beskrevet som dårlig lyttere, der var tilbageholdende med at rose og i stedet altid ønskede at være i rampelyset. De fleste mennesker vil måske mene, at ledere med et stort ego har høj selvtillid, men som bekendt fandt Ken Blanchard også ud af, at det modsatte var tilfældet: Personer, der agerer ud fra deres ego har ofte en "ikke okay" følelse omkring sig selv. De forsøger at kompensere for følelser af utilstrækkelighed ved at fylde meget og kontrollere deres omgivelser.

Hvorfor er egoets afhængighed så skadeligt for erhvervslivet? Fordi det hæmmer udviklingen i organisationen. Mange virksomheder står med den udfordring, at de gerne vil bevæge sig hen mod at blive den form for organisation, de har brug for at være, for at klare sig rent økonomisk. I dag har virksomheder behov for at være kundedrevet, omkostningseffektive, hurtige, fleksible, og konstant forandringsparate. For at nå det, skal der være et tillidsfuldt arbejdsmiljø. Men gennem den proces, er ledere alligevel tilbageholdende med at give medarbejdere magt og give dem mulighed for at få mere ansvar og tage initiativ til at træffe beslutninger. De ledere, der er bange og holder igen med støtte i forhold til disse forandringer, er dem, der leder ud fra deres ego. De frygter tab af magt og kontrol.

Mennesker, der er afhængige af deres egoer, og som agerer ud fra frygt, har virkelig brug for støtte og opbakning. Men det kan være svært at give det til disse mennesker, fordi de signalerer det modsatte. I stedet synes mennesker med store egoer at være krævende, selvcentreret, og utilfredse. De føler sig bedre tilpas med sig selv, når de kan få andre til føle sig underlegne. Heldigvis behøver deres indsats i den henseende ikke at være en succes. Som Eleanor Roosevelt sagde engang: "Ingen kan få dig til at føle dig underlegen uden din tilladelse."

Bare fordi nogen har magt betyder det ikke, at han eller hun ikke også har behov for at føle sig værdsat. Hvornår var sidste gang du tænkte at din chef her virkelig havde gjort noget rigtig godt? Hvornår var sidste gang du gav din chef et kompliment? Jeg taler ikke om et fysisk kompliment - selv et psykologisk kompliment kan gøre en forskel. Tak din leder for hendes/hans støtte eller for at gøre et godt job i forhold til en bestemt opgave. Forestil dig, at du som forældre blev spurgt om din kærlighed til dine børn er afhængig af deres resultater. Vi holder ubetinget af vores børn. Måske skal vi anvende samme fremgangsmåde på arbejdspladsen. Vi skal lære at stole på og respektere andre, selvom vi nogle gange har et problem med deres adfærd. Hvis vi kan hjælpe alle i arbejdsstyrken med at have det godt med sig selv og øge selvværdet, vil vi have flere medarbejdere, der er villige til at dele magten ved at tillade andre at tage initiativ, træffe beslutninger, og lade arbejdsteams blive det vigtigste middel til beslutningstagning. For at overvinde egoets afhængighed, er folk nødt til at komme i kontakt med deres eget værd.

Alle i organisationen bør sætte et mål for at fastholde eller øge selvværdet hos de mennesker de interagerer med dagligt, til gavn for alle. Store egoer kan tæmmes med den rette mængde støtte og opbakning...

Få nyheder, tilbud og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke

Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.

Seneste artikler om ledelse