Den dag stressen væltede chefen omkuld

Under akut stress sættes kroppen øjeblikkeligt i alarmberedskab og gør klar til kamp eller flugt. Læs, hvad der skete med Carlo Bendtsen.

Myten om den stærke og effektive leder gør det vanskeligt for lederen selv at håndtere stress. Carlo Bendtsen, filialchef i Semler, har lært lektien. Til glæde for ham selv og hans 85 ansatte.

Af Pia Fuglsang Bach, januar 2020

 

Tre ting står lysende klart.

Tidspunktet: Det var den 17. juni kl. 11.28. Årstallet skal der graves lidt i hukommelsen efter, men dato og tidspunkt huskes præcist.

Telefonen: Den var helt slukket. Ikke bare slået fra. Alligevel var det som om, beskeder og opkald blev ved med at tikke ind.

Trætheden: Den var altovervældende. Kroppen sagde fra og krævede søvn. Det varede i næsten 14 dage kun afbrudt af aftensmad med familien - og den slukkede telefon.

Det er 41-årige Carlo Bendtsens stresshistorie i korthed. CfL møder ham hos Semler i Hillerød, hvor der dufter af nye biler - Volkswagen og Skoda i alle afskygninger – helt ind på filialchefens kontor på første sal.

Det er godt op ad formiddagen, men han kommer direkte fra spinning, for motion skal der til. Det er blevet en hel naturlig og nødvendig del af hans hverdag, også fordi han ikke hører til de mindste, som han selv siger.

Sådan så det ikke ud for 10 år siden, da stressen ramte.

Filialchefen har indvilliget i at dele sin historie, som han i dag kalder ”det bedste der er sket for mig, fordi jeg nu ved, hvor grænsen går.”  

Det er det bedste der er sket for mig, fordi jeg nu ved, hvor grænsen går.
Carlo Bendtsen Carlo Bendtsen

Fra succes til succes

Stress er udråbt som en folkesygdom, og der er en stigende erkendelse af, at det ikke kun rammer medarbejdere. Ledere får også stress, og at dømme efter de fleste af de fortællinger der når frem til offentligheden, ender mange med helt at forlade lederjobbet.

Det ikke tilfældet for Carlo Bendtsen.

Han er for længst tilbage på toppen, og der er ingen tvivl om, at han er en handlingens mand fyldt med energi. Lidt for meget energi, lyder hans egen forklaring.

”Jeg producerer alt for meget kortisol, som jeg er nødt til at brænde af. Det har jeg fået målt, og det er derfor, jeg skal motionere.”

Det var også for meget kortisol, der for 10 år siden væltede Carlo Bendtsen omkuld. Han arbejdede på det tidspunkt hos en privat forhandler, hvor han efter en årrække havde fået ansvaret for hele butikken og gik fra succes til succes.

Lige indtil den 17. juni kl. 11. 28.

Reddet af netværket

Det var lige før sommerferien. Carlo sad foran sin computer – det er derfor han husker tidspunktet - men noget var galt. Han fik skrevet en mail til alle om, at han tog hjem, men resten fortoner sig i træthed. De næste mange dage befandt han sig som i en boble, og han troede, at der var tale om en form for influenza.  

Desværre fandt han ingen hjælp hos sin praktiserende læge. Han blev tvært imod mødt af en mur af inkompetence – Carlo Bendtsen selv bruger langt værre ord - så det blev venner og bekendte, der bragte ham tilbage på sporet.

”Netværket reddede mig og hjalp mig med at finde frem til dem, der ved noget om stress. Uden netværket havde jeg nok siddet et helt andet sted i dag.”

En af hans tidligere coaches satte ham i kontakt med en psykolog – ”en dygtig ung upcoming fyr”. Desuden fik han kontakt med Center for Stress i Rosilde.

Netværket reddede mig og hjalp mig med at finde frem til dem, der ved noget om stress. Uden netværket havde jeg nok siddet et helt andet sted i dag
Carlo Bendtsen Carlo Bendtsen

Klar til kamp eller flugt

Behandlingen fulgte to spor. Det første var at forstå, hvad der var på færde.

”Jeg fik forklaret, at der findes to typer stress. Den ene rammer typisk erhvervsledere eller soldater, der ignorerer alle symptomer og bare bliver ved og ved, indtil sygdommen rammer hjernen. Og det er grimt.  Det kunne jeg godt relatere mig til, men jeg var så heldig, at jeg blev ramt af den anden type stress, hvor kroppen lægger dig ned.”  

