Sådan vurderer brugerne BeeTypes

Ledelsessimulatoren er både sjov og udfordrende, påpeger tre af deltagerne i et pilotprojekt.

Af Hafdis B. Thorsteinsdottir, april 2021

For et par år siden blev jeg kontaktet af Henrik Kragelund Jansson fra Kragelund Consulting.  Han var sammen med sin partner Mads Eegholm Sylvest i gang med at udvikle en ledelsessimulator kaldet BeeTypes baseret på Jungiansk Typologi.   

BeeTypes simulerer ledelse i en bikube, hvor spillerne leder fire forskellige persontyper med afsæt i de fire mentale Jungianske funktioner: Sansning, Intuition, Tænkning og Følen. Det er indbygget i simulatoren, at hver persontype kræver forskellig ledelse.

Jeg syntes, ideen var spændende, og ikke mindst tanken om at træne differentieret ledelse med afsæt i persontyper tiltalte mig. Jeg tænkte, at her var der en god mulighed for forankring og kobling af teorien til konkret personaleledelse.

Du kan læse mere om spillet i artiklen Sådan træner du ledelse med BeeTypes

I slutningen af marts havde CfL så fornøjelsen af at udbyde en pilot-certificeringsworkshop i samarbejde med de to udviklere og ejere af BeeTypes.

Workshoppen foregik virtuelt, og jeg har efterfølgende talt med tre af deltagerne for at få deres vurdering af, hvad BeeTypes kan bruges til. Det er tre erfarne brugere med et grundigt kendskab til JTI og Jungiansk Typologi.

  • Gitte Karlsen, selvstændig konsulent i firmaet gittekarlsen.dk
  • Karen Kirketerp, People & Process Manager, ROCKWOOL International A/S
  • Lone Abdene, HR- Chef I Verdo A/S

Sjovt, udfordrende og godt samtaleværktøj

Så hvorfor meldte de sig workshoppen, og hvad tænker de om BeeTypes, efter at de har gennemført certificeringen?

Alle tre peger på nye vinkler og indsigter som et positivt element. 

Lones interesse blev vakt, da hun læste om BeeTypes i et af CfLs nyhedsbreve. Hun hentede det og begyndte selv at spille, og som hun siger, var det ”tilstrækkeligt komplekst til at være interessant, og der var elementer, som ikke bare var ligetil”, selv om hun kender typekoderne godt.

Gitte læste også om BeeTypes i et nyhedsbrev. Hun syntes, det lød sjovt og begyndte også at spille på egen hånd. Hun fremhæver det sjove element, samt at ”der er noget at hente”.  Ikke mindst fordi hun opdagende, hvor udfordrende det er at lede helt modsatrettede persontyper.  Det vakte interesse for at lære mere og var anledningen til, at hun meldte sig til workshoppen.

Karen ser BeeTypes som et godt samtaleværktøj til at sætte fokus på forskellighed og vigtigheden af diversitet i ledelse - og ikke mindst at få syn for sagn, når det handler om vigtigheden af de ”bløde sider”. Praksis og en metode til at holde samtalen om ledergerningen i gang er også nogle af de elementer, som Karen fremhæver.

Lone fremhæver de data og de rapporter, som kan trækkes ud af spillet, som et givtigt element, og hun har allerede tænkt det ind i en prøveproces, som hun planlægger at køre.

Gitte ser en klar værdi i blot at begynde med at spille, da det i sig selv giver meget at tale om, mens de KPI’er og datarapporter, der er indbygget i spillet, kan skærpe læringen yderligere.

Overvej målgrupperne

Og hvad skal man så være opmærksom på?

Gitte peger på, at teknikken ikke må overtage fokus. Hun opfordrer til, at man laver en skarp intro og afprøver nogle runder, inden man tilmelder sig en certificeringsworkshop, så fokus holdes på indsigt og læring.

Lone gør opmærksom på valg af målgrupper i forhold til at arbejde i en simulation, som BeeTypes jo er, mens Karen fremhæver vigtigheden af, at det legende element skal bruges til at skabe læring. 

Blandt målgrupper bliver der peget på nye ledere, projektledere og coachees, og så bliver det understreget, at BeeTypes ikke skal stå alene, men skal bygges ind i en faciliteret proces.

Og så er der stadig plads til forbedring, påpeger de alle tre. Deres input er givet videre til de to udviklere, som er i gang med version 2.0. 

Mangler du et overblik over CfLs certificeringskurser i 2021? Så kan du se dem her

Få nyheder, tilbud og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke

Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.

Behov for råd og sparring?

Udfyld formularen nedenfor, så vender vi tilbage hurtigst muligt

 

 

Eller kontakt os på følgende på telefon eller e-mail.

T: +45 7023 0022
E: testkurser@cfl.dk

Se hvordan vi beskytter dine data, i vores privatlivspolitik


Seneste artikler om medarbejderudvikling

Helt i orden, at folk stiller krav til arbejdslivet

Vi er fire generationer på arbejdsmarkedet, og måske skal vi ældre prøve at lytte lidt mere til de unge, i stedet for at kløjs i at de ofte tager udgangspunkt i egne nære behov. Læs kommentar af CfL's direktør Thomas Hanssen.