HR-juraBrevkasse

Hvor mange gange må man forlænge en tidsbegrænset ansættelse?

Af Dorte Solholt, oktober 2021

Spørgsmål

Hvor mange gange må man forlænge en tidsbegrænset ansættelse?

En virksomhed har ansat en marketingsmedarbejder i en tidsbegrænset stilling, som snart udløber. Lederen er meget tilfreds med den pågældende og vil rigtig gerne beholde ham. Men virksomheden har desværre sagt stop for varige nyansættelser, og lederens eneste mulighed er derfor at tilbyde at forlænge den tidsbegrænsede ansættelse. Men er der ikke også noget med, at man altid kan forlænge en tidsbegrænset ansættelse to gange uden at komme i problemer, spørger virksomheden?

Artiklen fortsætter under boksen.

Ansættelsen fra start til slut Har du brug for en praktisk gennemgang af de grundlæggende HR-juridiske regler, så download e-bogen her Download gratis e-bog

Svar

Så enkelt er det desværre ikke. Det er ikke antallet af forlængelser, der er afgørende, men begrundelsen for at forlænge.

Det kræver ingen særlig begrundelse at ansætte en medarbejder tidsbegrænset. Men en efterfølgende forlængelse skal efter lov om tidsbegrænset ansættelse være begrundet i såkaldte objektive forhold, allerede første gang der forlænges.

En forlængelse er efter loven objektivt begrundet, f.eks. når den

  • Skyldes uforudselige forfald som sygdom, graviditet, barsel, orlov, borgerligt ombud,
  • Følger efter ophør af tids- eller opgavebestemt akkord, eller
  • Er nødvendig til løsning, herunder udbedring, af en oprindelig bestemt arbejdsopgave af midlertidig karakter.

Det betyder, at der kan ansættes tidsbegrænset i ét barselsvikariat og efterfølgende ske tidsbegrænset ansættelse i et nyt barselsvikariat for en anden medarbejder. Eller at en tidsbegrænset ansættelse til et nærmere defineret projekt kan forlænges, hvis projektet trækker ud.

Forlænger virksomheden ansættelsen, uden at der foreligger en objektiv begrundelse, kan medarbejderen have krav på en godtgørelse.

Virksomheden bør endvidere være opmærksom på, at skabes der en berettiget forventning hos den tidsbegrænset ansatte om, at ansættelsesforholdet kan fortsætte ud over den fastsatte tidsbegrænsning - f.eks. fordi ansættelsen alene er tidsbegrænset på grund af headcount – kan det i visse tilfælde føre til, at den pågældende kan betragte sig som fastansat.

Få nyheder, tilbud og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke

Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.

Behov for råd og sparring?

Vi træffes hver dag mellem kl. 9.00 og 16.00
Ring eller skriv til os på T: 7023 0022 eller E: hr-jura@cfl.dk

Læs hvordan vi beskytter personoplysninger


Dorte Solholt
Chef
HR Jura

T: +45 51544165
E: dsp@cfl.dk


Anette Mortensen
Seniorrådgiver
HR Jura

T: +45 5154 4148
E: anm@cfl.dk

Se hvordan vi beskytter dine data, i vores privatlivspolitik


Seneste artikler om HR-jura

Nye barselsregler på vej

Folketinget har netop vedtaget en række væsentlige ændringer af barselsloven. Læs her hvad ændringerne indebærer.

Nu strammes reglerne for ligeløn

Er virksomheden klar til at blive udfordret på, om individuelt aftalte lønninger er i overensstemmelse med ligelønsloven? Læs om konsekvenserne af nyt EU-direktiv, og hvad I bør forberede jer på.