Guide til medarbejderen

Er du klar til din MUS?

Er du medarbejder? Læs med her og få brugbare tips til, hvordan du forbereder dig til MUS-samtalen.

Hvad skal du lægge vægt på til din MUS-samtale? Overvejer du endda, hvad du gerne vil med din karriere, og hvordan dine muligheder ser ud? Du er ikke alene.

CfL, opdateret marts 2020

Medarbejderudviklingssamtalen har flere navne. Som regel kaldes den for for MUS-samtalen eller bare MUS, og den kan afholdes på alle tider af året.

Den årlige MUS-samtale afspejler både jobtilfredshed og jobtrivsel, og det er som regel en positiv samtale med fokus på udvikling og muligheder. Alligevel oplever mange nervøsitet og usikkerhed op til, og du sidder måske også selv med tanker om, hvordan du forbereder dig til MUS-samtalen, eller hvad der skal ske til MUS.

Vi har talt med CfLs Relations Manager Hafdis Thorsteinsdottir og bedt om hendes gode råd. Det overordende budskab lyder, at du skal forberede dig godt og gøre dig dit eget ståsted klart. 

Gør status siden sidste MUS-samtale

Se på, hvad du har nået i løbet af året og se tilbage på din forrige MUS-samtale: Har du nået de målsætninger, du og din leder satte op? Det er vigtigt at være ærlig, hvis der er mål, du ikke har nået, så I kan klarlægge hvad årsagen er.

Måske har målene været for ambitiøse, eller tiden har været knap. Måske har dine kompetencer ikke været helt tilstrækkelige, så du behøver lære noget mere eller kunne noget nyt. Det kan også være, at du har nået mere end dine mål, og nu føler du, at du har brug for yderligere værktøjer og mål for at komme videre.

Se fremad

Medarbejderudviklingssamtalen er ikke kun en bagudrettet bedømmelse, hvor der gøres status over fortiden. Du skal også se fremad og tænke over, hvad dit job skal føre til. Hvordan vil du gerne have, at din karriere skal se ud, for at du får jobtilfredshed og trives i dit arbejde?

Ønsker du for eksempel, at få større indflydelse, eller at du får nye og anderledes opgaver? Det er din trivsel og muligheder, du skal have fokus på.

Hvad kan du bidrage med?

Når du har gjort status og set fremad, er det vigtigt, at du også vurderer, hvor og hvordan du bedst kan bidrage til virksomhedens vækst og trivsel, samt vurderer hvordan dine fremtidsplaner og ønsker kan gavne din arbejdsplads.

Jo mere konkret du kan blive i dine mål for din karriere, og hvordan de bidrager til virksomhedens forretning, desto større chance er der for, at din karriere bliver løftet i den rigtige retning. 

MUS-samtalen

5 spørgsmål til din forberedelse

  1. Hvordan vil jeg gerne have, at mit arbejdsliv og min karriere skal se ud?
  2. Hvad skal der til, for at jeg når mine mål?
  3. Hvilke kompetencer skal jeg bruge for at nå mine mål?
  4. Hvordan udvikler jeg bedst, de kompetencer jeg har?
  5. Hvordan tilegner mig nye kompetencer?

 

Derfor bør du tænke på kompetenceudvikling i forbindelse med MUS-samtalen

Ny viden er altid en mangelvare, og derfor bør du være god til at følge med udviklingen og holde dine kompetencer og viden opdateret. Det er vigtigt for vores egen tilfredsstillelse og for virksomhedens overlevelse og vækst.

”Som mennesker har vi behov for at udvikle os, bidrage og sætte os mål. Men vi har også behov for at nå vores mål og sætte os nye mål og derved at opnå en kontinuerlig udvikling,” siger Hafdis Thorsteinsdottir.

Det har derfor stor betydning, hvordan du tilrettelægger din udvikling og at du finder de kurser, der kan styrke dig, så du kan indfri dine mål. Afhængig af om du ønsker at udvide specifikke dele af dit nuværende job, om du ønsker større indflydelse eller om du drømmer om at få nye og anderledes opgaver, vil det være forskellige kurser, du skal deltage i og forskellig viden du skal tilegne dig.

Se CfLs udbud af lederudviklingsforløb her

Undersøg dine muligheder

Hvordan sikrer du så, at du vælger det rigtige kursus? Et godt råd fra Hafdis Thorsteinsdottir er:

”Tag en snak med kursusudbyderen og få god hjælp til at blive afklaret og finde det rigtige kursus. Det kan være, at det kursus, du først tænker på, måske ikke er det rigtige for dig. Sørg for at få afstemt indhold med dine forventninger, mål og nuværende kompetencer”

Det er altid en god ide at undersøge, hvilke kurser du kunne være interesseret i og gøre dig klart, hvilke kompetencer du gerne vil udvikle, inden du skal til MUS-samtale. Så har du et godt udgangspunkt.

Læs også: Kan MUS betale sig?

Har du spørgsmål?

Hafdis B. Thorsteinsdottir
Relations Manager

T: +45 2098 3977
M: hbt@cfl.dk

Se hvordan vi beskytter dine data, i vores privatlivspolitik


Seneste artikler om medarbejderudvikling

10 gode råd om at gå fra kollega til leder

CfL har interviewet og undervist et utal af nye ledere, der alle har taget skridtet op ad karrierestigen og er begyndt på et nyt ledelsesniveau. Vi har uddraget 10 typiske faldgruber, som du skal have særligt fokus på, når du går fra kollega til leder.