Forklaret på en anden måde: I en akut stressreaktion sættes kroppen øjeblikkeligt i alarmberedskab og gør klar til kamp eller flugt. Filialchefens krop valgte flugten – søvnen - og det blev hans held.

”Medicinen for mig blev at hvile og sove og hvile og sove. Det fik mig langsomt ud af boblen,” fortæller Carlo Bendtsen. 

Læs også: Som leder skal du kunne frakoble dine empatiske evner

Tre baser og 100 energibolde

Det andet spor i behandlingen var samtaler med psykologen.  

”Jeg er vant til at have kontrol, så stressen ramte mig også på sjælen. Her var noget, jeg ikke havde kontrol over.”

”Psykologen forklarende, at man har 100 energibolde i løbet af en dag – jeg har måske 200 – men sagen er, at man skal gemme nogle af boldene, til man kommer hjem, og så skal man gemme bolde til sig selv.”

Psykologen beskrev det også som tre baser i livet, hvor der helst skal være balance:

  • Jobbet
  • Familien
  • Dig selv

”Der må godt være ild i en af baserne, det kan for eksempel være, du bliver skilt, men så skal de andre baser helst være intakte. For mig gav det afklaring, og det blev tydeligt, at jeg havde glemt mig selv.”

”Jeg har altid haft svært ved at slappe af, og mit projekt var derfor ikke at sætte mig foran en skræm og se film eller slappe af ved en swimmingpool. Jeg skal have noget at rive i – bygge hus eller noget andet – og det var også en del af afklaringen.”

Artiklen fortsætter under boksen 

Når stressen banker på igen

  1. Spørg dine medarbejdere, hvordan de oplever dig. Og spørg tre gange. Første gang får du det pæne svar, anden gang det tøvende. Det er først tredje gang, du får sandheden.
  2. Tegn tre cirkler med dine tre baser: Arbejdet, familien og dig selv. Er der balance? Hvis ikke, så er tiden inden til at sadle om.
  3. Find ud af, hvad der gør dig glad. Carlo Bendtsen har bygget en shelter i haven. Din passion kan være noget helt andet. 

Farvel til the go-to-guy

I fire måneder var Carlo Bendtsen hårdt ramt, men når han spoler tilbage, begyndte han selv at handle efter blot 14 dage. Han har skrevet alt ned, og hans hovedlære er, at du selv skal tage styringen. Om det kan overføres på andre er uvist, men der er ingen tvivl om, at metoden passer til filialchefens personlighed.

Med til historien hører, at der var fuld opbakning fra hans daværende direktør, der brugte formuleringen:

”Jeg kan ikke bruge en halv hest, så du gør det, der skal til.”

I dag har Carlo Bendtsen lært at cope sit energioverskud. Det er ikke sket fra den ene dag til den anden, men her eksempler:

Arbejdsugen er skåret ned til ca. 45 timer. Til gengæld er det effektive arbejdstimer.

”Før var jeg en go-to-guy, der løste alt og kunne alt. Jeg kunne snildt arbejde 7-23 fire dage om ugen, men jeg har lært, at der altid er arbejde. Det er altid mails, rapporter eller andet, så det er kun dig, der kan sige stop.”

Der er struktur på alt. Kalenderen er snorrelige og opdateret.

”Jeg bruger også andre redskaber. Når et møde er afviklet, står det ikke til at ændre. Der skal ikke bruges mere energi på det, så det skal slettes og ud af systemet – helt bogstaveligt. Hvad der er ude af øje er ude af sind. Desuden noterer jeg alt ned. Tidligere gik jeg og gemte alt for meget i hovedet. Nu parkerer jeg det ved at skrive det ned.”

Motion bliver prioriteret.

”Hvis det ikke sker, bliver jeg irriteret og rastløst. Og heldigvis har jeg både min kone og min medarbejdere til at minde mig om, at nu er det på tide at brænde energi af. ”

Byg din efterfølger op 

Carlo Bendtsen er i dag chef for 85 ansatte med direkte ledelsesansvar for en gruppe på seks.  

Er du blevet en bedre leder?

Ja, lyder det uden tøven.

”Før var jeg succesfuld på grund af energi og ihærdighed og lysten til at ville og kunne det hele, men hvor var jeg dog ringe til at sørge for, at alle kom med på rejsen.” 

