Hvordan stopper ledere sexisme?

Hvorfor har så mange ledere svært ved at håndtere sexisme og krænkelser i dag, og hvad kan man gøre som leder for at skabe den forebyggende kultur. Vi har spurgt en praktiker og en forsker med erfaring og viden på feltet og fået deres forskellige bud på svarene på de spørgsmål.

Artiklen bringes i samarbejde med DJØF og er skrevet af Annemette Schultz Jørgensen, journalist (oktober 2020)

 

Vi skal myten om ligestilling til livs

Sara Louise Muhr er professor på Institut for Organisation på CBS, hvor hun forsker i køn og diversitet, og udgav sidste år bestselleren ’Ledelse af køn’ på Djøf Forlag. Hun er derudover aktuel i medierne som en af initiativtagerne til #MeToo-bevægelsen i den danske universitetssektor.

Hvorfor er der ikke hidtil og i større omfang blevet sat ind over for sexisme på dagens arbejdspladser?

Fra kønsforskningen ved vi, at sexisme falder ind under nogle af de samme store myter på arbejdspladserne, som gælder for kønnene. Det er myten om, at vi har lighed, myten om, at vi har meritokrati, og myten om, at vi har et frit valg. De myter gør, at vi tror, at vi fik fikset problemet med sexisme, dengang vi fik ligestilling, og derfor ikke rigtig mener, at problemet findes på vores arbejdspladser længere.

Samtidig ved mange jo, at sexisme og krænkelser foregår. Men når det så alligevel ikke bliver håndteret, er det, fordi det er så svært at tale om. Og det bunder i en anden myte. Nemlig den om, at alt, der har med sex, seksuel orientering og seksualitet at gøre, anses som noget, der ikke hører til på arbejdspladsen. Men selvfølgelig gør det det. Vi går jo arbejde som hele mennesker, og derfor også som seksuelle væsener. Men vi aner ikke, hvordan vi skal håndtere det, når det skaber problemer.


Undersøgelser viser, at 30 procent af alle krænkere selv er ledere og altså magthavere. Er en del af udfordringen, at de, der skal håndtere sexismen, selv er en stor del af problemet? 

Ja, afgjort. Og jeg tror personligt, at 30 procent er lavt sat. Mange sexistiske krænkelsessager udspiller sig i de skæve magtrelationer, hvor seksuel chikane og krænkende adfærd bliver brugt som en form for magtudøvelse. Hvilket også forklarer, hvorfor det er svært at håndtere. For ledelserne er tit selv indblandet eller vidende om det.

Men også magtmisbrug er en af de ting, vi har svært ved at acceptere i Danmark, fordi vi gerne vil se os selv som ligestillede. Selvom vi fra magtforskning ved, at der selv i de fladeste hierarkier, findes et uformelt og dermed et skjult hierarki. Et, som ofte er meget stærkere, fordi det er usynligt.

 

Artiklen fortsætter under boksen.

Kommende arrangement

Gratis, åbent for alle. Dato: Onsdag 28. oktober kl. 9–11:30. Afvikles over Zoom

Ledelsesrummet - en webcast af CfL om talentudvikling

Henrik Eriksen og Chefrådgiver, Annette Elgaard Bøttger, drøfter talentudvikling. Få en række gode råd til, hvordan du håndterer talentudvikling i en travl hverdag, uden at det går ud over de andre kolleger.

Virtuelt ledernetværk

Netværkets formål er at skabe et forum for erfaringsudveksling og udvikling med udgangspunkt i deltagernes erfaringer og visioner.

Salg og forretningsudvikling

I netværket Fremtidens Salg stiller vi skarpt fokus på seneste viden og best practice blandt de øverste ledere indenfor salg og forretningsudvikling.

Nyt netværk for strategiske ledere

Netværkets formål er at bringe ledere på strategisk niveau sammen, så de kan bruge hinandens viden, erfaring og kompetencer til at udfordre og inspirere hinanden via cases og dermed udvikle sig mentalt og ledelsesmæssigt.

Ledernetværk i Grønland

CfL´s netværksgrupper i Grønland giver dig et fortroligt rum til at tale ledelse og HR, hvor vi med afsæt i HR- og ledelsesfagligt stof videndeler og diskuterer aktuelle udviklingstiltag i deltagernes virksomheder.

Netværk for PA

Til chef- og direktionssekretærer på tværs af brancher, med specifikke udfordringer, som ikke findes andre steder i organisationen

Ledere uden personaleansvar

Deltagerne står ofte alene med deres udfordringer og skal løse projekter og problemstillinger, hvor de som oftest ikke har fuld kontrol over ressourcerne.

Ledelse af medarbejdere

Få mulighed for at sparre med andre om de fælles udfordringer og problemstillinger, du møder i en "klassisk" mellemleder-rolle.

HR Partnere

Netværket for HR Partnere med fokus på udvikling af mennesker og organisationer.

HR Direktører

Netværkets formål er at udveksle erfaringer omkring HR-området, videndele samt blive inspireret af nye initiativer, emner og temaer inden for HR.

HR Chefer

Netværkets formål er at skabe et forum for erfaringsudveksling og udvikling med udgangspunkt i deltagernes erfaringer og visioner.

HR Chefer

Netværkets formål er at skabe et forum for erfaringsudveksling og udvikling med udgangspunkt i deltagernes erfaringer og visioner.

CFO og Økonomidirektører

Økonomidirektører sidder ofte med nogle problemstillinger, der ikke kan løses af andre i organisationen og samtidig med emner, der har bestyrelsens bevågenhed.

Netværksgrupper

Leder du efter dit næste faglige netværk? Så find det hos CfL.

Teamkompasset®

Teamudviklingsværktøj til at forbedre teamsamarbejde og præstationer. Teamkompasset kobler individuelle præferencer med teamets opgaver.

Decision Dynamics Decision Styles™

Decision Styles identificerer og udvikler ledere og medarbejderes beslutningsstile. Lær hvordan jeres organisation træffer bedre beslutninger.

Generationsledelse

Ønsker du at blive klogere på, hvordan du motiverer og leder på tværs af generationer? Så er kurset i generationsledelse lige noget for dig.

Gitte Kapel

Vores medarbejdere er førende på deres felt. Her kan du læse mere om Gitte Kapel, Senior kompetencerådgiver hos CfL.

1-2 hjemmearbejdsdage er blevet New Normal

Både ledere og medarbejdere ser ud til at have fundet formlen for fleksibilitet med én, måske to hjemmearbejdsdage om ugen, viser ny CfL-undersøgelse foretaget i samarbejde med Human Engage.

