Toplederstafet med Per Bennetsen

”Krisen viste, at agilitet og evnen til hurtig problemløsning er sindssygt vigtigt”

Som regionsdirektør oplevede Per Bennetsen coronakrisen og dens udfordringer indefra. Han er stolt af, at kriseberedskabet klarede skærene – men der er også en række ting, han som leder af Region Sjælland kan tage med videre. Velkommen til CfLs toplederstafet.


Af Nikolai Steensgaard, journalist, 19. juni 2020. Foto: Gert Ellegaard, Region Sjælland.

 

Vi oplevede alle coronakrisen forskelligt. For nogle blev den en storm med voldsomme konsekvenser, for andre var den et mindre bump på vejen. Fællesnævneren er nok, at vi alle har lært noget af den.

Per Bennetsen er regionsdirektør for Region Sjælland, og han oplevede derfor krisen helt indefra. I modsætning til andre ledere, så var Per Bennetsen angrebet fra to sider: Han skulle håndtere en alvorlig sundhedsmæssig samfundsudfordring samtidigt med, at han skulle håndtere alle de praktiske problemer, som krisen og dens restriktioner medførte.

Heldigvis er så centrale offentlige aktører som et sundhedsvæsen forberedte i den slags situationer. Beredskabsplanerne blev trukket op af skuffen. Ikke desto mindre blev foråret en alvorlig trykprøve af systemet.

Når du tænker tilbage på de tre første måneder af krisen, hvad husker du så bedst – hvor var dit fokus?

”Det er en speciel oplevelse at være i en beredskabssituation, når man er en stor driftsorganisation. Arbejdsgange bliver lagt om. Man dropper i stort omfang linjeledelsen. Der var en dualisme i det hele. På den ene side skulle vi sætte alle sejl til - på den anden skulle vi sende folk hjem at arbejde. Den balance fyldte meget,” siger han og tilføjer:

”I sådan en situation er det vigtigt, at man bruger de organisatoriske rammer, man allerede har.  Nye opgaver er ikke ensbetydende med, at man skal opfinde nyt. Man skal følge reglerne. Det gjorde folk. Hælene blev klappet sammen, og der blev ikke sat spørgsmålstegn. Vi håndterede udfordringen.”

Selv om det indledende fokus var at håndtere krisen og de aktuelle udfordringer på sygehusene, så valgte Per Bennetsen bevidst at tænke på den længere bane. Medarbejderne måtte ikke blive slidt ned. Dokumentationen og registreringen skulle stadig være i orden. Der ville også komme en dag, hvor den normale drift skulle genoptages.

Artiklen fortsætter under boksen. 

CfLs toplederstafet

Ledelse skaber vi sammen 

CfL er et ledelseshus, der er ejet af medlemmerne. Det giver en unik mulighed for at dele erfaringer og best practice – også om corona. I serien "Ledelse skaber vi sammen" giver vi ordet til en række topchefer, der fortæller, hvordan de finder finder fodfæste i den nye virkelighed. Stafetten sendes hver uge videre med et nyt spørgsmål. På den måde afdækker vi genåbningen af Danmark - uge for uge.

Interviewet med Per Bennetsen, regionsdirektør i Region Sjælland, er den sidste i serien. Læs de øvrige interviews nedenfor.

Hvad har du som leder lært under coronakrisen, som du kan bære med ind i fremtiden?

”Hvis vi starter med det negative, så er det klart, at der er elementer i en beredskabssituation, man ikke skal blive fristet til at tage med videre. Når man er i beredskab, er det da dejligt, at man ikke skal gå alle de omveje, man plejer mht. medarbejderinvolvering og -demokrati. Men den har jo stor værdi. Den skal man ikke glemme,” siger han og tilføjer:

”Når det er sagt, så er det imponerende, hvor hurtigt vi adresserede problemerne, da det gik løs. Vi fik hurtigt uddannet 500 sygeplejersker. Medarbejdere, der var kede af at blive kaldt på arbejde, talte vi med.  Problemer blev løst i situationen. 17 kommuner spurgte ind til teststrategien, vi sendte med det samme to testchefer."

"Coronakrisen viste, at agilitet og evnen til hurtig problemløsning er sindssygt vigtigt.”

Artiklen fortsætter under billedet, hvor medarbejdere fra flere afdelinger, som har samarbejdet om et COVID-19 forskningsprojekt, har taget opstilling foran højhuset i Roskilde. 

Selv om ikke alt gik perfekt, så fungerede beredskabet. Sundhedssystemet blev ikke væltet af corona. Det er Per Bennetsen stolt over. Han glæder sig til at komme tilbage til den nye normalitet. Den vil dog ikke være uden udfordringer, hvilket også er det emne, som stafetspørgsmålet fra Bravidas adm. direktør Johnny Hey cirkler om.

Det offentlige er underlagt store forventninger til ansvarlig og korrekt adfærd, men kommer fremover vel også til at give mere råderum til de ansatte og lede mere på distancen. Hvilke udfordringer skaber det?

”Jeg er enig i, at vi skal arbejde os i den retning. Det er helt afgørende at arbejde med en høj grad af tillid til frontmedarbejderne. Det viser krisen. Men det hele skal selvfølgelig ske inden for nogle rammer. Min bekymring er nærmere, at der måske er nogle derude, der nu vil kræve endnu mere dokumentation, og som har fået smag for den lidt skarpere styring. Det er jo rart at sige noget - og at folk så bare gør det,” siger han.

Per Bennetsen tror, at der er en anden og for en region lige så vigtig læring fra krisen. Det handler om at tage hurtige beslutninger og ikke lade sig opsluge af detaljer, der i sidste ende ikke er vigtige. Han har selv lært meget af krisen. Det håber han, at vi alle har.

”Der kommer en ny måde at agere på. Forhåbentlig får vi ikke smidt de gode erfaringer ud med badevandet. Det vil være dejligt at arbejde mere med tillid, mindre registrering osv. Men det er en diskussion, man har haft i årevis. Det bliver ikke en revolution. Men det kan godt skubbe til udviklingen,” siger han.

Læs alle artikler i serien

"Vi deler alle den samme usikkerhed"

Ane Arnth Jensen, viceadm. direktør i Finans Danmark, sætter CfLs toplederstafet i gang med et interview, hvor hun anerkender usikkerheden, men først er fremmest er ekstremt imponeret over medarbejdernes hurtige omstilling.

Toplederstafet

Ledelse skaber vi sammen Velkommen til CfLs toplederstafet, hvor du får indblik i, hvordan andre topchefer finder fodfæste i den nye virkelighed. Se den samlet oversigt her

Få nyheder, tilbud og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke

Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.

Har du spørgsmål?

Pia Fuglsang

 

Pia Fuglsang Bach
Communitychef

T: +45 5154 4149
M: pba@cfl.dk

Se hvordan vi beskytter dine data, i vores privatlivspolitik