undersøgelse

Ledernes mentale sundhed er bekymrende lav

Ny undersøgelse fra CfL viser, at ledernes mentale sundhed ifølge det anerkendte WHO-5-indeks ligger på grænsen til høj risiko for stressbelastning. Det, der belaster mest, er administrative opgaver og manglende systemunderstøttelse. Læs hovedresultater og download e-bog om hele undersøgelsen.

Af Pia Fuglsang Bach, communitychef i CfL, september 2024

 

En lang række undersøgelser har de senere år sat fokus på medarbejdernes mentale sundhed, og flere dokumenterer, at især den yngre generation er ramt af mistrivsel. Men hvordan forholder det sig med ledernes trivsel?

Det har CfL undersøgt, og malet med den brede pensel er danske ledere som regel glade og i godt humør, og deres dagligdag er fyldt med interessante opgaver. Til gengæld er de ofte drænet for energi, de mangler restitution, og så sover de alt for lidt.

Omregnet til det anerkendte WHO-5-indeks placerer det danske lederes mentale sundhed på et kritisk niveau. Helt præcist på indeks 60,8. Det tal siger ikke noget i sig selv, men på WHO-indekset ligger niveauet lige på grænsen til høj risiko for stressbelastning. 

Det er konklusionen på CfLs nye undersøgelse om ledertrivsel med svar fra 749 offentlige og private ledere fordelt på forskellige organisatoriske niveauer.

Artiklen fortsætter under boksen.

Se resultaterne af undersøgelsen

Gratis e-bog: Ledernes mentale sundhed og trivsel

CfL har undersøgt danske lederes mentale sundhed og trivsel, og de mange resultater finder du i denne e-bog, hvor vi sammen med repræsentanter fra CfLs medlemsvirksomheder udlægger konklusionerne.

Få gode råd til at arbejde med ledertrivsel.

Brug bogen til at sætte temaet på dagsordenen i din egen organisation.

Pres på personalelederne

Resultatet er både bekymrende og kritisk, lyder det fra CfLs direktør Anja Neiiendam, der har været med til at designe undersøgelsen.

”Tallet 60,8 er et øjebliksbillede, og jeg havde forventet et lavt niveau. Hvor lavt kan man altid diskutere, men når CfL møder ledere i forskellige sammenhænge, så er det vores klare opfattelse, at rigtigt mange er pressede, og det er da også et ansvarsfuldt job at være leder,” siger hun.

Ser vi på det organisatoriske niveau, ligger personaleledernes mentale sundhed helt nede på 58,3, mens topledernes ligger på 66,8. Vi bør derfor være særligt opmærksomme på personalelederne, siger Anja Neiiendam:

”Toplederne har det øverste ansvar i organisationen. Det tynger, men de har til gengæld større mandat og magt til f.eks. at sige, at nu sadler vi om, prioriterer anderledes, eller nu skal vi have et nyt produkt på markedet. Så må lederne og personalelederne slippe alt, hvad de har, og det belaster.”

Idealforestilling om lederen

Mette Groos Lønsted, Senior Leadership Consultant i CfL, kalder resultatet ”værre, end jeg troede, og jeg synes, det er alvorligt.”

Hun forklarer:

”Når vi taler om trivsel og arbejdsmiljø, så glemmer vi ofte, at mange ledere også er arbejdstagere, nøjagtigt som dem de skal lede. De har ansvar for medarbejdernes psykiske arbejdsmiljø. Men nogen skal altså også tage ansvar for trivslen for de ledere, der skal passe på os andre. Man skal have det godt for at gøre det godt, og det gælder også for lederne.”    

”Vi har et narrativ om, at hvis man er leder, så skal man kunne klare mosten. Den kobling er bekymrende, så vi skal have ændret på idealforestillingen om alt det, en leder skal kunne,” siger hun.

Artiklen fortsætter under citatet.

Skal man beskrive det lidt enkelt, så beder vi den enkelte leder løbe et maratonløb i et par træsko. Men det er farligt for den enkeltes sundhed. Og for arbejdspladsen er det faktisk også en dårlig forretning, hvis man ikke tager sig ordentligt af ledernes mentale sundhed.
Mette Groos Lønsted, Senior Leadership Consultant i CfL.