Lederen som coach - Grønland

Lær hvordan du igennem coaching fremmer udviklingen og selvstændigheden hos dine medarbejdere, og dermed øger trivslen og effektiviteten i din afdeling

Den vanskelige samtale - Grønland

Ved hjælp af ganske få værktøjer lærer du at gennemføre svære samtaler med dine medarbejdere. På kurset får du muligheden for at træne sammen med andre

René Daugaard Thiel

Vores medarbejdere er førende på deres felt. Her kan du læse mere om René Daugaard Thiel, Senior Relations Manager i CfL.

Konstruktive konflikter - Grønland

Konflikthåndtering er en del af din dagligdag. Lær af erfarne eksperter hvordan du forhindrer, tackler og tager ansvar for konflikterne på din arbejdsplads.

Grundlæggende ledelse - Grønland

Få den grundlæggende viden, du har behov for som ny leder. Opnå øget forståelse for lederrollen, dens kompleksitet og de dilemmaer, du kan stå i som leder

Frederikke Viktoria Amalie Grand

Vores medarbejdere er førende på deres felt. Her kan du læse mere om Frederikke Viktoria Amalie Grand, Studentermedhjælper hos CfL.

CfL-Ability Focus Profiles

Med CfL-Ability Focus Profile kan du teste kandidaternes evner og færdigheder. 7 forskellige tests til alle niveauer og målgrupper.

CfL-Leadership Focus Profile

Effektivt værktøj til at afdække lederes adfærd og prioriteter inden for områder, der er afgørende for ledelsesmæssig performance. Læs mere her.

Jungiansk Typeindeks (JTI)

Værktøjet afdækker medarbejdernes præferencer og forskelligheder. Lær hvordan forskelligheder kan bruges konstruktivt i organisationen.

Testværktøjer - Få et overblik over alle kurser

Siden 1989 har CfL været en kendt og synlig udbyder af erhvervstest i Danmark. I denne periode er anvendelsen af test- og profilværktøjer i erhvervssammenhænge kun vokset, og organisationerne efterspørger fortsat værktøjer til stadig flere behov. CfL har derfor lagt vægt på at udvikle og udvide vores palet af test- og profilværktøjer, så vi kan understøtte disse forskellige behov indenfor såvel udvikling som rekruttering.

Testværktøjer - Få et overblik over alle kurser

Siden 1989 har CfL været en kendt og synlig udbyder af erhvervstest i Danmark. I denne periode er anvendelsen af test- og profilværktøjer i erhvervssammenhænge kun vokset, og organisationerne efterspørger fortsat værktøjer til stadig flere behov. CfL har derfor lagt vægt på at udvikle og udvide vores palet af test- og profilværktøjer, så vi kan understøtte disse forskellige behov indenfor såvel udvikling som rekruttering.

Testnyt

I vores nyhedsbrev, Testnyt, holder vi dig opdateret på det seneste nye inden for testverdenen og vi inspirerer dig til at få mere ud af din rekruttering og leder-/medarbejderudvikling.

For certificerede

Nem adgang til at sende din test afsted til slutbrugeren. Log ind for at se og behandle resultaterne. I CfL har vi en bred palet af test og ledelsesredskaber.

Kundecases

Vores testværktøjer løser store og små udfordringer i forbindelse med rekruttering og udvikling af ledere og medarbejdere. Hør her hvad vores kunder siger om os.

Onboarding

Skab personlige onboardingprogrammer baseret på individuelle behov og præferencer. Læs mere om vores effektive værktøjer her.

Organisationsudvikling

Værktøjer til indsigt og vækstpotentiale. Effektive til udvikling af individer, teams og organisationer i alle brancher. Tag jeres org. til næste niveau.

Medarbejder- og teamudvikling

Opbyg et stærkere, mere effektivt team med vores omfattende og anerkendte test- og profilværktøjer til medarbejder- og teamudvikling.

Udvikling

Ønsker du at forbedre relationer, samarbejde og teamperformance? Vores omfattende værktøjer hjælper virksomheder med at opnå netop dette.

Topledere

Vores testværktøjer hjælper med at vælge de bedste kandidater til toplederniveau. Indsigt i personlighed, adfærd og evner = bedre rekruttering.

Ledere og specialister

Vores testværktøjer er designet til at give dig dybdegående personlighedsprofiler og adfærdsafdækning. Mere indsigt = bedre valg.

Rekruttering

Fra personlighedstests til færdighedsbaserede. Få de nødvendige data til at træffe de rigtige beslutninger i ansættelsesprocessen. Læs mere.

Karinas TV design - ML

CfLs er Danmarks førende leverandør af rekrutterings og udviklingsværktøjer til interne og eksterne konsulenter samt HR professionelle. Læs mere her.

Danish HR Law

Seminar in English for HR professionals and managers, who need a basic knowledge of Danish HR Law

Mette Groos Lønsted

Vores medarbejdere er førende på deres felt. Her kan du læse mere om Mette Groos Lønsted, Seniorrådgiver i CfL.

5 megatrends rammer din organisation i 2023

2023 bliver næppe det nemmeste år i verdenshistorien, så det handler om at være godt forberedt. Læs chefrådgiver Johnny Husens gennemgang af de største globale megatrends.

Styrk din spørgeteknik

Skab større reflektion, stærkere relationer og øget værdi ved at bruge gode spørgetekniske virkemidler i dine professionelle samtaler.

HR

Vores erfarne rådgivere rådgiver inden for HR-strategi, rekruttering, kompetenceudvikling, strategiimplementering og meget mere. Læs mere her

Tal og overbevis forsamlingen

Kurset hjælper dig til at finde, styrke og fastholde dit fokus. Med skærpet fokus får du afsluttet dine opgaver, bliver bedre til at styre dine tanker og være mere nærværende.

Styrk din facilitering

Lær at facilitere værdiskabende møder og workshops, hvor du involverer deltagerne og sikrer fremdrift.

Klimaregnskab

Få redskaberne til at udarbejde solide klimaregnskaber, der viser virksomhedens klimaaftryk, og hvor I skal sætte ind for at reducere udledningen af drivhusgasser.

Den værdige opsigelse

Desværre skal ledere indimellem opsige medarbejdere. Det er en del af jobbet, og det er vigtigt, at det bliver gjort professionelt og med respekt for den enkelte medarbejdere.

Out of the box thinking

Kreativitet mellem kaos og kontrol – slip kontrollen på intelligente måder, og få meget mere igen

Forandringsledelse i en grøn omstilling

Fyld din grønne værktøjskasse med indsigt i begreber, politiske aftaler, interessenter, trends og kommunikationsgreb inden for grøn omstilling, klima- og energisystemer og bæredygtighed.

