Toplederstafet med Brian Mikkelsen, topchef i Dansk Erhverv

”Grundsubstansen i god ledelse er den samme, der skal bare skrues op for ledelsen”

Krisen har krævet klar kommunikation, tæt dialog og involvering af medarbejderne, siger Brian Mikkelsen. Dansk Erhvervs topchef opfordrer til, vi ikke bare går tilbage til de gamle rutiner, men at vi får bearbejdet og brugt de erfaringer med digital transformation, som coronakrisen har givet os.

 

Af Pia Fuglsang Bach, communitychef i CfL, 25. maj 2020

 

Først var det frisører og tatovører. Så kom turen til storcentre og restauranter, og for få dage siden var det så endelig zoologiske haver og andre aktører inden for kultur og oplevelsesøkonomien, der fik lov til at åbne.

Dansk Erhverv hilser den seneste politiske aftale om en udvidet genåbning af Danmark velkommen, men afventer stadig klarhed i forhold til turisme og ikke mindst eksport.  

Anført af adm. direktør Brian Mikkelsen er Dansk Erhverv en af de mest betydningsfulde erhvervspolitiske aktører i Danmark, og organisationen har da også for længst lanceret en række udspil, der skal styrke virksomhedernes konkurrenceevne oven på coronakrisen.

De er velbeskrevne i erhvervspressen, men hvad forgår der på de indre linjer på de danske direktionsgange? Det er temaet for CfLs toplederstafet, hvor direktører på tværs af brancher deler best practice, erfaringer og holdninger.

Ugens toplederstafet er nået til Brian Mikkelsen, hvor første spørgsmålene lyder:

Hvordan kan danske ledere kapitalisere på de erfaringer, de under coronakrisen har høstet med digital transformation? Hvordan vil Dansk Erhverv understøtte det?

”Først og fremmest, så tror jeg, at mange ledere faktisk er blevet lidt overraskede over, hvor meget man kan digitalt. At arbejde hjemmefra under coronakrisen har været en nødvendighed for mange, og mange har virkelig formået at få det bedste ud af situationen. Der tror jeg, at Danmark har nydt godt af, at vi er så digitaliseret et land, som vi faktisk er. Jeg tror også, at mange har lært nye ting hurtigt, fordi de helt enkelt har skulle gøre det.”  

”Men jeg ved også, at det for mange ledere, i hvert fald i starten af coronakrisen, har været en udfordring, at kommunikationen med medarbejdere er foregået via Skype eller lignende kommunikationsformer.”

”Her må jeg sige, at grundsubstansen i god ledelse er den samme, men der skal bare skrues op for ledelsen. Når der sker meget, og ikke meget er, som det plejer, så er det ekstra vigtigt, at man som leder er tydelig, involverende og kommunikerer klart. Der skal skrues op for dialogen med medarbejderne, ikke ned.”

"I Dansk Erhverv har vores webinarer været i høj kurs her under coronakrisen. Mange har brug for værktøjer til at håndtere situationen, og det får de hos os. Det er for tidligt at sige, om vi fremover skal have flere webinarer og færre kurser, men interessant er det i hvert fald, at vores webinarer har været så stor en succes.”  

Artiklen fortsætter under boksen 

CfLs toplederstafet

Ledelse skaber vi sammen. Vil du bidrage?

CfL er et ledelseshus, der er ejet af medlemmerne. Det giver en unik mulighed for at dele erfaringer og best practice – også om corona. Hvis din organisation gemmer på en god historie, så kontakt CfL ved at skrive til pba@cfl.dk. Vi modtager gerne tekster, billeder eller videoer. Her kan du læse om alle fordelene ved at være medlem af CfL-Community  

Denne uges toplederstafet er med Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

”For at vende tilbage til dit spørgsmål, så tror jeg, at det er vigtigt, at danske ledere får bearbejdet og brugt de erfaringer med digital transformation, som coronakrisen har givet os. At vi ikke bare går tilbage til de gamle rutiner, men lige tænker os om og siger til os selv: Ok, hvad kan jeg tage med videre her?”

 ”For midt i al elendigheden - vi må jo ikke glemme, at det her en meget svær situation for store dele af dansk erhvervsliv - så ligger der noget værdifuld viden for os at hente her. Det er også noget af det, som vi ser og vil se på i Dansk Erhverv. Og selvfølgelig med det in mente, at vi skal kunne videreføre vores viden til vores medlemmer.”

