Spørgsmål 5: Skal mødestrukturen være gå-hjem-møder, dagsmøder eller døgnmøder?
Svaret er, at en blanding kan være en rigtig god ide, og at det kan være en god ide at skrifte over tid, fordi nye strukturer i sig selv skaber nye dynamikker.
Når det så er sagt, er jeg mest kritisk over for gå-hjem-møder, og i CfL er det tætteste vi kommer på gå-hjem-møder halvdagsmøder af tre times varighed. Mine forbehold skyldes først og fremmest, at tre timer er for kort tid til at komme i dybden. Desuden fylder transporttiden forholdsvis meget.
Det er ikke ensbetydende med, at du på forhånd skal afskrive et netværk med morgen- eller gå-hjem- møder. Måske passer den struktur bedst til dig lige nu. Korte møder med relativt korte intervaller gør det muligt at vedligeholde relationer, at få et brushup fra de øvrige deltagere eller et inspirationsindlæg med afsæt i interne cases eller ekstern ekspertviden.
Det er absolut bedre end ingenting, men det største udbytte får du, når der er tid til ro og fordybelse. Et netværk er ikke et medlemskab til en foredragsklub eller et tempofyldt kursusprogram. I et godt netværk skal der være tid til både inspiration og sparring, der skal være tid til at gå i dybden med de problemstillinger, der fylder hos den enkelte, og så er det vigtigt at prioritere såkaldte faglige frikvarterer, hvor man to og to drøfter, hvad der fylder nu og her.
På dagsmøder er der tid til det hele, men ulempen er selvfølgelig, at det kan være svært at hive en hel dag ud af kalenderen. Det kræver hård disciplin fra deltagerne, og på plussiden tæller, at møderne bliver fastlagt og koordineret et år i forvejen.
Så er der døgnmøder, som mange sværger til, når de først er med i et netværk. Fordelen er, at man kan arbejde mere i dybden med ét eller måske ligefrem flere temaer, og så skaber de ekstra timer rum for skæve vinkler og emner.
På døgnmøder er der altid ekstra fokus på at skabe og udvikle relationer. Det er helt enkelt, fordi man har tid til at gå en lang tur, man kan spise en god middag sammen, man kan overnatte på hotel, i telt eller bivuak – alt sammen noget, det ikke er muligt at prioritere på et dagsmøde endsige et gå-hjem-møde.
Der bliver også skabt stærkere relationer, fordi der er tid til mange faglige frikvarterer, hvor man mødes på tværs. Måske får man også større indblik i hinandens privatliv. Det er forskelligt, hvor meget folk vil åbne sig, men det er på døgnmøder, man kan give lidt mere af sig selv.
Døgnmøder er ikke for alle, for det trækker ressourcer, når man er væk med overnatning. Når du skal vælge, så vær realistisk i forhold til din tid og situation i øvrigt.
Spørgsmål 6: Hvor meget tid skal du bruge?
Tid er en forunderlig størrelse, for tid handler om prioritering, og det skal man gøre op med sig selv, inden man vælger netværk.
Foretrækker du halvdagsmøder, dagsmøder eller døgnmøder? De fleste af CfLs netværk er en kombination af de tre former, så du skal sætte dig grundigt ind i mødestrukturen på forhånd. Hvordan passer den ind i dit arbejds- og privatliv? Hvad har du lyst til?
Hvis du har små børn eller meget rejseaktivitet på sit arbejde, skal du nok vælge et andet netværk end ét med tre døgnmøder, for hvis du ikke har mulighed eller lyst til at prioritere døgnmøder, ja så hænger det ikke sammen.
En del af CfLs netværk byder på fire-fem årlige dagsmøder, og vi bliver ofte mødt med spørgsmålet, om man virkelig kan nå at få et netværk, hvis man kun mødes fire gange om året?
Svaret er ja. Drivkraften i et netværk er stærke relationer, fortrolighed, og et fælles ønske om at blive bedre til ledelse eller sit fag. Og når omdrejningspunktet er fælles, kan man nå rigtigt langt.
Det kræver stærke faciliteringsgreb at opnå fortrolighed og fælles retning på så relativ kort tid, men det er netop styrken ved et professionelt faciliteret netværk. I CfL er netværkslederne uddannet til at sætte gang i processer, der skaber tryghed og relationer, så man meget hurtigt lærer de andre i netværket at kende.
Et andet almindeligt spørgsmål er, om der skal sættes tid af til forberedelse. I CfL er svaret nej. Det kan godt være, vi tilbyder en ny bog eller andet læsestof op til et møde, men det er frivilligt.
Af og til vælger netværksdeltagerne på eget initiativ at mødes ind imellem døgn- eller dagsmøder. Det kan være drevet af en fælles faglighed, særlige problemstillinger eller en særlig god kemi, men det er også helt frivilligt.
Artiklen fortsætter under boksen.