Strategieksekvering

Henrik Eriksen og chefrådgiver Johnny Husen drøfter strategieksekvering. Hvordan får du alle interessenter til at tage strategien til sig - og hvordan eksekverer du på strategien, så du når dine mål?

Strategi og strategiformulering

Henrik Eriksen og chefrådgiver Johnny Husen drøfter strategi og strategiformulering. Hvordan lykkes du med at formulere en klar strategi?

Distanceledelse

Henrik Eriksen og chefrådgiver Reno Månsson drøfter distanceledelse. Hvordan sikrer du god ledelse overfor medarbejdere, som arbejder hjemmefra eller fra distancen?

Virksomhedskultur

Henrik Eriksen og Marie Koch, seniorrådgiver i CfL, taler om virksomhedskultur.

Situationsbestemt ledelse

Henrik Eriksen og chefrådgiver Lars Hemmingsen taler om ledelsesformen situationsbestemt ledelse.

Hybridledelse

Henrik Eriksen og chefrådgiver Lars Hemmingsen drøfter hybridledelse og de dilemmaer, som kan opstå, når vi ikke arbejder på samme fysiske sted. Hvordan er du en god leder for medarbejdere, som arbejder hjemmefra?

Opskriften på succesfulde turnarounds

Kun hver 3. virksomhed kommer succesfuldt igennem en turnaround. Din vært Henrik Eriksen og seniorrådgiver Henrik Appelquist tager en snak om hvorfor, og hvad der kendetegner de virksomheder, der lykkes.

Strategisk ledelse i usikre tider

Henrik Eriksen har inviteret seniorrådgiver Henrik Appelquist fra CfL ind til en snak om ledelse i krisetider, og hvordan man skaber forandringer, der er levedygtige.

Ledelsesrummet

Hvad er ledelsesrummet? Værten Henrik Eriksen drøfter emner som strategiudvikling og eksekvering. Klik her for at se webcasten.

Kriseledelse? Tænk dig godt om

Du skal have styr på pengene og organisationen, men dit strategiske beredskab bør handle om lige dele forsigtighed og mod. Brug krisen til at nytænke, udforske og satse. Her er CfLs fem anbefalinger til strategisk ledelse i usikre tider.

Hvem er medlem

Hvilke virksomheder er medlem af CfL-Community? Tjek om din organisation er medlem lige her.

DR’s Carmen Curlers er dansk HR-historie

Carmen Curlers’ succes skyldes ikke bare produktinnovation, men også kreativ og kompromisløs ledelse med ambitioner for Human Ressource. Derfor er det værd at dvæle ved DR’s nye serie.

Er fire dages arbejdsugen det forjættede land?

Måske. Hvis du påtager dig et større ledelsesansvar, og hvis dine medarbejdere er klar til at give køb på en form for frihed i opgaveløsningen til fordel for en anden . Læs interview med CBS-forsker Michael Pedersen.

Heidi Teigen Sadek

Vores medarbejdere er førende på deres felt. Her kan du læse mere om Heidi Tegien Sadek, kompetencerådgiver hos CfL.

Doris Mescic

Vores medarbejdere er førende på deres felt. Her kan du læse mere om Doris Mescic, studentermedhjælper hos CfL.

Fremtidens attraktive arbejdsplads

Rekruttering og fastholdelse er et centralt emne for alle ledere og HR de næste mange år. Men hvad kendetegner den attraktive arbejdsplads – også hvis krisen bider sig fast?

Ledelse i spændet mellem strategi og drift

Oplever du, at driften sluger ressourcerne, alt imens det strategiske perspektiv fortoner sig – og ofte også flytter sig? Bliv klogere på, hvordan du finder balancen mellem operationel og strategisk ledelse.

Ledelse mod stress

Gennem de seneste 20 år er stresskurven fortsat op ad, og det koster årligt samfundet 14 milliarder kroner i form af sygedage, tidlige dødsfald og udgifter til sundhedsvæsnet.  Hvad gør vi så? Som HR og ledere?

Ledelse af digital transformation

Hvad er det, vi vil opnå? Hvordan understøtter teknologien vores strategi? Hvad er ledelsens rolle og forestillingskraft, og har vi det team, der kan drive den digitale transformation?

Ledelse og strategisk kompetenceudvikling

Mangel på kvalificeret arbejdskraft er og bliver en de helt store udfordringer på både private og offentlige arbejdspladser, så det er en vedvarende strategisk opgave at arbejde med udvikling af medarbejdere.

Ledelse af den grønne omstilling

På dette CfL-Klubhusmøde ser vi på den strategiske proces, vi står over for, når vi arbejder med grøn omstilling. Hvilke analyser, valg og fravalg kalder den grønne udvikling på? Hvilket ansvar har vi hver især?

Rasmus Skeem

Vores medarbejdere er førende på deres felt. Her kan du læse mere om Rasmus Skeem, Piccolo hos CfL.

Husker du fordelene ved fysiske tests?

I rekrutteringsforløb bruger CfL bl.a. den logiske og analytiske test Omtankeprøve 1, der kan tilgås online. Men er det nu også optimalt i forhold til formålet med testen, spørger seniorrådgiver Marie Koch.

Organizing for the New Normal

Uforudsigelighed og hastige ændringer er et vilkår. Hvad betyder det for din ledelse og din strategi? Velkommen til CfL-Topledertræf med Costas Markides, professor på London Business School.

Her er de mange fordele ved Gantt-diagrammer

Et Gantt-diagram kan være et uundværligt værktøj for dig som projektleder. De giver dig et visuelt overblik over alle de aktiviteter, elementer og relationer herimellem, der findes i et projekt.

Ny bog: Vi lærer hele arbejdslivet

Læring er motoren i al udvikling og forandring på arbejdspladsen, og derfor bør alle ledere tage erhvervspædagogikken til sig. Det skriver seniorrådgiver Annette Franck i sin nye bog.

Guide til DISC-modellen og de 4 DISC-profiler

DISC-modellen er en ramme til at forstå, hvordan mennesker har tendens til at tænke, føle og opføre sig. Den kan hjælpe dig med at opbygge bedre relationer, kommunikere mere effektivt samt motivere og forstå andre.

E-bog om personlighedstest

Personlighedstests er et enormt værdifuldt værktøj til rekruttering og medarbejderudvikling. I denne e-bog gennemgår vi personlighedstests fra A-Z.

E-bog om personlighedstest

Personlighedstests er et enormt værdifuldt værktøj til rekruttering og medarbejderudvikling. I denne e-bog gennemgår vi personlighedstests fra A-Z.

