4. Sæt grænser for overvågning og uansvarlige digitale forandringer
Vi kan høste data i alle mulige sammenhænge, men Mikkel Flyverbom advarer igen om bare at gøre det.
Når vi installerer et nyt it-system, har vi mulighed for at se de data, der bliver produceret, og hvem der har tilgået systemet. Vi kan som udgangspunkt overvåge, hvad alle gør, men vi skal ikke lade os forblænde af de tekniske muligheder.
Overvågning kan skabe uhensigtsmæssige relationer med vores kunder, men også mellem ledere og medarbejdere, siger professoren og peger på såkaldt bossware som et eksempel på et overvågningssoftware, der minutiøst kan måle og kontrollere medarbejdernes aktiviteter.
”Vi ser taylorisme kombineret med ny teknologi i mange sammenhænge, men hvis du som leder anlægger den linje, så har du misforstået din opgave.”
”Hvis du tror, at det er en måde at have en relation med dine medarbejdere på, så er du efter min vurdering ude på et skråplan,” siger Flyverbom og peger på paradokset i, at den nyeste og mest avancerede teknologi bliver brugt til at praktisere en af de ældste former for ledelse, hvor man stod med et stoppeur og målte hastighed.
”Vi ser taylorisme kombineret med ny teknologi i mange sammenhænge, men hvis du som leder anlægger den linje, så har du misforstået din opgave.”
Et andet aspekt ved nye teknologier er, at vi skal huske at sige nej til uansvarlige forandringer. Som eksempel nævner Mikkel Flyverbom, at vi allerede nu kan klone mennesker og producere gener, men at vi næppe kan forestille os, at vi går ned i 7-Eleven og køber et kloningssæt.
”Som samfund og som virksomheder har vi tidligere sagt nej til teknologier, så hvorfor ikke også sætte grænser for uhæmmet datahøst og kunstig intelligens. Vi skal i hvert fald huske, at vi har muligheden,” lyder det fra professoren.
5. Skab visioner med fokus på mennesker, organisationer og samfund
Vi bevæger os tilbage til Mikkel Flyverboms udgangspunkt: Det på tide, at vi som lederne træder i karakter og påtager os ansvaret for, hvorfor og hvilke digitaliseringsprojekter vi prioriterer hvornår og hvordan.
Igen pointerer han, at teknologi har fået en exceptionel plads som noget, vi bare køber os til - i modsætning til ledelse, strategi og økonomi, som vi holder tæt på organisationen.
”Alle jer ledere derude har et kompas, der fungerer fint, men det er som om, I har sat det ud af funktion, når vi taler om det digitale."
”Hvis ledere tænkte på digitalisering, data og kunstig intelligens som noget, de havde kompetencerne til at tage hånd om, så tror jeg ikke, de ville udlicitere eller kaste penge efter det, med mindre det var fuldstændig i sync med virksomhedens strategi og de værdier, de er drevet af.”
”Alle jer ledere derude har et kompas, der fungerer fint, men det er som om, I har sat det ud af funktion, når vi taler om det digitale. Tænd lige for det, og gør med det, som I ville gøre med alt muligt andet. Det er det, jeg mener med at skabe visioner med fokus på mennesker, organisationer og samfund,” siger professoren.
6. Det er en ledelsesopgave at inddæmme kunstig intelligens
Flyverboms sidste anbefaling tager udgangspunkt i spørgsmålet:
Hvor stort er kunstig intelligens sammenlignet med andre teknologiske transformationer?
Han tøver lidt og påpeger, at der hele tiden sker nye ting på den digitale front. Før ChatGPT talte mange tech-folk om metaverset som det store nye, men den diskussion er næsten forstummet.
Så kommer svaret:
”Det bliver en kæmpestor omvæltning, og kunstig intelligens er tæt på at være på niveau med internettet eller opblomstringen af digitale platforme og sociale medier,” siger professoren.
Han peger samtidigt på en væsentlig forskel eller nærmere fordel. Vi er blevet klogere.
”Belært af de sociale medier tror jeg, at vi kan nå at inddæmme teknologien i tide. Kunstig intelligens går tæt på os som mennesker, og når chatbotter i stor stil begynder at tale med vores børn og narre vores ældre, eller når vores sikkerhedssystemer bryder sammen, så er der behov for regulering.”
”Det er ved at gå op for mange, at kunstig intelligens rummer fantastiske mulighed på nogle områder, men teknologien er så kraftfuld, at udrulningen bliver nødt til at ske inden for de rammer, vi som samfund normalt forholder os til,” siger Mikkel Flyverbom og drager en parallel til medicinalindustrien, hvor vi aldrig ville sende utestede lægemidler på markedet.
”Jeg tror, vi vil se rettidig omhu. Det er en ledelsesopgave at inddæmme kunstig intelligens og markere, at der hvor grænsen normalt går, bør den også gå for teknologi.”