Hjælp - mine medarbejdere har konflikter

Konflikter fjerner ofte fokus fra den fælles opgave og flytter det over i personfnidder, personlige magtkampe og uenighed om ressourcer.

En organisation, som er præget af et højt konfliktniveau, er hverken rar at arbejde i eller særlig effektiv. Kort sagt: Konflikter stjæler energi fra medarbejderne og gør dem uproduktive. Ønsker man velfungerende og stærke relationer på en arbejdsplads, er byggestenene gensidig respekt, tillid og bevidstheden om et fælles formål.

Det lyder jo ligetil, så hvorfor er det så svært? Faktum er, at der findes konflikter i de fleste organisationer, og at der også findes uproduktiv fnidder og sladder i de fleste organisationer. Hvorfor mon?

Måske fordi relationer har stor betydning for os alle sammen: Vores trivsel og sågar eksistensberettigelse i en organisation kan afhænge af, at vi har en relationel tilknytning til vores kollegaer og leder.

Smid frygten for at være ’anderledes’

Når det kan være så svært at løse konflikter, kan det skyldes, at vi er bekymrede for at sætte vores relationer på spil. Vi vil helst ikke fremstå anderledes eller ytre uenighed på et område, hvor der synes at være bred enighed, da det vil få os til at skille os ud. Denne frygt for at skille sig ud opstår særligt i de tilfælde, hvor vi ikke kender hinanden særlig godt, eller når vi ikke har en klar fælles opfattelse af, hvad arbejdsopgaverne går ud på.

Men det tager tid at opbygge tillid og stærke relationer blandt medarbejdere. Forståelse og respekt for hinandens forskellige bidrag og kvaliteter er ikke ligetil. Nogle gange synes vi, at vores egne måder er de rigtige, og i disse tilfælde skal vi hjælpes til at se værdien af andres bidrag. Forståelsen for den fælles opgave skabes heller ikke af sig selv, og vores forskellige bidrag til den kræver dialog og forventningsafstemning.

Der skal arbejdes for bæredygtige og smidige relationer. Det kræver fokus fra ledelsens side, og det kræver at man investerer i opbygningen af samarbejdsrelationerne.

Undgå at konflikterne vokser sig store

Det er lettest at arbejde med konflikter, før de vokser sig store. Det indebærer, at de uenigheder og misforståelser, der opstår i det daglige arbejde, bliver håndteret i opløbet, og løses i dialog.

Et stærkt relationsberedskab i en organisation kan forhindre, at konflikter får lov til at vokse sig store. En virksomhed med et sådant beredskab, anerkender forskellighed og mangfoldighed som noget værdifuldt og faciliterer en åben og konstruktiv feedback blandt sine medarbejdere.

Hver medarbejder har sin egen særlige betydning i organisationen, og derfor er alle medarbejdere vigtige for at skabe et godt resultat. Der er forskellige værktøjer, der kan hjælpe virksomhederne med relationsarbejdet.

Et af dem er Jungiansk Typeindeks, der fokuserer på at arbejde konstruktivt med medarbejdernes forskelligheder.

Få nyheder, tilbud og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke

Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.

Har du spørgsmål?

Mette Babitzkow Boje
Chef for Testværktøjer

T: +45 53 67 67 91
M: mba@cfl.dk

Se hvordan vi beskytter dine data, i vores privatlivspolitik


Seneste artikler om medarbejderudvikling

Helt i orden, at folk stiller krav til arbejdslivet

Der er fire generationer på arbejdsmarkedet nu. Hvis vi i de ældre generationer prøver at lytte, så kan vi høre væsentlige budskaber, fremfor bare at kløjs i at unge ofte formulerer sig meget personligt med udgangspunkt i egne nære behov.

Ny bog: Vi lærer hele arbejdslivet

Læring er motoren i al udvikling og forandring på arbejdspladsen, og derfor bør alle ledere tage erhvervspædagogikken til sig. Det skriver seniorrådgiver Annette Franck i sin nye bog.

Husk at bruge modpolen i din JTI-type

Det er nødvendigt at udvikle kompetencer, der rækker ud over vores præference. Ikke kun for at udnytte vores fulde potentiale, men også for at sikre balance i livet.