E-bog om personlighedstest

Personlighedstests er et enormt værdifuldt værktøj til rekruttering og medarbejderudvikling. I denne e-bog gennemgår vi personlighedstests fra A-Z.

E-bog om personlighedstest

Personlighedstests er et enormt værdifuldt værktøj til rekruttering og medarbejderudvikling. I denne e-bog gennemgår vi personlighedstests fra A-Z.

E-bog om personlighedstest

Personlighedstests er et enormt værdifuldt værktøj til rekruttering og medarbejderudvikling. I denne e-bog gennemgår vi personlighedstests fra A-Z.

Personlig gennemslagskraft - Grønland

Få værktøjer til systematisk at træne evnen til at træde i karakter som den bedste version af dig selv. Opnå et stærkt nærvær, som tiltrækker opmærksomhed

Test og profil: Hvad er forskellen?

Den korte forklaring er, at tests anvendes ved udvælgelse af kandidater, mens profil anvendes til udvikling. Rigtigt mange roder rundt i begreberne, så læs videre og bliv klogere, når Mette Babitzkow Boje, chef for testværktøjer, udlægger teksten.

Hvad er vandfaldsmodellen?

Indenfor projektledelse er vandfaldsmodellen et kendt fænomen. Den er også kendt under det noget længere og mindre fængende navn softwareudviklingens livscyklus model, og har til formål at strukturere design- og udviklingsprocesser.

cfl hr-advisory-board

Medlemmer af CfL HR-Advisory Board er med til at sætte retningen for CfL, så vi kan understøtte HR forretningerne derude og skabe værdi for vores medlemmer.

Guide til den effektive kommunikationsplan

Hvordan vil du kommunikere med interessenterne i dit projekt? Hvordan afstemmer du forventninger, og hvordan informer du om fremskridt eller problemer i projektet? I denne artikel tager vi dig igennem de forskellige trin i en god kommunikationsplan.

John Kotters forandringsmodel

Kotter har udviklet den meget udbredte 8-trinsmodel for gennemførelsen af en forandringsproces. Modellen guider ledere gennem de svære forandringer trin for trin, så virksomheden kommer trygt ud på den anden side.

Sådan skaber du en brændende platform

Få dine medarbejdere til at engagere sig i virksomhedens forestående forandringer med den rigtige retorik. Italesæt din virksomhed som en brændende platform, som I sammen må forlade gennem forandring eller se gå til grunde.

Thomas Skelbo

Hos CfL står vores kompetente rådgivere for al rådgivning og undervisning på vores kurser. Thomas Skelbo er én af dem - læs mere om ham her.

8 udfordringer ved det hybride arbejde

Hybridarbejdet er en ekstrem form for individualisering, der rokker ved hele fundamentet for en arbejdsplads, lyder det fra organisationsforsker Peter Holdt Christensen. Læs om hans seneste forskning.

Gratis download - Rapport om hybridledelse og mental sundhed

CfL og Human Engage’s undersøgelsen blev gennemført som en online survey fra den 24. februar til den 13. marts 2022. Vi har fået svar fra 1303 ansatte i 20 større danske private og offentlige organisationer. Desuden har CfLs medlemmer haft mulighed for at deltage.

Medarbejderne elsker det hybride arbejde

En til to hjemmearbejdsdage er blevet normen på de danske arbejdspladser, og jo flere hjemmearbejdsdage desto højere effektivitet, viser ny undersøgelse fra CfL og Human Engage. Det udfordrer lederne.

Forandringsledelse

Forandringsledelse er en disciplin, som har øje for at få hele virksomheden til at løfte i flok, så selv større ændringer og omstruktureringer følges til dørs.

Astrid Kunzendorf

Hos CfL samarbejder vi med eksterne undervisere. Astrid Kunzendorf er én af dem - læs mere om hende her.

Nye barselsregler på vej

Folketinget har netop vedtaget en række væsentlige ændringer af barselsloven. Læs her hvad ændringerne indebærer.

Hybridledelse: Dilemmaerne står i kø

I CfL møder vi alle modeller og holdninger til det hybride arbejde, men vi møder desværre også ledere og HR, der oplever det hele som en stor pærevælling.

Marie-Louise Hertz

Vores medarbejdere er førende på deres felt. Her kan du læse mere om Marie-Louise Hertz, Marketingspecialist hos CfL.

Mere om JTI

Få et overblik over de seneste artikler og videoer om JTI.

Sophie Amalie Klarskov

Vores medarbejdere er førende på deres felt. Her kan du læse mere om Sophie Amalie Klarskov, Praktikant hos CfL.

Cristian Willum Gade

Vores medarbejdere er førende på deres felt. Her kan du læse mere om Cristian Willum Gade, Senior Relations Manager hos CfL.

Marie Louise Halvgaard Møller

Vores medarbejdere er førende på deres felt. Her kan du læse mere om Marie Louise Halvgaard Møller, rådgiver hos CfL.

Annette Franck

Vores medarbejdere er førende på deres felt. Her kan du læse mere om Annette Franck, seniorrådgiver hos CfL.

Sådan får du et knivskarpt FOKUS

Kurset hjælper dig til at finde, styrke og fastholde dit fokus. Med skærpet fokus får du afsluttet dine opgaver, bliver bedre til at styre dine tanker og være mere nærværende.

De ekstroverte dominerer chefkontorerne

Ekstroversion er dominerende i tre ud af de fire mest udbredte lederprofiler, men introversion er på fremmarch. Det viser CfLs omfattende kortlægning af 160.000 JTI-profiler.

Jannik Steffensen

Vores medarbejdere er førende på deres felt. Her kan du læse mere om Jannik Steffensen, Studentermedhjælper hos CfL.

Professionel strategisk forhandling

Du er forhandler, og du har en vis erfaring i professionel forhandling. Du ønsker at udvide dine redskaber og personlige styrker som forhandler.

Filosofikum for ledere

Få filosofiske viden i et skabende og engageret refleksionsrum med andre ledere. Du får nye perspektiver på ledelse ud fra grundlæggende eksistentielle problemstillinger.

Studentermedhjælper (Aalborg)

Interesserer du dig for ledelse, udvikling og netværksgrupper så er dette job noget for dig. Til CfLs nyetablerede kontor på Boulevarden i Aalborg søger vi en studentermedhjælper 10-15 timer ugentligt. Du får ansvaret for lead-generering til CfLs netværksgrupper, og giver en hånd med, når der er brug for det.