Toplederne tager, hvad de skal have

I undersøgelsen har CfL også afdækket, hvad der begejstrer og belaster lederne, og det er tydeligt, at forudsætningen for god ledelse i høj grad handler om rammer og vilkår.

På spørgsmålet om, hvad der belaster lederne i deres arbejdsliv, lyder top-3: 

  • Administrative opgaver og manglende systemunderstøttelse: 54%
  • Ubalance i krav og ressourcer: 52%
  • Organisatorisk kompleksitet: 40%

Tallene er tankevækkende siger Mette Gross Lønsted:

”Skal man beskrive det lidt enkelt, så beder vi den enkelte leder løbe et maratonløb i et par træsko. Men det er farligt for den enkeltes sundhed. Og for arbejdspladsen er det faktisk også en dårlig forretning, hvis man ikke tager sig ordentligt af ledernes mentale sundhed.”

Artiklen fortsætter under citatet.

I næsten alle svar i undersøgelsen er toplederne de mest positive. Det tangerer privilegieblindhed, så der er noget at arbejde med.
Anja Neiiendam, direktør i CfL.

Anja Neiiendam kalder det forstemmende, at administrative opgaver og mangelfuld systemunderstøttelse er det, der belaster mest, og idet rejser spørgsmålet, om vi bruger ledernes tid på det rigtige

Direktøren peger igen på de organisatoriske forskelle:

”54 pct. af personalelederne er belastet af ubalance i krav om ressourcer, mens det kun er 43 pct. af toplederne. De skal nok tage de ressourcer, de har brug for, mens andre ledere er udsat for et større krydspres,” siger hun og tilføjer:

”I næsten alle svar i undersøgelsen er toplederne de mest positive. Det tangerer privilegieblindhed, så der er noget at arbejde med.”

Læs også: Et evigt forandret arbejdsliv?

Artiklen fortsætter under videoen

WEBCAST

Ledernes mentale sundhed og trivsel

I denne episode af Ledelsesrummet taler vi om temaet ledertrivsel og mental sundhed, et område, der bliver mere og mere centralt i moderne organisationer.

Sammen med Senior Leadership Consultant, Mette Groos, ser vi nærmere på de mange krav, der hviler på ledere i dag, og hvordan det påvirker deres trivsel. Ny undersøgelse fra CfL peger på, at ledernes mentale sundhed er presset, med øget risiko for stress og udbrændthed.

Sådan har vi gjort

Undersøgelsen er gennemført som online survey fra 30. maj til 1. juli 2024. 749 ledere har svaret. Formålet har været at afdække, hvordan danske ledere trives, og hvordan organisationer aktuelt arbejder med ledertrivsel. Undersøgelsen falder i to dele:

1. Måling af mental sundhed ved hjælp af WHO-5, der er et valideret redskab til at måle personers generelle mentale sundhed, trivsel og velfindende.

2. Afdækning af, hvad der begejstrer og belaster lederne, og hvordan organisationer understøtter ledertrivsel. Spørgsmål i denne kategori er udarbejdet i samarbejde med Indsats for Psykisk Sundhed i Københavns Kommune. 

kursus

Mental sundhed: Styrk din og dine medarbejderes trivsel

På et intensivt todages forløb opnår du nye kompetencer og strategier til at arbejde professionelt med mental sundhed i din organisation.

Formålet er at skabe en bæredygtig arbejdsplads, hvor trivsel, effektivitet og tilknytning går hånd i hånd. Du får konkrete værktøjer og metoder, der kan hjælpe med eksekveringen af de initiativer, der skal fremme mental sundhed, og som er tilpasset den situation, som netop du og din organisation står i.

Læs mere om kurset

Andre læser også

"Mistrivsel er en reel risikofaktor i ledelsesarbejdet"

Hvis du arbejder med ledertrivsel – eller skal i gang med det – så lær af Københavns Kommune. Her har en særlig enhed anført af Mette Kjærgaard Svendsen, chefkonsulent i Arbejdsmiljø København, i flere år arbejdet med trivsel, stress og ledelse.

Få nyheder, tilbud og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke

Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.

Har du spørgsmål?

Pia Fuglsang

 

Pia Fuglsang Bach
Communitychef

T: +45 5154 4149
M: pba@cfl.dk

Se hvordan vi beskytter dine data, i vores privatlivspolitik