5 gode råd om forandringsledelse

Anbefalinger fra Pia Huusfelt, Global Business Leader i IKEA Group.

Et er, hvad en global koncern som IKEA kan søsætte af forandrings- og innovationsprocesser. Noget andet er, om de kan overføres til andre organisationer. Her er fem af Pia Huusfelts bedste anbefalinger, så døm selv.

Af Pia Fuglsang Bach, oktober 2019 

IKEA, verdens største butikskæde for boligindretning, har taget hul på en gigantisk forandring, der går ud på at gentænke forretningsmodellen, så den i højere grad bygger på cirkulær økonomi.

Centralt i processen står Pia Huusfelt, der holdt oplæg på CfL-Klubhusmøde om forandringsledelse. Her er fem af hendes bedste anbefalinger:

1. Identificer problemet

”Tal med nogle mennesker. Du kan simpelthen ikke innovere fra et skrivebord. Du har kun din egen viden og den er bias, da du er en del af en virksomhedskultur.”

2. Elsk problemet

”Jeg har selv en HR-baggrund, hvor vi ikke måtte tale om problemer, men kun se muligheder. Det er sådan set rigtigt på det private plan, men i forhold til at udvikle forretningsmodeller, skal man virkelig kunne forstå problemet - elske det - for at kunne løse det.

3. Få forretningen med

”Involver og arbejd sammen på tværs af alle enheder. Innovation skal aldrig ejes af innovationsafdelingen. Det skal ejes af linjefunktionen. Det skal ud i forretningen, så sørg for at bygge bro mellem afdelingerne.”

4. Sørg for godt lobbyarbejde

”Dyrk dine stakeholdere og invester tungt i forvaltning af interessenter. Det har taget mig næsten to år at vinde genlyd i koncernens forskellige forretningsenheder og få forklaret, hvad cirkulær økonomi er for en størrelse, og hvad hele omstillingen går ud på.

5. Vis mod

”Det er jo risikofyldt ad h… til, så det handler om at turde – og at give slip på sine medarbejdere. Mit team har været total selvstyrende. Kun målet og modellen har ligget fast. ”

Læs også: Lær forandringsledelse af IKEA og Europas Bedste Arbejdsplads

Pia Huusfelt


Business Leader, Global i IKEA Group siden 2016 med ansvaret for koncernens omstilling til cirkulær økonomi. Leder et globalt team på otte specialister inden for analytic, change management og projektledelse, og hun har selv mandat til at gå til lederne af de enkelte forretningsområder.

Pia Huusfelt har tidligere haft en række ledende stillinger, herunder som CEO i Profil Optik og Group HR Manager i Coop. Er medlem af bestyrelsen i et stort kommunikationsbureau og DTU polytekniske forlag.

Behov for råd og sparring?

Henrik Hvolbøll Eriksen
Senior Relations Manager
T: +45 2565 9000
E: her@cfl.dk

Henrik Graungaard
Områdechef, vest
T: +45 5154 4126
E: hgr@cfl.dk

Se hvordan vi beskytter dine data, i vores privatlivspolitik


Seneste artikler om ledelse

3 veje til at styrke den mentale sundhed

Efter en lang hjemsendelsesperiode er de fleste medarbejdere tilbage på de fysiske arbejdspladser. Det kræver en særlig indsats af dig som leder. Især over for de mest sårbare grupper.

Her er 5 læringer af coronakrisen

Du kan godt glemme femårige strategiplaner, og så bør du vente med at opsige alle lejemål for at sende medarbejderne på permanent hjemmearbejde. Vi har samlet erfaringerne fra CfLs toplederstafet i en Maggi-terning.

Ledelse er nøglen til mental sundhed

90 procent mener, at deres arbejdsplads har håndteret coronakrisen godt, viser omfattende undersøgelse af medarbejdernes mentale sundhed under krisen. Her kan du læse højdepunkterne. Og der er flere overraskelser.