Jette Nordbye Thunbo

Vores medarbejdere er førende på deres felt. Her kan du læse mere om Jette Nordbye Thunbo, Administrativ assistent hos CfL.

Brain-Based Descriptions of the 8 Jungian Types

A century ago, the famous Swiss psychiatrist Dr. C.G. Jung described eight ways people function. Like right versus left handedness, we develop preferences—our gifts. Here you can read about the Eight Cognitive Processes.

Betina Stage

Vores medarbejdere er førende på deres felt. Her kan du læse mere om Betina Stage, Chefrådgiver hos CfL.

SLII Koncepter

Til dig, der er intern/ekstern konsulent, og ønsker at facilitere SLII i egen eller kunders organisation.

Nu strammes reglerne for ligeløn

Er virksomheden klar til at blive udfordret på, om individuelt aftalte lønninger er i overensstemmelse med ligelønsloven? Læs om konsekvenserne af nyt EU-direktiv, og hvad I bør forberede jer på.

Projektlederuddannelse og kursus

Vi leverer en række uddannelser og kurser til projektledere på alle niveauer. Udvalget inkluderer alt fra kursus i grundlæggende projektledelse, til certificering i PRINCE2®. Se kurser og uddannelser her.

Sådan kan MUS bidrage til strategien

Hvis du vil have medarbejderne til at virkeliggøre organisationens strategi, så brug MUS-Samtalen. Sådan lyder budskabet i en ny bog, hvor du også finder en række metoder til at revitalisere MUS. Læs også, hvorfor MUS bør staves med O.

3 anbefalinger om ledelse post corona

I takt med at flere vender tilbage til de fysiske arbejdspladser, skal der arbejdes med trivsel, men det gør det ikke alene. CfLs direktører har tre anbefalinger til god ledelse i den nære fremtid.

Åh nej, kaffeordningen bliver fjernet!

Det er de små, nære forandringer, der potentielt kan vende op og ned på organisationer og arbejdspladser. Forfatter og forsker Signe Bruskin udfordrer her den klassiske forandringsledelse.

Josephine Amalie Skøt

Vores medarbejdere er førende på deres felt. Her kan du læse mere om Josephine Amalie Skøt, Studentermedhjælper hos CfL.

Mette Babitzkow Boje

Vores medarbejdere er førende på deres felt. Her kan du læse mere om Mette Babitzkow Boje, Chef for Testværktøjer hos CfL.

Peter Friis

Vores medarbejdere er førende på deres felt. Her kan du læse mere om Peter Friis, Chefrådgiver hos CfL.

Ledergrupper skal i arbejdstøjet

Ny undersøgelse fra CfL dokumenter, at der ligger et stort uudnyttet potentiale i de danske ledergrupper. Læs områdechef Henrik Graungaards udlægning og download rapport med resultater.

Nederlag skaber fremtidens succes

Hvordan kan man koble feltstrategi med moderne ledelse? Få svaret af ledelsesekspert og historiker Stephen Bungay, der var keynote på CfL og Forsvarsakademiets strategikonference.

Agil ledelse

Få viden og værktøjer til agile ledelsestilgange, der håndterer stigende kompleksitet og forandringshastighed.

Offentlig ledelse

Hos CfL hjælper vi med strategiarbejdet i den offentlige ledelse. Vi rådgiver i hele processen fra formål over analyse til eksekvering. Lær mere om vores rådgivning her.

Thomas Nielsen Ohlin

Vores medarbejdere er førende på deres felt. Her kan du læse mere om Thomas Nielsen Ohlin, Kompetencerådgiver hos CfL.

Johnny Husen

Vores medarbejdere er førende på deres felt. Her kan du læse mere om Johnny Husen, Chefrådgiver hos CfL.

Lea Ørnkov

Vores medarbejdere er førende på deres felt. Her kan du læse mere om Lea Ørnkov, Administrativ assistent hos CfL.

Anette Mortensen

Vores medarbejdere er førende på deres felt. Her kan du læse mere om Anette Mortensen, Seniorrådgiver i CfL.

Sådan vurderer brugerne BeeTypes

Ledelsessimulatoren er både sjov og udfordrende, påpeger tre af deltagerne i et pilotprojekt. Læs i denne artikel hvordan brugerne vurderer BeeTypes.

HR-juraBrevkasse

I vores HR-jura Hotline får vi dagligt mange henvendelser fra vores medlemmer med HR-juridiske spørgsmål. I nyhedsbrevet HR News bringer vi et udvalg af spørgsmål og svar.

Din sikkerhed og brugen af Zoom

CfL anvender Zoom til onlinemøder og community-arrangementer. Det har vi gjort siden marts 2020, og vi har rigtigt gode erfaringer med platformen.

Sådan arbejder du med kriseledelse

Inden vi begynder at opfinde kriseledelse som en hel ny disciplin, er det værd at huske på, at usikkerhed og evnen til at tilpasse os, minder meget om det, vi arbejder med til dagligt. Læs, hvordan vi ruster os til næste krise.

Lær kriseledelse af en kommunal topchef

Har krisen forandret dit syn på organisering og topstyring? Og hvordan vil du sikre din organisation fremadrettet? Få et bud fra Eik Møller, kommunaldirektør i Ballerup Kommune.

3 fordele ved 360 graders feedback

Det ligger i navnet. I en 360 graders analyse kommer man hele vejen rundt. Læs om fordele for den enkelte leder, for gruppen og for organisationen.

Sådan træner du ledelse med BeeTypes

Jungiansk Typologi er den teoretiske referenceramme for ledelsessimulatoren, der sigter mod at skabe en klar kobling mellem præferencer og daglig adfærd. Settingen er en bikube, hvor du leder et team af bier.

Rejsen mod den agile organisation

Er din organisation altid parat til hurtigt og fleksibelt at handle på nye muligheder og udfordringer? Lær, hvordan man arbejder med strategi, struktur, ledelse og processer i den agile organisation.

Reno Månsson

Vores medarbejdere er førende på deres felt. Her kan du læse mere om Reno Månsson, Chefrådgiver hos CfL.

New Manager - Leadership toolbox

Whether you are a new or experienced leader from outside Denmark or a specialist stepping into a leadership role, this is the training that will help you succeed in your leadership role.

Vejen til den agile organisation

Er der noget vi har lært i 2020, så er det værdien af en smidig transformation. Velkommen til halvdags-konference om, hvordan du kan arbejde med skiftet fra traditionel til agil organisering. Hør om erfaringerne i både private og offentlige virksomheder.

Den grønne genstart

Hvordan er det muligt at fastholde ambitioner og tempo i den grønne omstilling i en situation, hvor erhvervsliv og økonomi er under så hård pres? Mød Katherine Richardson, professor og medlem af Klimarådet, og Torben Möger Pedersen, adm. direktør i PensionDanmark.