”I dag har jeg specielt to unge ledere, der vil det hele, og de vil det nu. Jeg siger stop, stop til dem og spørger, hvem det er, de vil imponere. Det skal i hvert fald ikke være mig.”

”Jeg lærer også mine unge ledere, at de skal bygge deres egne efterfølgere op. De skal ikke frygte dem, det er tværtimod med til at holde dem skarpe, og det skaber en bevidsthed om, at hvis der sker noget, så er der andre, der kan tage over.”  

Før var jeg succesfuld på grund af energi og ihærdighed og lysten til at ville og kunne det hele, men hvor var jeg dog ringe til at sørge for, at alle kom med på rejsen.
Carlo Bendtsen Carlo Bendtsen

”Set retrospektivt var min tidligere virksomhed alt for afhængig af mig. Jeg havde gjort mig uundværlig, og det er forkert. Jeg skal ikke sidde med alle svarene. De skal leve ude i virksomheden, så de enkelte ledere tager ansvar. Og så skal du som øverste chef acceptere, at andre løser opgaverne på en anden måde, end du selv vil.”

Ingen stresspolitik

Et nærliggende spørgsmål er, om Semler har formuleret en stresspolitik. Her er svaret nej, men Carlo Bendtsen er tæt på sine medarbejdere, og virksomhedskulturen er holistisk.  

”Vi arbejder med det hele menneske, og helt konkret har vi en tavle, hvor vi bl.a. registrer ris og ros, hvem der er syge og den slags. På den måde holder vi øje med, om der er medarbejdere, som vi skal være særligt opmærksomme på.”

”Der er en, der lige er blevet skilt og er lidt ensom. Ham træner jeg med. Vi har en, der har haft kræft, som kræver støtte. Vi har en, der lige er blevet far. Han havde svært ved at få enderne til at nå sammen på hjemmefronten, så han har fået lidt andre arbejdstider.”

”Pointen er, at vi tager dialogen og aftaler, hvem der tager fat i de pågældende. Ingen skal være bange for, at de mister deres job, hvis der er problemer, som vi kan afhjælpe,” siger filialchefen.  

Nødvendigt med stopknappen

Carlo Bendtsen virker afklaret om sin egen stresshistorie, men han erkender, at der har været dyk undervejs.

”Jeg blev headhuntet til Semler i 2012 og kastede en masse energi ind i det. Det var nødvendigt, men jeg skyndte mig også at sætte mit eget hold af ledere og mellemledere. Hvis jeg ikke havde været igennem et stressforløb, havde jeg bare taget styring over det hele.”

Har du lagt dit liv meget om?

”Ja og nej. Jeg lever på en anden måde, men jeg føler stadig, at jeg er den samme. Jeg er blevet mere bevidst om glæder og bekymringer, og det har givet mit liv større dybde. Jeg er blevet mere opmærksom på, hvordan andre har det, men mit problem er stadig, at jeg kører i et sindssygt højt gear.

”Heldigvis hjælper både min kone og mine medarbejdere med stopknappen. Jeg skal stadig dæmpe mig selv, det er uforandret, så på den måde er jeg mig selv.”

Carlo Bendtsen

Filialchef i Semler Retail i Hillerød siden 2012, hvor han har ansvaret for 85 ansatte og en omsætning på 300 mio. kr. Semler Gruppen er Danmarks største bilaktør. Tidligere har Carlo Bendtsen arbejdet i Autohuset Hørsholm. Han har en baggrund fra bogbranchen. 

Få nyheder, tilbud og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke

Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.

Behov for råd og sparring?

Henrik Hvolbøll Eriksen
Senior Relations Manager
T: +45 2565 9000
E: her@cfl.dk

Henrik Graungaard
Chefrådgiver
T: +45 5154 4126
E: hgr@cfl.dk

Se hvordan vi beskytter dine data, i vores privatlivspolitik


Seneste artikler om stress

Gratis download - Rapport om hybridledelse og mental sundhed

CfL og Human Engage’s undersøgelsen blev gennemført som en online survey fra den 24. februar til den 13. marts 2022. Vi har fået svar fra 1303 ansatte i 20 større danske private og offentlige organisationer. Desuden har CfLs medlemmer haft mulighed for at deltage.

Stress er hverken godt eller ondt

Stress er et komplekst fænomen. Der er mange meninger og også mange misforståelser. Bliv klogere på stress her. CfL giver dig tre trin til, hvordan du som leder kan håndtere stress blandt dine medarbejdere.