Går du i disse dage og tænker over, hvad du skal lægge vægt på til din MUS-samtale? Måske overvejer du endda, hvad du gerne vil med din karriere og hvordan dine muligheder ser ud? Du er ikke alene!
Læs med her og få brugbare tips til, hvordan du forbereder dig til samtalen.

Medarbejderudviklingssamtalen (som regel kaldet 'MUS-samtalen') kan afholdes på alle tider af året, men særligt i efteråret ser mange medarbejdere frem til den samtale, som skal stille skarpt på deres udviklingsmuligheder.

Den årlige MUS-samtale afspejler både jobtilfredshed og jobtrivsel og det er som regel en positiv samtale med fokus på udvikling og muligheder. Alligevel oplever mange nervøsitet og usikkerhed op til og du sidder måske også selv med tanker om, hvordan du forbereder dig til MUS-samtalen eller hvad der skal ske til MUS.

Vi har taget en snak med CfLs Relations Manager Hafdis Thorsteinsdottir og bedt hende om gode råd til, hvordan du forbereder dig bedst muligt.

Gode råd til, hvordan du forbereder dig til din MUS-samtale

Hafdis Thorsteinsdottir anbefaler, at du forbereder dig godt og gør dig dit eget ståsted klart. Hun kommer med følgende gode råd til din forberedelse:

Gør status

Se på, hvad du har nået i løbet af året og se tilbage på din forrige MUS-samtale: Har du nået de målsætninger, du og din leder satte op? Det er vigtigt at være ærlig, hvis der er mål, du ikke har nået, så I kan klarlægge hvad årsagen er. Måske har målene været for ambitiøse, eller tiden har været knap? Måske har dine kompetencer ikke været helt tilstrækkelige, så du behøver lære noget mere eller kunne noget nyt? Det kan også være, at du har nået mere end dine mål, og nu føler du, at du har brug for yderligere værktøjer og mål for at komme videre.

 

Se fremad

Medarbejderudviklingssamtalen er ikke kun en bagudvendt bedømmelse, hvor der gøres status på fortiden. Du skal også se fremad og tænke over, hvad dit job skal føre til. Hvordan vil du gerne have, at din karriere se ud, for at du får jobtilfredshed og trives i dit arbejde? Ønsker du for eksempel, at få større indflydelse, eller at du får nye og anderledes opgaver? Det er din trivsel og muligheder, du skal have fokus på.

Her er nogle af de spørgsmål, du kan stille dig selv, for at forberede dig til samtalen:

-        Hvordan vil jeg gerne have, at mit arbejdsliv og min karriere skal se ud?

-        Hvad skal der til, for at jeg når mine mål?

-        Hvilke kompetencer skal jeg bruge for at nå mine mål?

-        Hvordan udvikler jeg bedst, de kompetencer jeg har?

-        Hvordan tilegner mig nye kompetencer?

 

Hvad kan du bidrage med?

Når du har gjort status og set fremad, er det vigtigt, at du også vurderer, hvor og hvordan du bedst kan bidrage til virksomhedens vækst og trivsel, samt vurderer hvordan dine fremtidsplaner og ønsker kan gavne din arbejdsplads.

Jo mere konkret du kan blive i dine mål for din karriere og hvordan de bidrager til virksomhedens forretning, desto større chance er der for, at din karriere bliver løftet i den rigtige retning.

 

Hvorfor bør du tænke på kompetenceudvikling?

Ny viden er altid en mangelvare og derfor bør du være god til at følge med udviklingen og holde dine kompetencer og viden opdateret. Det er vigtigt for vores egen tilfredsstillelse og for virksomhedens overlevelse og vækst. ”Som mennesker har vi behov for at udvikle os, bidrage og sætte os mål. Men vi har også behov for at nå vores mål og sætte os nye mål og derved at opnå en kontinuerlig udvikling”, fortæller Hafdis Thorsteinsdottir.

Det har derfor stor betydning, hvordan du tilrettelægger din udvikling og at du finder de kurser, der kan styrke dig, så du kan indfri dine mål. Afhængig af om du ønsker at udvide specifikke dele af dit nuværende job, om du ønsker større indflydelse eller om du drømmer om at få nye og anderledes opgaver, vil det være forskellige kurser, du skal deltage i og forskellig viden du skal tilegne dig.

Du kan se vores udbud af lederudviklingsforløb her

Undersøg dine muligheder

Men, hvordan sikrer du så, at du vælger det rigtige kursus? Et godt råd fra Hafdis Thorsteinsdottir er: ”Tag en snak med kursusudbyderen og få god hjælp til at blive afklaret og finde det rigtige kursus. Det kan være, at det kursus du først tænker på, måske ikke er det rigtige for dig. Sørg for at få afstemt kursets indhold med dine forventninger, mål og nuværende kompetencer”

Kursusudbyderne har dygtige rådgivere, som ved hvilke kurser, der giver dig hvilke kompetencer. Rådgiveren kan guide dig, så du får det mest optimale kursus, og så du styrker dine kompetencer og når dine mål. Det er altid en god ide at undersøge, hvilke kurser du kunne være interesseret i og gøre dig klart, hvilke kompetencer du gerne vil udvikle, inden du skal til MUS-samtale. Så har du et godt udgangspunkt.

Du er altid velkommen til at kontakte os helt uforpligtende og høre nærmere om, hvordan vi sammen kan styrke dine kompetencer. Du finder vores kontaktoplysninger i artiklens højre side.

CfL er et community af mere end 800 ledelsesinteresserede private og offentlige virksomheder, og vi har 80 medarbejdere i Aarhus og København. Med CfL har du en 
unik samarbejdspartner og et inspirerende mødested, hvor Danmark mest frem
synede ledere udveksler erfaringer, debatterer og lærer.