Styrk mental sundhed på arbejdspladsen og få bedre trivsel
Mental sundhed er en vigtig forudsætning for de gode arbejdspræstationer og ikke mindst arbejdsglæde. Læs hvordan du som leder kan skabe bedre trivsel ved at styrke den mentale sundhed.
Af Annette Franck, seniorrådgiver i CfL, august 2023
Når Henrik Svensson underviser i SLII, får deltagere et fælles grundlag for at forstå, hvad ledelse er.
”Vi begriber verden med vores begreber,” siger ledelseskonsulenten, der har brugt SLII i over 20 år. Hans erfaring er, at konceptet giver os praktiske begreber til at forstå behovene for ledelse i den konkrete situation
Alle fag har egne sprog med fagbegreber for netop deres profession. Derfor kan hver afdeling internt forstå hinanden. Men når vi mødes i ledelsesgrupper eller tværfaglige teams, så kan vi mangle et fælles sprog.
”I mange tilfælde har ledelsesfaget nemlig uklare begreber. Fagligt kommer man forskellige steder fra og taler hver sit sprog. Med SLII kan vi koble os på hinandens ledelsesopgaver og føre en professionel samtale om ledelse,” siger Henrik Svensson.
Læs også: Derfor er CfL begejstret for det internationale ledelseskoncept SLII®
Det bliver ikke ved samtalen, for SLII adskiller sig fra mange ledelsesværktøjer ved at være handlingsanvisende: Hvad har min medarbejder brug for? Eller: Hvad skal jeg gøre for at understøtte mit team?
”Jeg er helt vild med SLII. Faktisk er jeg med årene blevet mere og mere glad for konceptet, fordi det er så handlingsanvisende, praktisk og konkret i forhold til de opgaver, som medarbejderen og teamet skal løse,” siger Henrik Svensson.
Med indsigt i SLII kan man som leder diagnosticere medarbejderens udviklingsniveau i et samarbejde med medarbejderen. Så har lederen grundlag for at matche med en ledelsesstil, der opfylder behovene.
”God ledelse defineres ud fra den specifikke situation. Derfor er ledelse altid dynamisk,” siger konsulenten og uddyber:
”Det imødekommer dette ledelseskoncept. SLII er mere end bare fire kasser med ledelsesstile og ledelsesbehov. Det er et værktøj, der enkelt hjælper os til at kommunikere og handle dynamisk i helt konkrete situationer.”
Read the SLII-interview with Henrik Svensson in English.
Artiklen fortsætter under boksen.
SLII® er et af verdens mest anvendte og anerkendte ledelsesværktøjer. Udviklet af det amerikanske ledelsesudviklingshus Blanchard i 1970’erne.
SLII giver både lederen og medarbejderen et fælles ledelsessprog og en praktisk ramme for at samarbejde i løsningen af den konkrete opgave. SLII anerkender, at mennesker har forskellige udgangspunkter for at kunne og ville løse en opgave - og derfor har forskellige behov for ledelse på opgaven.
Med SLII-færdigheder kan lederen sætte tydelige og konkrete mål for opgaven, diagnosticere medarbejderens udviklingsniveau i forhold til opgaven og matche ledelsesstilen til medarbejderens ledelsesbehov i den konkrete situation.
Lederen bliver i stand til at tilføre situationen, hvad der er brug for af hhv. støttende og instruerende ledelse. Sådan oplever medarbejderen en leder, der tilpasser sin ledelse efter medarbejderens behov og har klare forventninger til, hvordan medarbejderen lykkes med opgaven.
Henrik Svensson oplever, at hans kunder finder SLII tiltagende relevant, fordi verden forandrer sig så hurtigt. Vores opgaver skifter, og så skal vi lære hurtigere i vores jobs. Her er det en strategisk nødvendig kompetence for ledere at kunne forstå, hvordan de bedst understøtter læring og udvikling.
”Det er tankevækkende, at et gammelt velkendt ledelsesværktøj som SLII bliver mere og mere relevant, netop fordi udviklingen går stærkt,” siger han og uddyber:
”SLII er et ledelsesværktøj, man kan dele med teamet, kollegaer og medarbejdere. Situationsbestemt ledelse er ikke noget, man gør ved andre, men sammen med andre.”