Bordkort

Vi har lavet nyt materiale I kan give til jeres testpersoner på hhv. JTI og Karrieremodellen/Decision Styles. Der er tale om bordkort i kraftig kvalitet. Den ene side består af en tegning og stikord på hhv. typekoden eller det pågældende Karrieremodel/Decision Styles mønster. Den anden side har et punkt til eftertanke til personen selv.

Sammenligning af kurser for nye ledere

Få et overblik over vores kurser for nye ledere. Vælg det kursus der passer bedst, i forhold til hvor meget tid du kan afsætte og hvilke udfordringer du står overfor.

Ledelse mod magtmisbrug og krænkende adfærd

Magtmisbrug og krænkende adfærd handler om dårlig ledelse, og det hører ganske enkelt ikke hjemme på en arbejdsplads anno 2020. Det er på tide at gribe til handling. Dette webinar er målrettet ledere og HR i Grønland. Keynote er erhvervspsykolog Ditte Darko.

Introduktion til projektledelse

Her får du en grundig introduktion til, hvordan du planlægger og eksekverer projekter. Vi gennemgår projektets faser og faldgruber.

Ledelse mod magtmisbrug og krænkende adfærd

Magtmisbrug og krænkende adfærd handler om dårlig ledelse, og det hører ganske enkelt ikke hjemme på en arbejdsplads anno 2020. Det er på tide at gribe til handling. Det gør vi på denne halvdagskonference, hvor du bl.a. møder erhvervspsykolog Ditte Darko.

Tina Holm

Vores medarbejdere er førende på deres felt. Her kan du læse mere om Tina Holm, Seniorrådgiver hos CfL.

Ledelse mod magtmisbrug og sexchikane

Se at få luftet ud. Brug det vindue, der nu er åbent, til at vise handlekraft – også selv om det vil koste ellers dygtige ledere jobbet. Sådan lyder en af fem anbefalinger fra CfLs direktør i kampen mod sexchikane.

Strategi i det offentlige

Der er mange fællestræk i strategiarbejdet i private og offentlige organisationer, men også markante forskelle. Her gennemgår vi de områder, hvor vi oplever, at de største forskelle manifestere sig.

Siger personlighedstest noget om dig og dine evner?

Mange firmaer bruger personlighedstest i rekrutteringen. Kritikerne mener, de er uanvendelige. Men forskningen viser, at personlighed kan måles, bruges til at forudsige resultater og er ret stabil over tid.

Ledelsesudvikling

CfL bidrager med at skabe retning, klarhed og resultater i balancen mellem organisationens mål og medarbejdernes potentiale. Vi rådgiver om ledelse på alle niveauer og ud fra forskellige vinkler.

10 gode råd til dig som ny leder

Uanset din baggrund står du over for en helt ny opgave. Her er 10 punkter, der kan hjælpe dig godt i gang. Fra forventningsafstemning til feedback.

Trine Kolding

Trine Kolding er både underviser, forfatter og tidscoach med speciale i personlig effektivitet og planlægning.

Inge Faarborg

Inge har mere end 25 års erfaring med ledelse og facilitering af processer og har bl.a. drevet CfLs netværk for PA'ere.

Introduktion til Porter’s five forces

Hvis du vil analysere din virksomheds position på markedet og få et overblik over, hvilke kræfter der kan påvirke konkurrencesituationen, så leverer Michael Porter en anerkendt model.

Introduktion til PEST-analysen

Uanset om din virksomhed udsættes for store omvæltninger eller ej, skal du være opmærksom på forandringer i omgivelserne. Og du skal kunne reagere på dem. PEST-analysen kan hjælpe dig på vej.

Introduktion til SWOT

Styrker, svagheder, trusler, muligheder. Det er de fire hjørnesten i en SWOT-analyse. Det lyder simpelt, men forud ligger en række dybdegående analyser inden for hvert felt.

Hvad er en strategi?

Strategien bygger bro mellem oplevet nutid og ønsket fremtid. Læs, hvad strategi er – og hvad det ikke er.

Hemmeligheden bag Simple Rules

Donald Sull udgav i 2015 bogen “Simple Rules: How to Thrive in a Complex World” sammen med Kathleen M. Eisenhardt. CfL bringer her uddrag af et interview i forbindelse med boglanceringen.

Strategiudvikling omsat til Simple Rules

Hvad skal der til for at skabe en vækst på 20 procent? Hvad er det aller vigtigste, for at det kommer til at ske? Svaret er simple regler. Her får du en introduktion til den internationale ledelsesekspert Donald Sull.

Sådan går du fra strategi til handling

Ejner Jacobsen, chefrådgiver i CfL, giver her en introduktion til den internationale ledelsesekspert Stephen Bungay. Læs om briefing og backbriefing, der er centrale begreber i Bungay’s tænkning og metoder.

5 faser i strategiarbejdet

En strategi er en langsigtet plan, der skaber retning og mål for organisationen. Og så er en god strategi enkel, selv om faser af strategiarbejdet kan være komplekst. Læs her, hvordan du kan arbejde med strategi.

Kend din rolle som leder og coach

Du ved lige, hvad der skal til for at løse problemet, men hvordan forener du det med medarbejderes læring og selvrefleksion? Lær om skismaer i ledersparring og coaching.

Simple rules

Kunsten at holde det enkelt - også når det gælder strategiarbejde. Det er med klare fravalg og simple regler, at strategien bliver tydelig. CfLs inspiration og metode er udviklet af Donald Sull, professor of Management Practice in Strategic and International Management, MIT.

Strategi og eksekvering

Hos CfL hjælper vi med strategiarbejdet Men hvordan arbejder CfL så med strategi? Hvilke teorier og metoder læner vi os op ad? Hvad bør en god strategi indeholde, og hvilke værktøjer bringer vi i spil? Alle disse spørgsmål kan du finde svar på her på siden.

Download gratis e-bog om HR-jura

Bogen giver adgang til en praktisk gennemgang af de grundlæggende HR-juridiske regler med udgangspunkt i funktionærernes ansættelsesvilkår.

Bliv klædt på til personlighedstest

Et solidt, velunderbygget værktøj er et godt afsæt og fundament i en rekrutterings- eller udviklingssamtale, men der skal meget mere til. Læs her, hvad der er på spil.

3 veje til at styrke den mentale sundhed

Efter en lang hjemsendelsesperiode er de fleste medarbejdere tilbage på de fysiske arbejdspladser. Det kræver en særlig indsats af dig som leder. Især over for de mest sårbare grupper.

