Fire essentielle kompetencer hos fremtidens topleder

Topledergerningen handler i høj grad om at navigere efter de muligheder og udfordringer, der opstår, og her er der særligt fire essentielle kompetencer, der hjælper toplederne til at lykkes med det. Få et overblik over dem her.

 

Når det gælder om at gribe de muligheder og udfordringer, der opstår indenfor og udenfor organisationen, skal toplederne kunne vise retningen. Det kræver kompetencer hos toplederne, men hvilke? Ejner Jacobsen, chefrådgiver hos CfL, peger på den engelske professor Marc Ventrescas sammensætning af fire essentielle toplederkompetencer; ’visioning’, ’sensemaking’, ’relating’ og ’inventing’.

Her fortæller Ejner Jacobsen, hvordan du kan arbejde med de fire kompetenceområder.

Vær tydelig med din vision

Vær bevidst om din vision, og tegn den klart op. Visionen skal give mening for hele organisationen. Billedet af, hvor organisationen befinder sig i fremtiden, er det, der binder medarbejderne sammen og driver organisationen. Hvis visionen skulle vise sig ikke at holde stik, kan den justeres undervejs.

Giv mening til organisationen

Tænk over, hvordan din virksomhed, dine medarbejdere og jeres ressourcer indgår og giver mening i det store billede. De fleste virksomheder indgår i strukturer, der rækker langt ud over deres egen organisation. Tilhører I et økosystem? Det er vigtigt, at du og dine medarbejdere har forståelse for den kontekst, I arbejder i. Italesæt, og værdsæt derfor den mening, hver medarbejder og afdeling bidrager med til organisationen.  

Skab relationer, der gir’ synergi

Ingen er fuldkomne. Heller ikke topledere. Topledere kan ofte være tilbøjelige til at tænke, at de kunne klare alting selv. Den holder ikke længere. Vi er afhængige af gode relationer internt og eksternt i organisationen, der kan dække vores individuelle mangler. Overvej derfor, hvordan du kan indgå i synergier indenfor og udenfor organisationen.

Udforsk nye veje til at nå dine mål

Dette punkt bliver ofte nedprioriteret, selvom det er ret vigtigt. Bliv ved med at søge efter nye veje til at nå din vision. Kan du finde nye måder at arbejde med visionen, eller sætte nye elementer sammen, der tilfører mening til organisationen? Det kan også være, at dine relationer kan give jer en ny og frisk energi.

Find balancen mellem de fire kompetencer

De fire kompetenceområder interagerer og påvirker hinanden. Toplederen kan med fordel op- og nedjustere på de forskellige kompetencer alt efter, hvad der er hensigtsmæssigt at fokusere på i øjeblikket. Toplederens fokus skal dog altid balancere mellem de fire, så organisationen kan fungere i sin bedste form.

Hvis toplederne er i tvivl om, hvordan de skal balancere mellem de fire kompetenceområder, er der ingen grund til bekymring. Topledere skal kunne tvivle, da tvivlen tillader at de revurderer deres praksis ifølge Ejner Jacobsen. Det er sundt for toplederen løbende at overveje hvilke fokuspunkter, de skal skrue op for, og hvor de kan skrue ned. Hvis der er områder, hvor de føler, de kommer til kort, må de delegere området til dem, der har kompetencerne.

Har toplederne et ønske om at dykke ned i Marc Ventrescas fire kompetenceområder, kan de gøre det på toplederprogrammet Critical Leadership and Performance Management på University of Oxford. Her vil de indgå i undervisning og sparring med Marc Ventresca selv.

 

Efter samtale med Ejner Jacobsen, chefrådgiver hos CfL, december 2017

Få nyheder, tilbud og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke

Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.

Har du spørgsmål?

Henrik Graungaard
Chefrådgiver

T: +45 5154 4126
M: hgr@cfl.dk

Se hvordan vi beskytter dine data, i vores privatlivspolitik


Seneste artikler om ledelse

Stil krav til lederkurserne

De færreste har et naturligt lederskab i sig. Selv den bedste leder kan blive bedre, hvis der skabes rammer for at lykkedes som leder og ikke mindst gives de relevante værktøjer.