Læs også: "SLII® lægger sig op ad ledelsesstilen i Forsvaret. Det passer ind i vores kultur"
Behovet for at lede situationsbestemt gælder på alle ledelsesniveauer - fra den nye teamleder til den erfarne CEO, er Henriks Svenssons erfaring. Også uanset organisationens størrelse.
Den mindste organisation, som konsulenten har introduceret til SLII, var en virksomhed med 25 ansatte, hvor fire var ledere. Her var netop brug for et professionelt sprog for ledelse og samarbejde, for når alle kender alle, samarbejder man typisk mere uformelt. Så kan det være svært at få øje på ledelsesopgaven.
Svensson konstaterer også, at i mindre virksomheder er der ofte enorme skift i opgaver for den enkelte. Det øger i høj grad behovet for at kunne lede situationsbestemt med udgangspunkt i de konkrete opgaver.
Artiklen fortsætter under boksen.
”Det, der binder os sammen, er jo sproget, og netop derfor bliver vores begrebsapparat så afgørende for at kunne samarbejde og kommunikere professionelt.” - Henrik Svensson
I større organisationer ser ledelseskonsulenten at samarbejde ofte er teambaseret og organiseret omkring projekter. Her mødes kollegaer og medarbejdere på tværs af fag, og ofte med nogen man ikke kender i forvejen.
”Det, der binder os sammen, er jo sproget, og netop derfor bliver vores begrebsapparat så afgørende for at kunne samarbejde og kommunikere professionelt,” siger han.
I større virksomheder anvender Henrik Svensson SLII til enkelt og effektivt at skabe en fælles forståelse for ledelse i den konkrete situation:
”SLII er et sprog, som teamet deler. De mange fordele på individniveau er mere velkendte, men det kan løftes til teamniveau. Blanchards ledelseskoncepter giver også indsigt i et teams udviklingsniveau og dermed også hvilken ledelsesstil, der er behov for.”
”Er teamet ved at etablere sig, så er behovet typisk på U1, hvor der er behov for mål og rammer, men så fungerer det jo ikke at matche med S3-ledelse, hvor lederen primært støtter som sparringspartner og facilitator for teamet,” siger han.
Read the SLII-interview with Henrik Svensson in English.
Henrik Svensson anvender også andre Blanchard-koncepter. Han er bl.a. certificeret i Leadership Bridge, der kobler SLII til JTI.
”SLII kan øge værdien af andre ledelsesværktøjer eksponentielt. Det er så let at koble til f.eks. personlighedstest,” siger han.
SLII er jo handlingsanvisende i den konkrete situation, hvor der kan være behov for f.eks. støttende ledelse eller instruerende ledelse, forklarer Svensson.
Hans erfaring er, at en leder kan have stort udbytte af at koble viden om JTI- typekoder med det situationsbestemte ledelsesbehov. F.eks. for at kunne indrette en instruerende ledelsesstil efter, om en medarbejder har præference for præcis og detaljeret instruktion eller for at få forklaret sammenhænge mere overordnet.
Sådan får lederen mulighed for at matche sin ledelse til både medarbejderens præferencer og kompetencer, og dermed møde medarbejderen lige hvor behovet er.
Mulighederne er mange, så derfor er SLII-værktøjet, som Henrik Svensson anbefaler sine kunder, når der er behov for en konkret og handlingsanvisende ramme for ledelse og samarbejde.
Er selvstændig konsulent. Rådgiver bestyrelser, direktioner og ledergrupper inden for strategieksekvering og strategisk organisations- og ledelsesudvikling. Henrik Svensson har enHD, en MBA og en MMD. Han er certificeret i SLII, SLX Experience og The Leadership Bridge (SLII og JTI)
Mental sundhed er en vigtig forudsætning for de gode arbejdspræstationer og ikke mindst arbejdsglæde. Læs hvordan du som leder kan skabe bedre trivsel ved at styrke den mentale sundhed.
Handels- og industrivirksomheden vokser – og med væksten følger behovet for at styrke ledelseskvaliteten. CfL har i samarbejde med virksomheden designet og gennemført en intern uddannelse for mellemledere.
CfL har stillet 7 spørgsmål til Louise Thomsen, ekspert i ESG, om organisationers påvirkning på mennesker og miljø.
ESG står for environment, social and governance. På dansk: miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige forhold. Læs hvorfor det er vigtigt for mange virksomheder – også din.
Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.
Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.