Kunstig intelligens: En opsang og seks anbefalinger
Interview med Mikkel Flyverbom, professor i kommunikation og digitale forandringer på CBS. Læs hans seks gode råd om ledelsesansvaret i digitaliseringsprojekter.
Når det gælder om at gribe de muligheder og udfordringer, der opstår indenfor og udenfor organisationen, skal toplederne kunne vise retningen. Det kræver kompetencer hos toplederne, men hvilke? Ejner Jacobsen, chefrådgiver hos CfL, peger på den engelske professor Marc Ventrescas sammensætning af fire essentielle toplederkompetencer; ’visioning’, ’sensemaking’, ’relating’ og ’inventing’.
Her fortæller Ejner Jacobsen, hvordan du kan arbejde med de fire kompetenceområder.
Vær bevidst om din vision, og tegn den klart op. Visionen skal give mening for hele organisationen. Billedet af, hvor organisationen befinder sig i fremtiden, er det, der binder medarbejderne sammen og driver organisationen. Hvis visionen skulle vise sig ikke at holde stik, kan den justeres undervejs.
Tænk over, hvordan din virksomhed, dine medarbejdere og jeres ressourcer indgår og giver mening i det store billede. De fleste virksomheder indgår i strukturer, der rækker langt ud over deres egen organisation. Tilhører I et økosystem? Det er vigtigt, at du og dine medarbejdere har forståelse for den kontekst, I arbejder i. Italesæt, og værdsæt derfor den mening, hver medarbejder og afdeling bidrager med til organisationen.
Ingen er fuldkomne. Heller ikke topledere. Topledere kan ofte være tilbøjelige til at tænke, at de kunne klare alting selv. Den holder ikke længere. Vi er afhængige af gode relationer internt og eksternt i organisationen, der kan dække vores individuelle mangler. Overvej derfor, hvordan du kan indgå i synergier indenfor og udenfor organisationen.
Dette punkt bliver ofte nedprioriteret, selvom det er ret vigtigt. Bliv ved med at søge efter nye veje til at nå din vision. Kan du finde nye måder at arbejde med visionen, eller sætte nye elementer sammen, der tilfører mening til organisationen? Det kan også være, at dine relationer kan give jer en ny og frisk energi.
De fire kompetenceområder interagerer og påvirker hinanden. Toplederen kan med fordel op- og nedjustere på de forskellige kompetencer alt efter, hvad der er hensigtsmæssigt at fokusere på i øjeblikket. Toplederens fokus skal dog altid balancere mellem de fire, så organisationen kan fungere i sin bedste form.
Hvis toplederne er i tvivl om, hvordan de skal balancere mellem de fire kompetenceområder, er der ingen grund til bekymring. Topledere skal kunne tvivle, da tvivlen tillader at de revurderer deres praksis ifølge Ejner Jacobsen. Det er sundt for toplederen løbende at overveje hvilke fokuspunkter, de skal skrue op for, og hvor de kan skrue ned. Hvis der er områder, hvor de føler, de kommer til kort, må de delegere området til dem, der har kompetencerne.
Har toplederne et ønske om at dykke ned i Marc Ventrescas fire kompetenceområder, kan de gøre det på toplederprogrammet Critical Leadership and Performance Management på University of Oxford. Her vil de indgå i undervisning og sparring med Marc Ventresca selv.
Efter samtale med Ejner Jacobsen, chefrådgiver hos CfL, december 2017
Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.
Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.
Interview med Mikkel Flyverbom, professor i kommunikation og digitale forandringer på CBS. Læs hans seks gode råd om ledelsesansvaret i digitaliseringsprojekter.
Den vigtigste faktor i det fleksible arbejde er autonomien, viser ny CfL-Undersøgelse. Det stiller særlige krav til lederne.
Siden pandemien i foråret 2020 lukkede landet ned, har CfL i fire forskellige undersøgelser kortlagt forandringer og trivsel på danske arbejdspladser. Få adgang til det unikke materiale.
Både ledere og medarbejdere ser ud til at have fundet formlen for fleksibilitet med én, måske to hjemmearbejdsdage om ugen, viser ny CfL-undersøgelse foretaget i samarbejde med Human Engage.