Feedback øger motivationen

Hvis du gik en tur rundt i din organisation og spurgte hver person, "Gør du et godt stykke arbejde?" Hvilket svar ville du så få?

artikel af CfL, opdateret marts 2020

De fleste mennesker ville reagere ved enten at sige "Det ved jeg ikke" eller "Jeg tror det". Og hvis deres svar var: "Ja, det tror jeg," og dit efterfølgende spørgsmål, var: "Hvordan ved du det?" Vil du sandsynligvis høre kommentarer som: "Jeg har ikke været i clinch med min chef for nylig" eller "Intet nyt er godt nyt".

Sådanne svar viser, at de fleste mennesker får for lidt feedback på deres præstationer - indtil de laver en fejl. Det er en trist tendens. Alle mennesker har brug for feedback på deres præstation for at føle sig motiveret til at nå deres mål. Ledere ved, hvad de ønsker, at deres medarbejdere skal præstere, men ofte sker der det, at de glemmer at fortælle det, fordi de antager medarbejderne allerede kender målene. Dette fører til den mest udbredte ledelsesstil i erhvervslivet, der ofte omtales som mågeledelse. Når nogen laver en fejl, flyver mågelederen ind, lave en masse støj, råber af alle, og flyver ud igen. Da denne ledelsesstil er mere udbredt end antaget, er det ikke underligt, at den opgave at motivere medarbejdere, er en stor organisatorisk udfordring i dag.

Forestil dig at træne til OL uden at nogen fortæller dig, hvor hurtigt du løber, eller hvor højt du springer? Tanken synes måske fjollet, men mange mennesker arbejder i et slags vacuum i organisationen, uden at vide hvor godt de præsterer. Det kan føre til manglende engagement og ansvarsfølelse og i værste fald gå ud over medarbejdernes motivation eller selvtillid, og det kan være en af de største udfordringer, lederne står over for.

For at undgå denne situation må lederen stoppe op og tænke over hvordan han/hun vil besvare følgende spørgsmål: Er afdelingens og organisationens mål klart? Taler du med dine medarbejdere om forventninger til performance? Ved hver medarbejder, hvordan et godt job ser ud for dem? Er der nogen forhindringer på vejen for at nå en god performance? Giver du hver enkelt medarbejder regelmæssig feedback på hans eller hendes præstation og adfærd?

Lad dine medarbejdere vide, hvor de står, og hvordan de performer. Det kan hjælpe i forhold til at skabe tættere relationer og øget arbejdsglæde hele vejen rundt.

Få nyheder, tilbud og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke

Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.

Behov for råd og sparring?

Henrik Hvolbøll Eriksen
Senior Relations Manager
T: +45 2565 9000
E: her@cfl.dk

Henrik Graungaard
Chefrådgiver
T: +45 5154 4126
E: hgr@cfl.dk

Se hvordan vi beskytter dine data, i vores privatlivspolitik


Seneste artikler om motivation