 Hvordan er din egen lederrolle i din egen organisation blevet udfordret?

 ”Jeg vil ikke ligefrem sige, at min lederrolle er blevet udfordret. Men jeg vil sige, at der da er forskel på at kunne tale ansigt til ansigt med folk, og så på for eksempel at tage et digitalt møde. Det meste kan klares digitalt, men der også situationer, hvor jeg tror, at fleste foretrækker, at man kan se hinanden i øjnene fysisk, mens man taler sammen

Efter enhver krise kommer der udskiftning på direktionsgangene. Hvad tror du vil kendetegne de nye, der kommer til?

 ”Jeg tror, at det er lidt for tidligt at sige, at der kommer til at ske udskiftninger på direktionsgangene efter denne krise. Generelt tror jeg dog, at kommende, nye direktører skal have klart blik for det digitale område og mulighederne, være dygtige til hele tiden at justere kursen efter de faktiske forhold - det går hurtigt i denne verden - og være nysgerrige og vidensøgende.”

”Man skal skabe sig tid til at træde et skridt tilbage, søge inspiration fra hele verden, få overblikket så man ikke bare hopper fra tue til tue, men hele tiden både har det korte og det lange lys på.”

Et kendt udsagn lyder, at man aldrig skal lade en god krise gå til spilde. Hvordan bruger du krisen?

 ”Det her kan ikke kaldes en god krise. Det er en frygtelig krise, som har ramt mange af Dansk Erhvervs medlemmer. For slet ikke at tale om alle dem, som har mistet virksomhed eller job.”

”Jeg og resten af Dansk Erhverv har arbejdet stenhårdt i lang tid efterhånden for at sikre, at dansk erhvervsliv kommer så godt igennem krisen, som muligt. Det handler om politisk interessevaretagelse i forbindelse med for eksempel genåbning og hjælpepakker, og det handler også om at give vores medlemmer den bedst mulige service og rådgivning i denne svære tid. Hvis jeg skal sige, at vi bruger krisen til noget, så bruger vi den til at være den bedste udgave af os selv. For det er på den måde, at vi kan fastholde og tiltrække nye virksomheder som medlemmer.”

 ”Vi har jo ikke medlemmer, fordi nogen synes, at vi er søde og rare. Man er medlem i Dansk Erhverv, fordi vi har noget at tilbyde, og det er vigtigere end nogensinde før, at vi viser vores medlemmer netop det.”

Sidste uges stafetspørgsmål fra Torben Möger Pedersen, adm. direktør i PensionDanmark lyder: Vil vi efter krisen vende tilbage til den gamle verden, eller er der erfaringer, som varigt vil ændre måden, vi lever på og driver forretning på?

”Det er et virkeligt godt spørgsmål, for det kommer an på så mange ting. Blandt andet om vi fremover kommer til fortsat at opleve restriktioner på den måde, som vi skal agere på, når vi er sammen med andre mennesker.”

”Så er der også spørgsmålet om, hvad krisen kommer til at betyde psykologisk. Hvis den sætter sig dybt, så vil den få stor betydning for hele verdens måde at leve på, og det vil selvfølgelig påvirke måden at drive forretning på. Der vil jo være mange ting, rejser for eksempel, som snart bliver muligt igen. Men vil folk rejse lige så meget, som de gjorde før coronakrisen? Og så tror jeg, at coronakrisen kommer til at sætte endnu mere skub på den digitale udvikling, end der var i forvejen.”

Brian Mikkelsen har deltaget i interviewet via email. 

Stafetspørgsmål til Linda Garlov

Næste uges toplederstafet går til Linda Garlov, direktør i Arbejdsløshedskassen for Journalistik, Kommunikation og Sprog. 

Spørgsmålet fra Brian Mikkelsen lyder: Hvilket råd vil du give til dine medlemmer i forhold til, hvordan de kan ruste sig bedre til fremtiden?

Læs alle artikler i serien

"Vi deler alle den samme usikkerhed"

Ane Arnth Jensen, viceadm. direktør i Finans Danmark, sætter CfLs toplederstafet i gang med et interview, hvor hun anerkender usikkerheden, men først er fremmest er ekstremt imponeret over medarbejdernes hurtige omstilling.

Få nyheder, tilbud og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke

Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.

Har du spørgsmål?

Pia Fuglsang

 

Pia Fuglsang Bach
Communitychef

T: +45 5154 4149
M: pba@cfl.dk

Se hvordan vi beskytter dine data, i vores privatlivspolitik