Her er 5 læringer af coronakrisen

Du kan godt glemme femårige strategiplaner, og så bør du vente med at opsige alle lejemål for at sende medarbejderne på permanent hjemmearbejde. Vi har samlet erfaringerne fra CfLs toplederstafet i en Maggi-terning.

Testrapporter

Få inspiration til brug af personlighedstest i jeres leder- og medarbejderudvikling. Få en gratis jobprofil og se eksempler på testrapporter.

HR-juraKonference

Kom til HR-juraKonference i CfL, hvor vi i samarbejde med advokatfirmaet Norrbom Vinding tager pulsen på HR-juraen

Ledelse er nøglen til mental sundhed

90 procent mener, at deres arbejdsplads har håndteret coronakrisen godt, viser omfattende undersøgelse af medarbejdernes mentale sundhed under krisen. Her kan du læse højdepunkterne. Og der er flere overraskelser.

JTI og teamsamarbejde

Jungiansk Type sætter diversitet og synergi mellem modpoler i højsædet som en grundsten hvorpå et velfungerende teamarbejde kan bygges.

Sådan får du succes med virtuel undervisning

Hvis din virksomhed skal i gang med virtuel undervisning, så læs med her. Der er gode råd at hente, hvad enten du selv skal undervise eller har ansvaret for kompetenceudvikling. Og så er der ekstra bonus for deltagerne.

E-bog om personlighedstest

Personlighedstests er et enormt værdifuldt værktøj til rekruttering og medarbejderudvikling. I denne e-bog gennemgår vi personlighedstests fra A-Z.

Ny i personaleledelse

Mangler du værktøjer til dit første ledelsesjob? Som ny leder er du ofte på usikker grund; du er uden ledelsesmæssig erfaring og har kun din sunde fornuft.

4 spørgsmål enhver leder skal kunne svare på

Et stigende antal medarbejdere er i vid udstrækning selvledende og skal begå sig i relativt flade organisationer. Så meget desto vigtigere er det, at lederen sætter en klar ramme for arbejdet.

Sammen bliver vi stærkere

En leder skal skabe resultater, men det kan kun ske ved at skabe forståelse for mål og opgaver. Og det kan kun ske ved at skabe et højt engagement blandt medarbejderne.

Det værdiskabende formandskab

Stil skarpt på din rolle som formand eller næstformand for bestyrelsen. Øg performance i bestyrelsen, samarbejde, kompetencer og værdiskabelse.

Derfor skal du gennemføre virtuelt

Et planlagt lederudviklingsforløb i medie- og reklamebureauet Havas blev konverteret til et virtuelt kursus. Ifølge COO Søren Bronée var det den helt rigtige beslutning. Læs her hvorfor.

Krisen accelererer den digitale transformation

Hvordan håndterer danske ledere krisen? Lige nu høster Scleroseforeningen en række erfaringer, der kan være med til at accelerere virksomhedens digitale strategi, men for direktør Klaus Høm er det utrolig vigtigt at have det lange lys på.

Virtuelle tilbagemeldingssessioner

CfL følger myndighedernes anbefalinger om Covid-19, men hvis du arbejder med testværktøjer, så bliv endelig ved med det. Vi deler her vores mange gode erfaringer med at afholde virtuelle tilbagemeldingssessioner.

CfL-Undersøgelse 2018 - Forandringsledelse

Vaner er svære at ændre, men hvordan kan vi udnytte, at vi netop er vanedyr til at skabe positive forandringer? På seneste CfL-Klubhusmøde blev der både talt om adfærdspsykologi, resultaterne af seneste CfL-Undersøgelse.

5 anbefalinger om distanceledelse

Grib tilbage til virksomhedens vision med blikket stift rettet mod kerneforretningen. Identificer roller og ansvar, kortlæg ressourcer, vis anerkendelse og skab læring.

SOS-Ledelsesrådgivning

Uvished og afmagt har lammet mange organisationer lige nu pga. COVID-19. Vi står klar til at hjælpe dig med det samme. Læs mere her.

Coronaberedskab

Vi tager din sikkerhed alvorligt og følger til enhver tid myndighedernes anbefalinger. Det betyder, at vi har genindført Coronapas og mundbind.

Online kompetenceudvikling

Velkommen til CfLs univers af virtuelle tilbud.Udnyt tiden og brug de mange muligheder for inspiration og ny læring – også på distancen. Har du spørgsmål til vores udbud af virtuelle webinarer, kurser og online-undervisning eller ønsker, der ikke er repræsenteret nedenfor, hører vi meget gerne fra dig.

Testværktøjer - Få et overblik over alle kurser

Siden 1989 har CfL været en kendt og synlig udbyder af erhvervstest i Danmark. I denne periode, er anvendelsen af testværktøjer i erhvervssammenhænge kun vokset og organisationerne efterspørger fortsat værktøjer til stadig flere behov. CfL har derfor lagt vægt på at udvikle og udvide vores palet af testværktøjer så vi kan understøtte disse forskellige behov indenfor såvel udvikling som rekruttering.

"Vi deler alle den samme usikkerhed"

Ane Arnth Jensen, viceadm. direktør i Finans Danmark, sætter CfLs toplederstafet i gang med et interview, hvor hun anerkender usikkerheden, men først er fremmest er ekstremt imponeret over medarbejdernes hurtige omstilling.

Din kommunikation som leder

Bliv bevidst om din egen og din organisations kommunikation. Du får også værktøjer til at kommunikere med dine medarbejdere om jeres fælles mål.

Pernille Grove

Vores medarbejdere er førende på deres felt. Her kan du læse mere om Pernille Grove, Seniorrådgiver hos CfL.

CfL-Leadership Focus Profile

Stil skarpt på forskellige aspekter af ledelsesopgaven og bliv klædt på til at udvælge og udvikle de bedste ledere

Innovation og forretningsmodeller

Kursus for erfarne ledere og topledere, der ønsker inspiration, konkrete værktøjer og sparring indenfor det strategiske udviklingsarbejde, forretningsmodeller og fremtidige værdi-/konkurrenceparametre.

Toplederstafet

Ledelse skaber vi sammen Velkommen til CfLs toplederstafet, hvor du får indblik i, hvordan andre topchefer finder fodfæste i den nye virkelighed. Se den samlet oversigt her

Danish HR Law

An introduction to Danish HR Law (In-house training up to 15 people).

Coaching Essentials

Til undervisning i egen organisation. Bag en god medarbejder, er der en god coach.

