Genåbning. Hvad gør vi?
For at konkretisere Bungay’s tankegang og begreber fremhæver Ejner Jacobsen corona som et aktuelt eksempel:
”Da Danmark skulle lukke ned, blev det kommunikeret af statsminister Mette Frederiksen en onsdag aften, men hun fortalte ikke, hvordan vi skulle gøre det. Mandag morgen var det eksekveret. Jeg har ikke hørt, om skoler, der ikke blev lukket, eller om børn der ikke blev passet på den ene eller den anden måde.”
”Uden instrukser og uden særligt mange informationer kunne vi lukke Danmark ned. Men da vi skulle åbne, var der stor forvirring. Må vi nu det, skal vi nu det? Vi havde haft måske 10 uger til at overveje, hvad vi skulle gøre, når landet åbnede igen, men vi var usikre og efterlyste information, rammer og regler.”
Hvorfor denne forskel?
”Formentlig fordi vi ikke følte, at vi havde retten til bare at gøre det, der skulle til. Nogen tog affære og lykkedes med en hurtig genåbning, fordi de har en kultur præget af selvstændig tænkning, mens andre efterlyste mere information og flere detaljer. Jeg synes, det er et godt eksempel på, at når vi får flere detaljer, så bliver vi endnu mere forvirrede, fordi der er endnu mere, vi skal tage stilling til.”
Metoden brief back brief
Endnu et af de Bungay-værktøjer, som CfL bruger flittigt, handler om brief og back brief. Chefrådgiveren udlægger det på denne måde.
Brief er at oversætte formålet
”Briefet handler om, at få strategien - det vil sige retning og formål- oversat til alle led i organisationen. Og formålet er forskelligt fra en direktør, der måske har til opdrag at skabe en vækst på 30 procent, og til salgsafdelingen, der skal finde en ny kundegruppe. Det er igen forskelligt fra et forretningsområde, der får som formål at skabe mere salg til eksisterende kunder. ”
”Formålet skal oversættes. Hvis du bare tager de 30 procents vækstmål og præsenterer tallet i en afdeling, vil der med rette blive rejst spørgsmål om til hvem, hvordan og hvor hurtigt.”
Back brief slipper tænkningen fri
”Back briefet er at få alle i organisationen til at tænke med. Formålet er klart, men hvordan gør vi det så for at lykkes? Som leder skal du lade være med at komme med løsningen og sige, at du skal ringe til den og den kunde den og den dag. Det er op til medarbejderen at vende tilbage og fortælle, at hun med sin kundeportefølje vil forfølge den og den plan.”
”Det er forskellen på micromanagement og ledelse. Har du gjort dine medarbejdere til maskiner, eller har du givet dem de nødvendige kompetencer og rammer, så de ved, hvad de skal gøre,” siger Ejner Jacobsen og understreger, at brief og back brief er en løbende dialog.
Han opsummerer Bungay i tre vigtigere læringer:
- Det første er at kunne kommunikere retningen
- Det andet er at beherske brief back brief
- Det tredje er at opbygge en kultur med selvstændigt tænkende lydighed
”Det handler i virkeligheden om at slippe medarbejderne fri. Det at gøre det rigtige, selv om du har fået en forkert besked. Det er først, når du står i den konkrete situation, eksempelvis over for den konkrete kunde, - at du ved, hvad du skal gøre. Du skal handle i situationen og ikke tro, du kan styre alt på forhånd.”
Artiklen fortsætter under boksen, hvor du får 3 gode råd om eksekvering.