CfLs toplederstafet

”Vi skal have en genstart, der indeholder en ambitiøs, grøn vækstplan”

Den gradvise normalisering efter coronakrisen indeholder et væld af udfordringer. Dem vil topchefen for PensionDanmark, Torben Möger Pedersen, gerne være med til at adressere. Han mener, at pensionssektoren har potentiale til at spille en stor og grøn rolle.

 

Af Nikolai Steensgaard, journalist, 19. maj 2020. Foto: Ursula Bach/ PensionDanmark

 

Når man står i spidsen for en institution som PensionDanmark, så har ens ord vægt. Det gælder internt i organisationen, men det gælder i høj grad også eksternt. Når de danske pensionskæmper vælger investeringsfokus, har det betydning for hele samfundet. Så enkelt er det. 

Det ved Torben Möger Pedersen alt om. Han er administrerende direktør for PensionDanmark og modtager af denne uges toplederstafet. Stafetten kommer fra administrerende direktør i Københavns Lufthavne, Thomas Woldbye, der gerne vil vide noget om et af de samfundsmæssige områder, som Torben Möger Pedersen personligt brænder for.

Når emnet falder på grøn omstilling, så kan man høre begejstringen i Torben Möger Pedersens stemme. Han taler klart, hurtigt og kontant.

Stafetspørgsmålet lyder: Hvordan kan PensionDanmark sætte pensionskassernes mange milliarder i spil til genopretningen af Danmark – specielt til grøn omstilling?

”Jeg har jo haft glæden af at være formand for regeringens klimapartnerskab på finansområdet. Vi afleverede anbefalingerne lige før coronakrisen brød ud. Regeringen har dog haft travlt med andet lige siden, forståeligt nok. Mit råd er, at man dykker ned i listen af forslag, som klimapartnerskaberne afleverede primo marts, når økonomien for alvor skal genstartes,” siger han og tilføjer:

”Vi skal have en grøn genstart. Den skal skabe vækst og beskæftigelse, men den skal også fastholde vores ambition om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030. Det er i alles interesse. Her er PensionDanmark og pensionssektoren parat til at stille op med betydelige investeringer i projekter, der er en del af den grønne omstilling.”

De opmuntrende og vise ord kommer fra en mand, der ved, hvad han taler om. Torben Möger Pedersen er 64 år og har været med i toppen af dansk erhvervsliv i så lang tid, at han også kan sætte den nuværende krise ind i et større perspektiv.

Artiklen fortsætter under boksen

CfLs toplederstafet

Velkommen til CfLs toplederstafet

CfL er et ledelseshus, der er ejet af medlemmerne. Det giver en unik mulighed for at dele erfaringer og best practice – også om corona. Hvis din organisation gemmer på en god historie, så kontakt CfL ved at skrive til pba@cfl.dk. Vi modtager gerne tekster, billeder eller videoer. 

Denne uges toplederstafet er med Torben Möger Pedersen, adm. direktør i PensionDanmark 

Med hensyn til coronakrisen, hvad er den største forskel så i forhold til tidligere kriser?

”Som stor finansiel virksomhed har vi været igennem mange af slagsen. Der var f.eks. dotcom-krisen i 99, og senere kom finanskrisen. Den nuværende krise er dog af en helt anden og systemforandrende karakter. Den kan betegnes som en once in a life-time experience,” siger han.

Krisen skabte indledende stor uro på aktiemarkederne. Torben Möger Pedersen maner dog til ro. Krisen er ikke ensbetydende med, at vores alles pensionsopsparinger er decimeret. Han fortæller, at i skrivende stund har aktiemarkederne faktisk rettet betydeligt. Det er en positiv detalje, som vi alle bør være glade for i denne udfordrende stund.

”Man skal ikke opfatte krisen som en pensionskrise, men derimod som en vækstkrise. Vi har set sundhedssystemet håndtere den første fase i krisen. Den nuværende krise-fase er økonomisk. Det vil gøre ondt, hvis vi ikke får genstartet økonomien. Men her vil vi gerne byde os til. Pensionsselskaberne skal bringes i spil, når vi skal til at have dansk økonomi op i gear igen.”

Som administrerende direktør for PensionDanmark, har Torben Möger Pedersens udfordringer under krisen selvsagt ikke kun handlet om investeringer. Udfordringerne har også været interne.

Hvad er de vigtigste ting, du som leder har lært i denne krise?

”Det vigtigste er, at jeg har set, hvordan medarbejdere har løftet opgaven under nye vilkår. Selv om folk har arbejdet hjemmefra, har de leveret. Alle processer har fulgt planen. Det har vist mig, at det er vigtigt at have en kultur, der bygger på tillid. Den danske model med gensidig tillid mellem parterne på arbejdsmarkedet har virkelig vist sin styrke,” siger han og tilføjer:

”En anden læring er, at det er værdifuldt at have en klar organisationsplan. Hvis det er tydeligt, hvilke direktører der har hvilke ansvarsområder, opstår der ikke tvivl om kommandoveje. Derudover har kommunikation og fleksibilitet fra både medarbejder- og ledelsessiden været afgørende for, at vi er kommet så godt gennem krisen internt.”

I mange organisationer er medarbejderne på vej tilbage til kontorerne. Det gælder også i PensionDanmark, der har omtrent 300 ansatte. Selv om coronakrisen har skabt mange bekymringer, vælger Torben Möger Pedersen et optimistisk syn på udfordringerne. Hans sektor vil gerne spille en stor rolle i normaliseringen.

”Vi er på vej ind i en fase, hvor fokus skal være økonomien. Vi skal have en genstart, der indeholder en ambitiøs, grøn vækstplan. I den forbindelse vil jeg gerne sende en hilsen til regeringen og Folketinget. De kan regne med stor opbakning fra PensionDanmark og pensionssektoren,” siger han.

Ledelse skaber vi sammen

Torben Möger Pedersen sender CfLs toplederstafet videre til Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv med dette spørgsmål:  

Vil vi efter krisen vende tilbage til den gamle verden, eller er der erfaringer, som varigt vil ændre måden, vi lever på og driver forretning på? 

Brian Mikkelsen er medlem af bestyrelsen i PensionDanmark.

Læs alle artikler i serien

"Vi deler alle den samme usikkerhed"

Ane Arnth Jensen, viceadm. direktør i Finans Danmark, sætter CfLs toplederstafet i gang med et interview, hvor hun anerkender usikkerheden, men først er fremmest er ekstremt imponeret over medarbejdernes hurtige omstilling.

Toplederstafet

Ledelse skaber vi sammen Velkommen til CfLs toplederstafet, hvor du får indblik i, hvordan andre topchefer finder fodfæste i den nye virkelighed. Se den samlet oversigt her

Få nyheder, tilbud og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke

Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.

Har du spørgsmål?

Pia Fuglsang

 

Pia Fuglsang Bach
Communitychef

T: +45 5154 4149
M: pba@cfl.dk

Se hvordan vi beskytter dine data, i vores privatlivspolitik