Teamkompasset®

Sæt fokus på teamets præferencer - få en let anvendelig metode du kan bruge i dit arbejde med teams og grupper

Professionelle netværk for HR

I vores professionelle netværk får du effektiv sparring, nye idéer og værdifuld feedback fra andre HR-professionelle. Læs mere om vores netværk for HR her.

Unik lederudvikling gennem netværk

Via professionelt håndterede netværk kan man opnå noget, man vanskeligt kan få på anden vis. CfL giver her opskriften på et udbytterigt netværk.

Professionelle netværk til erfarne ledere

I vores professionelle netværk får du effektiv sparring, nye idéer og værdifuld feedback fra andre erfarne ledere. Læs mere om vores netværk for erfarne ledere her.

Professionelle netværk for topledere

I vores professionelle netværk får du effektiv sparring, nye idéer og værdifuld feedback fra andre topledere. Læs mere om vores netværk for topledere her.

cfl-klubhusmøder

Vi tager temperaturen på en række aktuelle ledelsesmæssige udfordringer og trends. Det sker i form af vores Klubhusmøder. Du kan selv deltage.

Fremtidens scenarier

Du vil få inspiration, konkrete værktøjer og værdifuld erfaringsudveksling med andre indenfor vurdering af megatrends, strategiske usikkerheder, udarbejdelse/vurdering af scenarier og deres konsekvenser for din virksomhed.

Styrk Tillid

Til undervisning i din egen organisation. Opnå indsigt i dit personlige lederskab og få følgeskab som leder

Den vanskelige samtale

Ved hjælp af ganske få værktøjer lærer du at gennemføre svære samtaler med dine medarbejdere. På kurset får du muligheden for at træne sammen med andre

Eksekvering

På dette kursus får du inspiration, konkrete værktøjer og værdifuld erfaringsudveksling med andre, indenfor den essentielle strategiske eksekveringsevne.

Hvad er adfærdsdesign?

Adfærdsdesign har de senere år vist sig som en ny og lovende måde at påvirke folks beslutninger og handlinger på. CfL bringer med eneret det indledende kapitel i bogen Adfærdsdesign.

Grundlæggende projektledelse

Lær de grundlæggende principper og metoder inden for projektledelse, så du kan føre dine projekter sikkert i mål.

Ledelse og HR-jura

Virksomhedsinternt kursus om HR-jura som ledelsesværktøj. Klæd ledergruppen ordentligt på.

HR Analytics

På dette kursus lærer du at bruge data i HR-funktionen. Du lærer bl.a. at forcaste generationsskifteproblemer, at se mønstre i sygefravær, samt at beregne KPI'er.

Executive coaching

Har du brug for et fortroligt rum til at vende dilemmaer? Læs mere om vores coachingforløb for topledere.

Prolog - leder med uformelt ansvar

Prolog er et program målrettet dig som ikke har et formelt personaleansvar, og hvor fleksibilitet, effektivitet og resultater skal gå hånd i hånd.

Teamledelse

Skab motivation, forbedret samarbejde og øget performance gennem målrettet teamledelse

SLII® Experience

Lær at lede situationsbestemt - for ledere, HR- og organisationskonsulenter

Lederen som coach

Lær hvordan du igennem coaching fremmer udviklingen og selvstændigheden hos dine medarbejdere, og dermed øger trivslen og effektiviteten i din afdeling

Ledelseskommunikation

Få succes og gennemslagskraft som leder. Ledelseskommunikation er lederens vigtigste værktøj i hverdagen – og er synonymt med ledelseskompetence.

Ledelse af specialister

Lær, hvordan du motiverer og leder ressourcestærke og selvledende medarbejdere og specialister.

Få 12 gode grunde til at ledere skal elske HR-jura

Som leder med personaleansvar er du nødt til at kende til de grundlæggende regler inden for HR-juraen - f.eks. om sygefravær, arbejdstid, ferier, forbuddet mod forskelsbehandling og ikke mindst konflikthåndtering.

HR-jura for ledere

Et kursus i HR-jura for ledere klæder dig på til at håndtere HR-juraen i dagligdagen f.eks., når en medarbejder har for stort fravær. Tilmeld dig kurset nu

Stress er hverken godt eller ondt

Stress er et komplekst fænomen. Der er mange meninger og også mange misforståelser. Bliv klogere på stress her. CfL giver dig tre trin til, hvordan du som leder kan håndtere stress blandt dine medarbejdere.

Den dag stressen væltede chefen omkuld

Myten om den stærke og effektive leder gør det vanskeligt for lederen selv at håndtere stress. Carlo Bendtsen, filialchef i Semler, har lært lektien. Til glæde for ham selv og hans 85 ansatte.

HR kan få en strategisk fremtid

HR-direktører ser sig selv som en strategisk partner, mens virksomhedslederne mener, at HR bidrager med løsning af operationelle opgaver som ansættelser mv.

Langsigtet fokus skaber retning og engagement

At have et klart formuleret formål er ikke blot en teoretisk øvelse. Det tydeliggør de strategiske valg og skaber langsigtet commitment i ledelsen og blandt medarbejderne, siger Jim Hagemann Snabe.

Mødet med andre ledere blev en øjenåbner

Mødet med andre ledere gav Karen Friis nyt blod på tanden og fornyet energi i rollen som direktør for DGI Idræt & Motion. Hun kom i mål med sit projekt og fik samtidigt øjnene op for nye måder lede sine projekter og medarbejdere på.

Ledernetværk er strategisk vigtige

Det er guld værd at have et godt og fortroligt ledernetværk, lyder det fra Deloittes tidligere HR-direktør, for netværk kan være med til, at virksomheder når i mål med strategien.

Derfor er stress et ledelsesansvar

Som leder skal du være tæt på dine medarbejdere. Både fysisk og mentalt. Og så skal du tage ansvar. Ordene kommer fra Bo Netterstrøm, og når Danmarks stressnestor taler, er det værd at lytte.

1000 nye ideer om året at arbejde med

Martin Professional har gjort innovation til en del af det daglige arbejde. Tidligere udviklingsdirektør Søren Kjær tog sine erfaringer med på et CfL-toplederforløb og delte dem med de øvrige deltagere.

Testværktøjer målretter kompetenceudvikling

MAN Diesel & Turbo anvender JTI og Decision Dynamics Karrieremodel™ i strategisk kompetenceudvikling. Resultatet er en mere målrettet kompetenceudvikling blandt virksomhedens 12.000 medarbejdere.

Kritiske lederkompetencer

Hvad mener 1.400 ledere, fra en ny Ken Blanchard undersøgelse, er de største udfordringer i forbindelse med effektiv ledelse?