Modul 1 – to dage
Hvem er jeg som leder uden formelt personaleansvar?
- TAO – Tid, Aftaler og Opmærksomhed.
- JTI – Jungiansk Typeindeks.
- Dine værdier og værdimodel til selvledelse
- Motivation – læring, indflydelse og mening
- SLII®- en ledelsesfilosofi og et værktøj, hvor situationen og den enkelte medarbejder er i fokus.
Hvem er jeg som leder uden formelt personaleansvar (LUFPA)
Modul 1 giver dig en grundlæggende viden om dig selv som uformel leder og en række helt essentielle ledelsesværktøjer.
Vi ser på de specielle udfordringer, du står over for som leder uden eget personale, og på den baggrund forholder du dig til din lederadfærd og dine udviklingspotentialer. Du får en introduktion til ledelsesbegrebet TAO med fokus på tid, aftaler og opmærksomhed, og du lærer om personprofiler med afsæt i Jungs teori om typologi (JTI). Begge elementer er vigtige for din ledelseserkendelse.
Modulet gør dig mere bevidst om, hvad der er vigtigt for dig i dit lederskab. Du lærer, hvordan du synliggør dine værdier, hvad de betyder for dine handlinger, og hvordan de hjælper dig og dine nærmeste til bedre samarbejde. Endelig får du et unikt indblik i motivationsfaktorer og i et ledelsesværktøj, der kan sikre en succesfuld opgavedelegering (SLII Experience™).
Modul 2 – to dage
- Motiver i rollen som uformel leder
- Tillidsskabende adfærd i rollen som uformel leder
- Formidling - bliv hørt, husket og forstået.
- Feedback - Bliv tydelig i din forventningsafstemning og i dine tilbagemeldinger.
Den effektive LUFPA med gennemslagskraft
På modul 2 får du indblik i værktøjet Karrieremodellen™ og bliver klogere på, hvad vi bliver motiveret af, og hvad der driver dig i arbejdslivet.
På modulet lærer du om tillidsskabende adfærd, og vi dykker ned i, hvorfor tillid betaler sig. Hvilke tillidselementer for den uformelle leder er vigtige for dig? Du kommer til at arbejde med dine egne kernestyrker og udviklingsområder, som er afgørende for at få følgeskab i rollen som uformel leder.
Effektiv ledelse tager afsæt i god kommunikation. Du lærer, hvad der skal til for at blive hørt, husket og forstået – primært mundtligt og i processen - men også gennem de øvrige deltageres erfaringer med eksempelvis e-mailkorrespondance. Du bliver trænet i elevatortaler og får værktøjer til at finde de gode historier og eksempler.
Endelig arbejder vi med feedback, hvor du får træning i at tydeliggøre dine krav og forventninger til dine omgivelser på en konkret, konstruktiv og anerkendende måde.
Modul 3 – to dage
- Bedre samarbejde
- Gør aftaler tydelige
- Essentielle bestanddele for et team/teamsamarbejde/teamudvikling
- Konflikter
- Den vanskelige samtale.
- At lede opad.
- Forandringsledelse og holdningsmobilisering
- Pak din værktøjskasse og planlæg din ledergerning.
Den samarbejdende LUFPA
Har du oplevet situationer, hvor en medarbejder pludselig har brugt tre dage på en opgave, som du havde forestillet dig, tog en enkelt? Så er det måske fordi, jeres aftale ikke var helt entydig.
På modul 3 bygger vi videre på de personlige grænser og klar kommunikation.
På modul 3 får du værktøjer til at lave klare aftaler, der kan få samarbejdspartnerne til at agere optimalt, ligesom du får indsigt i, hvad der skal til for at skabe et godt og velfungerende teamsamarbejde.
På modulet får du også træning i at afholde en ”vanskelig samtale” og værktøjer til at håndtere reaktioner på forandringer.
For at kunne lykkes som leder uden formelt personaleansvar er det vigtigt, at du har et godt samarbejde med din leder, og på modulet har vi derfor særskilt fokus på det at lede opad.
Vi binder enderne fra de foregående moduler sammen, og i den afsluttende gennemgang får du genopfrisket det, som vi har været igennem og hører, hvilke erfaringer de andre deltagere har gjort sig undervejs. Bagefter udvælger du de værktøjer, der virker bedst for dig, og formulerer en handleplan, som hjælper dig med at bruge din nye viden.